Knielen op een bed violen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Meer dan 600.000 verkochte exemplaren, vertalingen, de AKO Literatuurprijs en een eindeloze reeks lezingen: in Jan Siebelinks Knielen op een bed violen bleken velen zich te herkennen. Een verfilming kon niet uitblijven. Toch duurde het nog acht jaar voordat die er kwam. Ben Sombogaart neemt de regie op zich, met een veelbelovende cast, bestaande uit onder meer Barry Atsma, Noortje Herlaar, Marcel Hensema en Gijs Scholten van Aschat.

  Op een beslissend punt in zijn volwassen bestaan heeft Hans Sievez een diep-religieuze ervaring; hij is ervan overtuigd voor een kort moment in direct contact met God te hebben gestaan. In de daarop volgende zoektocht naar zingeving en het eeuwige leven verliest hij het zicht op de werkelijkheid en het contact met zijn omgeving. Zijn huwelijk en de relatie met zijn twee zoons komen onder grote druk te staan. Knielen op een bed violen, bekroond met de AKO Literatuurprijs 2005, behoort tot de grootste literaire sensaties van de afgelopen jaren.

  Recensie(s)


  De hoofdpersoon in deze autobiografische roman onttrekt zich na een conflict met zijn diepreligieuze vader aan diens gezag en vertrekt naar Den Haag. Hier leert hij het tuindersvak en trouwt met zijn jeugdliefde; hij zet in Velp een kwekerij op. Wat zijn vader overkwam, overkomt hem. Hij raakt in de ban van een steile calvinistische predikant, wiens volgelingen infiltreren in zijn denken en doen. De kwekerij en gezin gaan eraan kapot. De vader met zijn zoektocht naar het eeuwige heil staat tegenover de krachtige, liefdevolle, aardse moeder met haar strijd voor het gezin en liefde voor haar man. Uit de indrukwekkende, onvergetelijke scène van het sterfbed van de vader blijkt hoe ver de macht reikte van de sektariërs, ‘de oefenaars’. En hoe genadeloosheid schuilgaat achter de zorg om het zielenheil. Siebelinks poging zijn vader te begrijpen is aangrijpend. Tegelijkertijd is de roman een afrekening. In een bijna kale stijl, zonder de franje van ouder werk, dringt Siebelink heel diep door in de tragiek die het gezin trof. Een roman om stil bij te staan. Bekroond met de AKO-Literatuurprijs 2005. Door Ben Sombogaart verfilmd, vanaf eind februari 2016 in de bioscoop.

 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer:

   

ONZE RECENSIE

onze waardering

Hans en Margje Sievez leiden een gelukkig leven met hun gezin en runnen samen een kwekerij. Ze werken hard en zijn dolverliefd op elkaar en zijn hun gezin aan het uitbreiden. Dan staat op een dag Jozef Mieras in de kwekerij. Hij en Hans kennen elkaar uit het verleden. Mieras vertelt Hans over God en dat breng bij Hans herinneringen terug aan zijn streng gelovige opvoeding. Langzaam maar zeker weet het strenge geloof zijn weg weer te vinden in het leven van Hans en als hij ook nog een diepreligieuze ervaring ondergaat weet hij zeker dat hij direct contact met God heeft gehad. Zijn leven komt steeds meer in het teken te staan van het strenge protestantse geloof en zorgt voor een kloof tussen hem en zijn gezin. Margje houdt zielsveel van hem en vindt het moeilijk om te zien en te begrijpen…

Lees verder

Gerelateerde artikelen

 • Populaire boeken die in augustus 2022 verschijnen

 • Winnaars Emmy Awards 2018

 • Recensie: Nikki

Zoek in artikelen