• onze waardering

Hart voor de zaak - Charlotte de Monchy RECENSIE

Recensie: Hart voor de zaak -  Charlotte de Monchy

Na tien maanden te leven tussen zaagmachines, drilboren en werklui zijn de twee vakantiewoningen naast Julia's oude cottage omgetoverd tot prachtige luxeverblijven. Ze is helemaal klaar om de eerste gast te verwelkomen en haar liefde voor het landgoed te delen met de bezoeker. Tot ze ontdekt dat de eerste gast de norse rockster Scott Manswell is. Algauw geraken de twee met elkaar in de clinch en verlangt Julia terug naar de zaagmachines en drilboren. Gelukkig verschijnt ook de zoon van de eigenaresse. Hij zou wel eens de perfecte prins op het witte paard kunnen zijn. Een ontsnappingsmogelijkheid aan de overname van de augurkenfabriek die in Nederland op Julia staat te wachten...

Met Hart voor de zaak deed Charlotte de Monchy haar reputatie alle eer aan en bevestigt ze nogmaals dat ze een gevestigde waarde is binnen het genre van de feelgoodromans. Charlotte de Monchy heeft een eenvoudige, vlotte schrijfstijl die ervoor zorgt dat het boek leest als een trein. Ze komt gevat uit de hoek en weet situaties zo te omschrijven dat je onmiddellijk een beeld krijgt in je hoofd.

Het hoofdpersonage in Hart voor de zaak is Julia. Ze is opgegroeid in een kleurloos Nederlands dorp en is voorbestemd om de conservenfabriek van haar ouders over te nemen. Julia is een fijn personage. Ze is een beetje naïef in haar omgang met Philip maar dat past binnen het verhaal. Naast de verhaallijn van Julia wordt het verhaal ook verteld vanuit het nevenpersonage George. Hij is de sprankelende werknemer die Julia bijstaat op het landgoed. Charlotte de Monchy zette met George een personage neer waar je meteen van houdt. Zijn onzekerheden, zijn grappen en zijn eerlijkheid zijn verfrissend. Ook de overige nevenpersonages tillen het verhaal elk op hun manier naar een hoger niveau. Ivan door zijn no-nonsens houding, Lara door de mysterieuze waas rond haar rijkdom en Scott als knappe, razendpopulaire muzikant, die op het eerste zicht het centrum van zijn eigen universum lijkt te zijn maar waar schijn al snel bedriegt.

Hart voor de zaak snijdt geen zwaarwichtige thema's aan. Het is verrassend en tegelijkertijd ontzettend fijn om te lezen hoe Charlotte de Monchy haar personages laat reageren wanneer een van hen erachter komt dat hij homoseksueel is. Hoewel het personage er zelf wel degelijk bij stil staat en over twijfelt, reageren de andere karakters alsof dit de normaalste zaak ter wereld is. Dit past perfect binnen de hedendaagse maatschappij waarin er geen heisa meer gemaakt hoort te worden over de seksuele geaardheid van iemand. Charlotte de Monchy brengt dit zo spontaan aan in Hart voor de zaak dat het niet opvalt of belerend overkomt.

Hart voor de zaak is een heerlijk, opgewekt boek. Door de toegankelijke schrijfstijl lees je het in een ruk uit en blijf je gegarandeerd achter met een brede glimlach op je gezicht.

Recensie: Hart voor de zaak -  Charlotte de Monchy

Hart voor de zaak

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Er is geen betere plek om te wonen dan op het betoverende Magnus Estate in Ierland. Tenminste, voor Julia, die het landgoed draaiende houdt. Haar oude cottage ligt samen met de net gerenoveerde vakantiewoningen aan een schilderachtig meer, haar collega’s zijn haar vrienden geworden en ze geniet van het buitenleven. Zo kan ze – al is het maar tijdelijk – haar lot uit de weg gaan: het overnemen van de fabriek van haar ouders in het kleurloze dorp waar ze is opgegroeid.

  Als de eerste gast zich meldt voor de door haar met bloed, zweet en tranen verbouwde luxe cottages, is ze dan ook dik tevreden. Totdat hij voor haar neus staat en ze hem herkent. Scott Manswell, een norse rockster die in alle roddelbladen staat. En nooit met positief nieuws. Net die persoon die geen enkele waardering lijkt te hebben voor de zorgvuldig uitgekozen wollen kleden en de fris geschilderde muren. Laat staan voor de prachtige natuur, de biologische moestuin en de gekoesterde scharrelvarkens in het bos. Het kost Julia alles wat ze in zich heeft om in haar rol van beleefde gastvrouw te blijven. Gelukkig verschijnt de knappe zoon van de eigenares ineens uit het niets om de zaken op het landgoed over te nemen, zijn charmes op haar los te laten en haar aandacht af te leiden.

   

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

 • Vermoorde onschuld - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

 • 'To All The Boys I've Loved Before' sequel is officieel bevestigd

 • Bekende koppels die uit elkaar gingen tijdens het werk

 • De Academie - Astrid Boonstoppel 

Zoek in artikelen