Een kijkje in de boekenkast van Chantal van Gastel

De afgelopen tijd hebben we rond mogen snuffelen in veel verschillende boekenkasten van lezeressen. Maar we zijn natuurlijk ook erg nieuwsgierig naar hoe de boekenkast van een bekende chicklit-auteur eruit ziet. Chantal van Gastel, auteur van de Zwaar!-trilogie, geeft ons een exclusief kijkje in haar boekenkast en vertelt over haar nieuwste boek, Zwaar verguld! 
 
 
Mijn collectie is ontzettend groot. Ik heb vijf volle boekenkasten in huis. Ik kan maar moeilijk afstand doen van mijn boeken. Zo heb ik heb bijvoorbeeld al mijn jeugdboeken nog. Daarnaast heb ik ook veel mooie glossy kunstboeken, een heleboel kookboeken, geschiedenisboeken en reisboeken. En dan nog mijn collectie fictie. Ik durf echt niet te raden om hoeveel exemplaren het gaat. 

Al mijn romans staan op alfabet gesorteerd, op naam van de auteur. Ik zou graag mijn boekenkast eens op kleur willen indelen, dat ziet er toch mooier uit. Maar ik heb van een aantal auteurs hun hele oeuvre in huis en ik wil dit niet naar kleur opsplitsen. Daarom blijf ik toch bij de oude vertrouwde alfabetische indeling. Het heeft ook wel wat, die explosie van kleur in de kast.
 
Favorieten
Mijn favoriete auteur is Sophie Kinsella. Zij is toch wel onovertroffen in haar humor. En ik heb ook alles in huis van Cecelia Ahern, Ann Brashares en Emily Giffin. Dat vind ik goede voorbeelden van chicklit met diepgang. Het laatste boek dat ik heb gelezen is Wedding Night, de nieuwe Sophie Kinsella! Een van de vele voordelen die ik als auteur van The House of Books heb. Ik mag er nog niks over prijsgeven, want in Nederland verschijnt het boek pas in juni. Maar ik kan wel alvast verklappen dat het weer genieten gaat worden!

E-reader
Eerlijk gezegd heb ik nog geen e-reader. Waarschijnlijk omdat ik zoveel van ‘echte’ boeken hou. Ik zie er wel het gemak van in, maar waarschijnlijk zou ik dan alles dubbel aan willen schaffen. Boeken die ik mooi vind, wil ik uiteindelijk toch in mijn boekenkast hebben, dus misschien is het ook een beetje zelfbescherming om geen e-reader te hebben. Ik kan het me eigenlijk niet voorstellen dat het papieren boek op den duur zal verdwijnen. Ik zou het ook heel erg jammer vinden als het zo zou lopen. Het heerlijke gevoel van met een boek op de bank kruipen, de bladzijdes die door je handen gaan, en het gevoel dat het echt jouw exemplaar is, dat heb je niet met een e-book. En dat zou ik toch missen. 
 
Zwaar verguld!
Eigenlijk schrijf ik precies wat ik zelf zou willen lezen. Ik ben dol op chicklit, maar ik houd vooral van de boeken die ook een iets diepere laag hebben. Zwaar verguld! is het derde deel in de reeks over Isa en Ruben. Ik had een bepaalde ontwikkeling voor de karakters in gedachten en het was altijd al mijn doel om dit in een trilogie te beschrijven. De inspiratie kwam uit de personages zelf. Ik vroeg me af hoe ik hen nog kon laten groeien.

Het leukste van het schrijfproces was tegelijkertijd ook het moeilijkste: dat ik de personages zo goed kende. Ik wilde dat het herkenbaar zou blijven, maar ook origineel. Zoveel lezers hebben deze karakters al in hun hart gesloten en ik was bang dat ik niet aan de verwachtingen kon voldoen. Dat heb je als schrijver bij elk boek (ik tenminste wel) maar bij Zwaar verguld! voelde ik die druk wel iets meer dan gewoonlijk.

Writersblock
Een ernstige writersblock heb ik gelukkig nog nooit gehad. Het lijkt me vreselijk om gedurende lange tijd geen woord op papier te krijgen. Maar ik ken zeker wel moeizame momenten. Soms duurt dat een paar uur, of als het echt niet meezit een paar dagen. Mijn remedie is om toch elke dag weer achter mijn pc te gaan zitten en me ervoor open te stellen om mijn werk te doen. Schrijven is ook gewoon werk. Als je blijft wachten op een magisch moment van inspiratie, wacht je waarschijnlijk je hele leven en komt dat boek er nooit. Inspiratie komt vooral terwijl je werkt.

Toekomst
Ik denk dat ik nu precies doe waar ik goed in ben en dat wil ik graag nog heel lang blijven doen, maar wel steeds met nieuwe elementen. Het is niet mijn bedoeling om twintig dezelfde boeken te schrijven, dus ik streef ernaar om steeds nieuwe invalshoeken te blijven bedenken. Ik breng graag iets extra’s in elk boek dat ik schrijf. En misschien schrijf ik ooit nog wel een jeugdboek. Dat lijkt me ook heel leuk en uitdagend om te doen.

Zwaar verguld!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (109 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eindelijk heeft Isa haar sprookjeseinde met haar grote liefde Ruben gekregen. Ze gaan trouwen! Voor het eerst in haar leven heeft Isa eigenlijk niets te wensen over. Maar dat geldt niet voor haar dierbare vrienden. Floor en Mas worden overvallen door de extreme vroeggeboorte van hun kindje. En Stijn heeft zijn werk in het buitenland, waar hij zo van houdt, opgegeven om te investeren in zijn relatie met Bram. Maar maakt dit hem wel echt gelukkig? Dan zijn er nog Isa’s ouders en schoonouders, die iets heel anders verstaan onder een kleine en intieme bruiloft dan het aanstaande paar zelf. Isa neemt zich voor haar grote dag door niets of niemand te laten verpesten. Zolang ze maar in die ene perfecte bruidsjurk past. Ze is vastbesloten om een happy end te krijgen, voor haar en al haar vrienden. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De monsterdokter 2: De beestachtige bedreiging - John Kelly

 • De grote race - Ruby Coene 

 • Het Zwarte Koninkrijk - Szczepan Twardoch 

 • Deze Young Adult boeken worden regelmatig verbannen 

 • Luna, Schaduw van de Maan - Lies Vervloet

Gerelateerde artikelen

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • De beste zomerboeken in 2021

 • Boeken top-5: De leukste series!

 • 12 x romantische boeken

 • Speciaal voor Valentijnsdag: Valentijn Blues

Zoek in artikelen