Alle Beauty and the Beast films door de jaren heen

We kunnen maar geen genoeg krijgen van de Beauty and the Beast films. Al helemaal niet nu  we hebben kunnen genieten van de live-action Beauty and the Beast (en wat was hij geweldig). Ook het geanimeerde sprookje van vroeger is ons altijd nog bij gebleven en kijken wij in een moment van nostalgie soms nog even een keer. Maar dit zijn niet de enige films van het bekende sprookje zijn gemaakt. Sterker nog, er zijn wel 17(!) films op gebaseerd. Wij hebben al deze Beauty and the Beast films op volgorde gezet.

1. Beauty and the Beast (1934)
De eerste uit het rijtje Beauty and the Beast films is een korte animatiefilm uit 1934. De film heeft eigenlijk niets met het sprookje te maken, maar heeft wel dezelfde naam gekregen. De reden daarvoor heeft misschien iets te maken met het feit dat er wel een beest in het sprookje voorkomt. Het verhaal gaat over een klein meisje dat ’s nachts stiekem een snack wil halen en vervolgens in een vreemde droom terecht komt, waar ze eindigt in “Fairytale Land”.2. La Belle et la Bête (1946)
Een absolute Franse klassieker onder de Beauty and the Beast films is La Belle et la Bête. Deze film gaat over het verhaal van Belle en het Beest zoals wij dat ongeveer kennen. Als de vader van Belle zijn fortuin verliest na schipbreuk, verhuizen hij en zijn familie naar een klein huisje op het land. Op een dag gaat haar vader het bos in, waar hij gevangen genomen wordt door het Beest. Belle neemt zijn plaats in en we weten allemaal wel wat daarna gebeurde.  Het romantische sprookje wordt hierin verteld in klassiek zwart wit. “A tale as old as time” is nu wel erg goed van toepassing!3. The Scarlet Flower (1952)
The Scarlet Flower is een animatiefilm uit de Sovjet-Unie die tevens een plekje verdient in het rijtje met Beauty and the Beast films. Ook hier wordt de jongste dochter van een handelaar gevangen genomen in een kasteel met een beest als gastheer. Het Beest en de jonge vrouw worden verliefd, maar haar zussen vinden dit maar niks…

4. Beauty and the Beast (1962)
Deze Beauty and the Beast flm uit 1962 was de eerste Engelstalige live-action versie. En hoewel het een oude film is, herkennen wij het dorpje waarin Belle met haar vader wonen uit duizenden! Dit is dan ook zeker een film die je moet kijken als je gek bent op Beauty and the Beast films.5. Panna et netvor (1978)
Ook een Tsjechische horrorfilm mag niet ontbreken onder de Beauty and the Beast films. In deze film wordt het verhaal verteld van Julie, de dochter van een handelaar die wordt opgesloten in een kasteel midden in de bossen. Julie besluit haar vader te redden en ontmoet Netvor in het kasteel, een vreemd wezen met de kop van een vogel (creepy). Hij wilt Julie eigenlijk vermoorden, maar omdat ze zo mooi is besluit hij het niet te doen. Julie wordt gevangen genomen en het is verboden voor haar om naar Netvor te kijken, maar toch ontwikkelt zij gevoelens voor hem.6. Cannon Movie Tales: Beauty and the Beast (1987)
We hebben al veel verschillende genres gehad, maar ook deze musicalfilm behoort tot de Beauty and the Beast films! Het sprookje gaat over, hoe kan het ook anders, Beauty, een meisje dat eigenlijk haar hele familie onderhoudt. Wanneer haar vader door schipbreuk zijn fortuin verliest wordt de familie arm. De vader gaat weer op zoek naar rijkdom maar dat mislukt. Hij mag slapen en eten in een kasteel bij een gastheer die zichzelf niet laat zien, maar wanneer hij een roos uit de tuin plukt moet Beauty als straf in het kasteel wonen.

7. Beauty and the Beast (1991)
Dit is misschien toch wel de bekendste van alle Beauty and the Beast films. De film volgt Maurice en Belle, bewoners van een klein dorpje. Wanneer Maurice in het kasteel van het Beest terecht komt besluit Belle hem te redden en zijn plaats als gevangene in te nemen. Belle en het Beest beginnen steeds meer voor elkaar te vallen, maar Gaston, de man die verliefd is op Belle, wil van het Beest af.8. Beauty and the Beast (1992)
Deze geanimeerde versie uit 1992 doet in geen enkel opzicht denken aan de Disney versie. Niet alleen de verschijning van de animatie ziet er compleet anders uit, maar ook het verhaal is niet helemaal gelijkwaardig aan de Disney versie. De animatiefilm gaat over een jongste dochter van een handelaar die in handen valt van “het Beest”. 9. The Beautician and the Beast (1997)
Je dacht misschien dat we alle genres binnen de Beauty and the Beast films al gehad hadden, maar er miste natuurlijk nog een komedie. In The Beautician and the Beast speelt Fran Drescher de privé-lerares Joy Miller, die de kinderen van een Oost-Europese dictator les moet geven over het decadente Westen. Ondertussen vallen de dictator en de privé-lerares steeds meer voor elkaar. De film is een soort mix van de Sound of Music en Beauty and the Beast in een grappig jasje gestoken!10. Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas (1997)
De tiende film in het rijtje van Beauty and the Beast films is het tweede deel van de Disney versie, waarin de prins en Belle kerst vieren een jaar nadat de vloek is verbroken. Mevrouw Potts vertelt een verhaal, waarin we een jaar mee terug worden genomen in de tijd en zien hoe Belle en het Beest samen kerst vieren toen de vloek nog niet verbroken was.  

11. Blood of Beasts (2005)
Freya, een prinses én een strijder in de tijd van de Vikingen, moet haar vader en haar stiefmoeder to be redden van een monster: een man met het lichaam van een beest. Het Beest is vervloekt door Odin en verstoten door zijn eigen mensen. Het Beest moet met Freya Battelen en uiteindelijk neemt Freya de plaats van haar vader in als gevangene. Ze ontwikkelt een vriendschap met het Beest, maar in tegenstelling tot de Beauty and the Beast films die wij gewend zijn heeft dit verhaal een iets minder happy ending.

12. Spike (2008)
In 2008 kwam de romantische horrorfilm Spike uit. De film gaat over een man met, je raad het al, ‘spikes’ over zijn lichaam. Een meisje strandt met haar drie vriendinnen in het bos van de man, maar de man is alles behalve monsterachtig en laat weten dat hij van het meisje houdt. De film wordt ook wel beschreven als “Belle en het Beest herschreven als een aflevering van Buffy the Vampire Slayer.”13. Beauty and the Beast: A Dark Tale (2009)
In 2009 kwam de Australische live-action film van het sprookje uit, maar ook deze lijkt niet op het vrolijke sprookje die wij gewend zijn. De Scifi achtige film vertelt het verhaal van Belle en het Beest, die samen op onderzoek uit gaan nadat er verschillende moorden worden gepleegd waarvan het Beest de schuld krijgt.14. Beastly (2011)
De romantische drama Beastly is een ‘moderne’ versie van het sprookje. De film, met Vanessa Hudgens en Alex Pettyfer, gaat over Kyle Kingson, een arrogante en populaire high school student. Hij respecteert zijn medeklasgenoten totaal niet en pest zijn medescholier en heks Kendra (Mary-Kate Olsen). Kendra besluit Kyle een lesje te leren en transformeert hem in een lelijk “monster”. Hij heeft tot de lente om iemand te vinden die van hem houdt, anders zal hij voor altijd lelijk blijven. Maar dan komt Lindy (Vanessa Hudgens) op zijn pad…15. La Belle et la Bête (2014)
Weer een Franse variant van het sprookje waarin een handelaar met zijn zes kinderen naar een klein dorpje verhuist, nadat zijn schepen verloren gaan op zee en hij failliet raakt. Op een dag raakt hij verdwaald in het bos en komt bij het kasteel van het Beest terecht, waar hij een roos plukt voor Belle. Dit accepteert hij niet en de man wordt gevangen gehouden, waarna Belle zijn plaats in neemt. De twee scheppen een bijzondere band, maar het dorp wil af van het gevaarlijke beest.16.  Beauty and the Beast (2017)
De allerlaatste in het rijtje van Beauty and the Beast films heeft misschien niet veel uitleg nodig. Het klassieke Disneysprookje is hier bijna een op een nagemaakt in deze live-action versie en met Emma Watson en Dan Stevens in de hoofdrol is het sprookje compleet.

Welke Beauty and the Beast films uit het rijtje heb jij allemaal al gezien?

Lees ook: 8 frustraties en dilemma's en frustraties uit Disney's Beauty and the Beast

Nieuwste artikelen

  • 9 boeken over 'haunted houses'

  • 10x young adult prinsessenboeken

  • De grootste stijliconen in series

  • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

  • Terwijl Parijs sliep - Ruth Druart

Gerelateerde artikelen

  • De 5 beste Beauty and the Beast films

Zoek in artikelen