Fifty Shades Freed: 19 verschillen tussen het boek en de film

De Fifty Shades trilogie is ontzettend populair en gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van E.L. James. De liefde tussen Ana en Christian spat van de schermen af. Maar zien we alles uit de boeken voorbijkomen in de film? De auteur E.L. James en haar man Niall Leonard, zeggen zoveel mogelijk de details van het boek aan te houden in de film. Zoals Niall Leonard heeft gezegd in een interview: ‘It remained very true to the book.’

Toch betekent dat niet dat er geen kleine of grote verschillen te vinden zijn tussen het boek en de film van Fifty Shades Freed. Natuurlijk kunnen ze niet elk detail in de film verwerken en daarom hebben wij toch wel grote verschillen kunnen vinden. Wat is er bijvoorbeeld gebeurd met de mega ruzie tussen Ana en Christian? En wat is er gebeurd met het bijna hebben van seks in de zee? Wij hebben alle verschillen hieronder voor jou op een rijtje.

1.    Een totaal andere bruiloft

In de film Fifty Shades Freed duik je meteen de bruiloft in, maar je bent er ook zo weer weg. Er zijn geloften, een aantal dansjes en dan verdwijnen Christian en Ana meteen voor hun huwelijksreis. Christian stopt dan ook niet op weg naar buiten om te dansen met de moeder van Grace, er is geen laatste ‘succes’ toespraak van José en er is geen grote afscheidsscène tussen Ana en haar ouders. Er is letterlijk gewoon geen tijd voor. Ze moeten namelijk meteen door voor, je raadt het al: seks!

Bron: Giphy

2.    Geen ‘Mile High Club’

Dit is waarschijnlijk één van de kleinere veranderingen… of toch niet? In het boek blijven Christian en Ana geen enkele seconde stil zitten in het vliegtuig. Ze hebben namelijk seks en dat betekent dat ze lid zijn geworden van de 'Mile High Club'. In de film Fifty Shades Freed doen ze misschien wel hetzelfde, alleen ziet de kijker hier niks van. Het enige beetje actie dat wij in het vliegtuig zien, zijn Christian en Ana die proosten op hun liefde met champagne en al hun kleding aan.

Bron: Giphy

3.    Geen gesprek over huwelijkse voorwaarden

Weet je nog hoe groot het onderwerp: huwelijkse voorwaarden, was in het boek en waarom? Mocht je het vergeten zijn, Christian Grey is heel, heel, heel erg rijk en een gespek over huwelijkse voorwaarden is dan zeker wel gewenst. Toch is het enige gespek over geld dat in de film Fifty Shades Freed voorkomt, het moment dat hij tegen Ana zegt dat zijn spullen nu ook van haar zijn. Dat mega luxe vliegtuig? Het is nu ook van jou!

Bron: Giphy

4.    Ook de huwelijksreis is anders

In de film Fifty Shades Freed is de huwelijksreis van Christian en Ana prachtig weergegeven. Je ziet hen samen op het strand, in een boot, op een heuvel met uitzicht op het strand en nog veel meer. Wanneer iemand brand sticht bij het huurhuisje van Christians haasten hij en Ana zich snel naar huis.

In tegenstelling tot de film Fifty Shades Freed krijgen wij in het boek veel meer details over wat er allemaal speelt en gebeurt op de huwelijksreis. In het boek was er bijvoorbeeld een mega ruzie, die plaatsvond nadat Christian het hele lichaam van Ana bewust had volgezet met zuigzoenen, zodat ze niet meer topless naar het strand kan gaan. En wanneer Christian er in het boek achter komt dat er brand is, gaan ze helemaal niet haastig naar huis. Hij blijft liever op de boot om te werken, terwijl Ana en Taylor naar de stad gaan om een beetje te shoppen. In de stad koopt ze dan een mooie camera als verrassing voor Christian.

Bron: Giphy

5.    De keuze van Christians liedje

Het meest ongemakkelijke en hilarische moment in de film Fifty Shades Freed is wanneer Christian opeens het liedje ‘’Maybe I’m Amazed’’ van Paul McCartney uit volle borst meezingt wanneer hij Ana en de rest meeneemt naar Aspen. In het boek verloopt dit heel anders. Hier zingt hij een liedje bij het eerste familiediner dat plaatsvindt sinds hun huwelijksreis. Zijn keuze voor het lied is hier ook compleet anders. In het boek zingt hij namelijk ‘’Wherever You Will Go’’.

