Ode aan Sean Connery: een greep uit zijn beste films

Op 31 oktober 2020 is de legendarische acteur Sean Connery op 90-jarige leeftijd overleden. Deze wereldberoemde acteur werd bij het grote publiek bekend dankzij de James Bond films, waarin hij de rol vertolkte van 's werelds beroemdste spion. Sean Connery heeft maar liefst 94 films op zijn naam staan. Ter nagedachtenis aan deze legendarische acteur hebben we in willekeurige volgorde een aantal van zijn beste films onder elkaar gezet. 

James Bond

Uiteraard beginnen we dit artikel met de James Bond films. Sean Connery was namelijk de allereerste acteur die de rol van deze spion op zich nam in de film Dr. No in 1962. Daarna was hij nog 5 keer te zien als James Bond, namelijk in de films Goldfinger, Thunderball, You Only Live Twice en Diamonds Are Forever. Ook speelde hij 12 jaar na Diamonds Are Forever de rol van James Bond in de film Never Say Never Again. Dit wordt echter gezien als een 'onofficiële' James Bond film, omdat deze film niet geproduceerd is door EON Productions.

Bron: Eon Productions

The Hill

In deze oorlogsfilm, die zich afspeelt ten tijde van de Tweede Wereldoorlog, speelt Sean Connery de rol van een militaire gevangene in een Noord-Afrikaanse militaire gevangenis. Samen met 4 andere gevangenen probeert hij te overleven terwijl hij gewelddadige straffen ondergaat van de sadistische bewakers.

Bron: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)

Murder on the Orient Express

Sean Connery weet ook te schitteren in een verfilming van het werk van Agatha Christie. Tijdens een 3-daagse trip door Europa wordt de Oriënt Express gedwongen om te stoppen vanwege enorme sneeuwbuien die het spoor blokkeren. Detective Hercule Poirot is wakker geworden door heftig gekreun uit de coupé naast hem. De volgende ochtend wordt daar een dode man aangetroffen die meerdere steekwonden heeft. De moordenaar is aan boord en het is aan Poirot om deze op te sporen tussen de passagiers van de Oriënt Express.

Bron: EMI Film Distributors 

The man who would be king

In deze humorvolle avonturenfilm speelt Sean Connery de rol van soldaat Daniel Dravot. Samen met zijn medesoldaat Peachy Carnehan probeert hij onmetelijke rijkdommen te vergaren door een aantal hoge priesters uit het afgelegen Kafiristan ervan te overtuigen dat Daniel Dravot een God is. Dit lijkt te gaan werken...

Bron: Columbia Pictures

Robin and Marian

In Robin and Marian kroop Sean Connery in de huid van Robin Hood en speelt hij tegenover Audrey Hepburn. In deze film keert Robin Hood weer terug naar Sherwood Forrest na jaren van ballingschap en kruistochten. Hij ziet dat de bevolking van zijn geliefde Engeland onderdrukt wordt door de plaatsvervangende Koning John terwijl de inwoners van Nottingham geterroriseerd worden door de sherrif van Nottingham. Zijn oudere liefde Marian heeft zich na zijn vertrek toegewijd aan een leven in een klooster. Robin bindt de strijd aan tegen de tirannen en komt oog in oog te staan met zijn aartsvijand de sheriff. Ondertussen probeert hij ook het hart van Marian weer terug te winnen.

Bron: Columbia Pictures

A bridge too far

In September 1944, als de geallieerden nog bedwelmd zijn van het succes van de invasie in Normandie, lanceren ze vol vertrouwen 'Operation Market Garden', een wild plan bedoeld om de Tweede Wereldoorlog zo snel mogelijk te beëindigen. Het plan was om de oorlogsmachine van het Duitse Rijk te vernietigen door Duitsland binnen te vallen. Een combinatie van politiek op het slagveld, verkeerde informatie, pech en uitermate slecht weer leidde echter tot een ramp. Een ambitieus plan dat meer geallieerde levens kostte dan de hele landing in Normandie...

Bron: Joseph E. Levine Productions

The Untouchables

In deze maffiafilm speelt Sean Connery de rol van politieagent Jim Malone. De film speelt zich af tijdens de drooglegging (drankverbod) in Chicago. In de film is te zien hoe de Al Capone, de krijgsheer van de maffia, tijdens die periode regeerde. Federaal agent Eliot Ness is vastbesloten om hem ten val te brengen. Hij krijgt hierbij hulp van Jim Malone die leert hoe hij de maffia kan verslaan: schiet snel en schiet als eerste.

Bron: Paramount Pictures

Indiana Jones and the Last Crusade

Naast James Bond was Sean Connery in nog een andere beroemde franchise te zien. Hij was namelijk te zien in de derde Indiana Jones film! Hierin speelde hij de rol van professor Henry Jones, de vader van Indiana Jones! In deze derde film moet Indy het opnemen tegen Nazii-vijanden. Zij hebben zijn vader ontvoerd in de hoop dat hij ze kan helpen de Heilige Graal te vinden. Indy volgt het spoor van Amerika naar Venetië en de woestijn van het Heilige Land om te proberen zijn vader, de Graal én de wereld te redden.

Bron: Paramount Pictures, Lucasfilm 

The hunt for Red October

In deze met een Oscar bekroonde film die gebaseerd is op het boek van Tom Clancy, speelt Sean Connery de rol van kapitein Marko Ramius. Midden in de nacht wordt CIA agent Jack Ryan voor een geheime missie opgeroepen naar aanleiding van een paar foto's van Rusland's nieuwste onderzeeër: de Red October. Tijdens de eerste vaart van de Red October zet Kapitein Ramius koers naar de Amerikaanse Oostkust. Volgens Jack Ryan wil Ramius overlopen, maar het Pentagon denkt daar anders over. Hun vermoeden wordt bevestigd wanneer de Russische ambassadeur met de mededeling komt dat Ramius uit is op een eigen oorlog met de VS. Amerika en Rusland zetten samen de achtervolging in en hun beide vloten hebben dezelfde opdracht: ''Vernietig de Red October''.

Bron: Paramount Pictures

The Rock

Generaal Francis X. Hummel maakt zich met zijn elitecommando's meester van Alcatraz en neemt een groep toeristen in gijzeling. Miljoenen levens staan op het spel als hij dreigt om raketten met dodelijk gifgas af te vuren op San Francisco als zijn eis niet wordt ingewilligd. In een race tegen de klok bestaat de enige kans op redding uit FBI agent Stanley Goodspeed, expert in chemische wapens, en de gehaaide staatsgevangene John Patrick Mason (Sean Connery). Deze laatste is de enige die voor zover bekend ooit van het gevangeniseiland wist te ontsnappen. Nu moeten ze binnen zien te komen en zorgen dat de raketten ontmanteld worden. En dat terwijl de uren wegtikken... 

Bron: Don Simpson/Jerry Bruckheimer Films

Entrapment

Tot slot sluiten we af met de film Entrapment waarin Sean Connery schittert tegenover Catherine Zeta-Jones. Wanneer een kostbaar schilderij wordt gestolen stuurt de verzekeringsmaatschappij haar meest vindingrijke en tevens verleidelijke inspectrice. Zij moet zich meten met een meesterinbreker die in zijn eentje opereert. Na een kat-en-muisspel dat hen over de wereld voert besluiten de twee hun krachten te bundelen voor de ultieme diefstal, althans... daar lijkt het op.

Bron: Twentieth Century Fox

Lees ook: Top 5 Chadwick Boseman films

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen