Top 8 Jane Austen Emma films

Van de boeken van Jane Austen zijn er al vele verfilmingen verschenen. Zo bestaan er ontzettend veel Pride & Prejudice-films, maar ook van het boek Emma zijn veel verfilmingen verschenen. Als echte Jane Austen fan moeten we deze verfilmingen natuurlijk gezien hebben, maar welke verfilmingen van Emma zijn het best? Wij zochten het uit!

In het klassieke liefdesverhaal Emma (1819) draait alles om de mooie en slimme Emma in de Britse Regency-periode, die haar neus graag in het liefdesleven van anderen steekt. Haar enige vriend, George Knightley, is de oudere broer van de man van haar zus Isabella en tevens haar buurman. Tegen zijn advies in probeert emma haar nieuwe vriendin Harriet Smith te koppelen aan de plaatselijke dorpspredikant Mr. Elton. Haar koppelpogingen zijn vaak succesvol, maar deze poging lijkt daar verandering in te brengen wanneer Mr. Elton meer interesse heeft in Emma dan in Harriet...

Dat dit liefdesverhaal onverminderd populair is, blijkt wel uit alle verfilmingen. Sinds 1948 zijn er meerdere series gebasseerd op het boek Emma uitgebracht, en maar liefst vier films over de jaren heen. In 1996 kwamen er maar liefst twee verfilmingen uit. Eén daarvan met Kate Beckinsale in de hoofdrol, de andere met Gwyneth Paltrow. De eerstgenoemde won twee Primetime Emmy Awards, de tweede een Oscar voor Best Original Musical or Comedy Score. Meer recent zijn de vierdelige BBC miniserie (2009), Aisha (een moderne Indiaase bewerking, 2010), de online televisieserie Emma Approved en de nieuwste film (2020) met Anya Taylor‑Joy als Emma en Johnny Flynn George Knightley.

Heb je inmiddels zin gekregen om zelf eens te kijken waar Emma over gaat? Of misschien wil je weleens een andere verfilming zien? Kijk dan eens naar de onderstaande top 8!

8. Emma (1948) 

De eerste verfilming kwam in de vorm van een BBC serie met Judy Campbell als Emma. Er zouden geen bewegende beelden van de serie bestaan, slechts enkele stilstaande beelden. Judy Campbell schreef zelf het script, dat werd geregisseerd door Michael Barry.

Bron: British Broadcasting Corporation

7. Emma (1960)

In 1960 speelde Diana Fairfax de rol van Emma, die later ook in Jane Austens Sense and Sensibility speelde. Paul Daneman speelde de geliefde Mr. Knightley. Met een 5,8 als beoordeling verdient de bewerking een zevende plek.

6. Emma (1996)

Deze bewerking van regisseur Douglas McGrath heeft niemand minder dan Gwyneth Paltrow (haar grootste rol tot dan toe) in de hoofdrol. Met een 6,6 als beoordeling, verdient de film een zesde plek. Ten opzichte van de 2020-versie vinden kijkers deze versie net wat meer sprookjesachtig, lichter en vrolijker. Tel daar een (inmiddels) sterrencast — naast Gwyneth Paltrow ook onder andere Toni Collette, Ewan McGregor, Emma Thompson — bij op, en je hebt al snel een fijne film om naar te kijken!

Bron: Miramax

5. Emma (1972)

Met een keurige voldoende (6,7) krigt deze vermilming met Doran Godwin als Emma en John Carson als Mr. Knightley een vijfde plek in de lijst. Cinemagazine noemt de bewerking een keurige verfilming van het boek waarin humor de kracht van het verhaal is.

Bron: British Broadcasting Corporation

4. Emma (2020)  

De meest recente bewerking van het boek is die die van regisseur Autumn de Wilde, met Anya Taylor-Joy (The Queens Gambit) als Emma. Uit de reviews blijkt dat bij deze bewerking met name de goede binding die de film met het boek blijft houden als positief wordt ervaren. Een film die de charme van het verhaal weet te behouden, maar ook met genoeg humor. Die humor vinden we zeker terug in het gedrag van bediendes op de achtergrond, die nooit iets zeggen, maar duidelijk een mening hebben over de mensen die ze bedienen. De film wordt dan ook beoordeeld met een 6,7.

Bron: Working Title Films

3. Clueless (1995)

Hoewel dit een vreemde eend in bijt lijkt, is de film Clueless misschien wel de bekendste verfilming van Jane Austens Emma. In deze moderne vertaling draait alles om de rijke Cher Horowitz (Alicia Silverstone) in Berverly Hills, het populairste meisje van de school. Ze heeft alles; veel vrienden en voor bijna elk vak een tien op haar rapport. Wanneer het nieuwe meisje Tai op school komt grijpt ze haar kans om te bewijzen dat ze niet alleen om zichzelf geeft. Ze besluit om Tai ook een populaire meid op school  te maken. Maar wanneer Tai populairder wordt dan Cher zelf, loopt alles uit de hand... Een 6,9 voor deze moderne variant van Emma.

2. Emma (1996)

Nog net een tikje beter beoordeeld is de bewerking met Kate Beckinsale in de hoofdrol. Met een 7,0 komt de verfilming op een tweede plek. The New York Times roemde de film door het acteerwerk van Beckinsale, die er volgens het dagblad puurder uitzag en een geloofwaardigere en grappigere rol neerzette dan Gwyneth Paltrow.

Bron: A+E Networks

1. Emma (2009)

Deze bewerking uit 2009 werd uitgeroepen tot de beste verfilming van Emma. Het gaat hier om een vierdelige serie van de BBC, met Romola Garai (Atonement), Jonny Lee Miller en Michael Gambon in de hoofdrol. Hoewel er werd gediscusseerd of er nóg een bewerking van Emma nodig was, kwam het Britse dagblad The Guardian met een positief oordeel. het dagblad noemde Romola Garai een levendige en enthousiaste Emma. Met maar liefst een 8,1 steekt deze verfilming ver boven de andere uit!

Bron: BBC Drama Productions

Lees ook: 10x de beste romantische kostuumfilms

 

Nieuwste artikelen

  • Film & Serie top 6: december 2023

  • Young adult top 6: december 2023

  • Fictie top 6: december 2023

  • Koffers vol liefde - Marli Elisa

  • De affaire - Yvonne Doorduyn

Gerelateerde artikelen

  • De beste romantische kostuumfilms

  • Wat te kijken na Bridgerton

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • Deze acteurs worden vaak samen gecast

  • Alle Jane Austen films op een rijtje

Zoek in artikelen