Bron: Giphy

6.    De auto achtervolging

Bij de auto achtervolging zijn er twee kleine veranderingen aangebracht. In het boek rijdt Ana naar huis vanaf het hiervoor genoemde familiediner, en niet vanaf een afspraak met Gia bij hun nieuwe huis zoals in de film Fifty Shades Freed te zien is. Daarnaast breekt Ana, voor de seks, in tranen uit na de achtervolging. Dus ja, de seks gebeurt alsnog, maar ze neemt eerst even de tijd voor haar gemoedstoestand.

Bron: Giphy

7.    Geen tijd om elkaar te leren kennen

In het boek leren Christian en Ana elkaar beter kennen door seks te hebben terwijl ze tv kijken, meestal The X-Files, en praten over het leven. Een voorbeeld: wanneer ze voor de tv zitten en Christian vertelt dat hij nog nooit ‘zomaar’ heeft gezoend met een meisje. En Ana praat op haar beurt over haar vroegere zoenpartners, waarop hij heel erg bezitterig wordt.

Bron: Giphy

8.    Geen ‘Grey Publishing’

In de film Fifty Shades Freed is het duidelijk gemaakt dat Christian, Ana’s baas is. Maar er is geen discussie mogelijk over Christian en zijn grote plan voor het bedrijf. In het boek wilt hij het bedrijf een nieuwe naam geven: ‘Grey Publishing’. Dit wilt hij aan Ana geven als huwelijkscadeau. Opeens snappen wij de boosheid die Christian in zich heeft, omdat Ana haar naam niet wilt veranderen.

Bron: Giphy

9.    Geen liefde voor Taylor en Mrs. Jones

Raad eens? Deze twee zijn, in het boek, een koppel. Dit zou je niet kunnen weten als je alleen de films kijkt, maar het is waar. Uiteindelijk kon dat ook niet anders, aangezien ze zoveel tijd samen doorbrengen bij Christians huis. Wat ook nog mist in de film Fifty Shades Freed is Taylors dochter. In het boek is Ana erg bezorgd over het feit dat Taylors dochter bij hun komt wonen om met haar vader samente zijn.

Bron: Giphy

10. Waar zijn de e-mails?

De derde en laatste film Fifty Shades Freed snijdt wel heel erg veel van alle communicatie tussen Christian en Ana via de mail weg. In het boek is dit duidelijk nog steeds aanwezig, maar in de film niet. Maar wie is daar nou eigenlijk heel teleurgesteld over?

Bron: Giphy

11. Jack zijn arrestatie

Ana die thuiskomt en een bewusteloze Jack vindt, is natuurlijk niet net zo spannend als Ana die thuiskomt en Jack houdt een mes vast bij haar keel. Je kunt dus wel begrijpen waarom daarna een kleine tijd bewusteloos is. Op die manier kan het beveiligingsteam van Ana op tijd komt om hem weg te brengen.

Bron: Giphy

12. Alle veranderingen in Aspen

Net als in de eerste twee films, doen ze in Fifty Shades Freed alsof Ethan, de broer van Kate, niet bestaat. In plaats daar van is het José die meegaat met de trip naar Aspen. Waar ook geen ruimte voor is gemaakt is Mrs. Bentley, de vrouw die voor het huis zorgt. Daarnaast is er geen regen. In het boek wordt de wandeling namelijk verpest door het weer. Daarom gaan de vrouwen shoppen en de mannen vissen. In de film zien we dat Christian achterblijft om te werken wanneer de rest gaat wandelen. En dat is het moment waarop Ana één op één tijd heeft met Elliot.

En dan is er ook nog de verloving van Elliot en Kate. In het boek vraagt Elliot, in een restaurant, aan Kate of ze met hem wilt trouwen voordat ze naar de club gaan. De film combineert deze 2 evenementen. Hij vraagt het terwijl ze in de club zijn, waarna ze later allemaal de dansvloer opgaan. En over de dansvloer gesproken, hiervan hebben we ook niet alles gezien! In het boek sloeg Ana een vreemdeling nadat hij met haar danste. Wat natuurlijk als gevolg had dat Christian hem ook nog een keer sloeg. Het was een moment dat de makers zeker in de film wilde laten zien, het was immers in de trailer te zien. Maar toch heeft het geen plek kunnen krijgen in de uiteindelijke film.

Bron: Giphy

13. De borgtocht van Jack

In de film Fifty Shades Freed zien we dat Ana langs het gerechtsgebouw gaat voor de hoorzitting van Jack. Uiteindelijlk is zijn borgtocht $500.000 en maken hij en Ana oogcontact terwijl hij op weg is naar zijn cel. Hierna gaat ze snel naar de wc om over te geven. Dit leidt tot het doktersbezoek waarbij ze erachter komt dat ze zwanger is. In het boek hoort Ana alleen de details van Jacks hoorzitting. En haar zwangerschap komt pas ter sprake als de dokter haar vindt, nadat ze haar anticonceptieprik was vergeten te halen.

Bron: Giphy

14. Geen Leila

Zonder twijfel benoemd de film Fifty Shades Freed Leila, maar in het boek komt Christian zijn oude onderdanige in beeld wanneer ze opduikt met nog een andere voormalige onderdanige bij Ana haar werk. Daar biedt Leila haar excuses aan, voordat Christian binnen komt stormen, waardoor ze de kans heeft hem te bedanken en het best te wensen. Dit leidt tot het feit dat Christian een lid van zijn beveiligingsteam ontslaat.

Bron: Giphy

15. Geen dokter Flynn

Net als in de eerste twee films, zien wij ook in Fifty Shades Freed, Christian zijn psychiater niet voorbijkomen.

Bron: Giphy

16.  Het gaat prima met Ray

Als je het boek niet hebt gelezen, dan zou je nooit weten dat Ray in een auto-ongeluk, met een dronken bestuurder, terecht was gekomen. In het boek zie je dat Ana veel tijd doorbrengt bij haar vaders zijde. Ze spendeert zelfs haar verjaardag in het ziekenhuis, nog een evenement dat niet in de film Fifty Shades Freed te zien is! Een ander feitje: het armband dat je Ana ziet dragen tijdens de huwelijksreis in de film heeft ze, in het boek, op haar verjaardag gekregen van Christian, gevolgd door een suprise party en een Audi R8.

Bron: Giphy

17. De grote ruzie

We kennen allemaal het verhaal: Ana wordt per ongeluk zwanger, Christian stormt weg en wordt dronken met Elena. Hierna hebben ze ruzie en dan wordt alles nog erger als Jack, Mia ontvoerd. Maar in het boek is de ruzie veel en veel erger. Om mee te beginnen, Christian en Ana spenderen meerdere nachten apart voordat de ontvoering plaats vindt. Wanneer Christian tegen Ana praat op de bank, overtuigt ze hem van het feit dat ze hem gaat verlaten. Ze vertelt het hem constant opnieuw, waarop hij reageert met de vraag: Ging het al die tijd om het geld?

Het is een uitgebreide leugen die ervoor zorgt dat het hart van Christian breekt. Maar dan hoort hij dat Jack is vrijgelaten. In de film Fifty Shades Freed, zien we juist dat hij dat hij niet eens een traantje laat voordat hij zich realiseert dat Ana in de problemen zit, omdat ze hem nooit zou verlaten.

Bron: Giphy

18. Wanneer Christian Elena ontmoette

Een van de grote stukken uit Christian zijn verleden is zijn relatie met Elena. In het boek onthult hij dit, samen met alle details, aan Ana. Hij legt uit hoe hun eerste ontmoeting plaatsvond en hoe hun seksuele relatie begon. In de film gebeurt dit simpelweg niet.

Bron: Giphy

19. Kort ziekenbezoek

Ana die in het ziekenhuis moet blijven is erg kort. Het is duidelijk dat ze even bewusteloos was. Wanneer ze wakker wordt, voert ze maar één gesprek met Christian en dat is het. In het boek is deze gebeurtenis het met veel details uitgelegd. 

Bron: Giphy

 

Bron: ew.com en giphy.com

Lees ook: 10 Fifty Shades of Grey geheimen 

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Fifty Shades Freed

  • Bekijk de eerste beelden van Fifty Shades Freed!

  • De nieuwe en heftige trailer van Fifty Shades Freed is er

  • De trailer van Fifty Shades Freed is er!

  • Nieuwe trailer Fifty Shades Freed

Zoek in artikelen