- Home
- Films & Series
- Filmtips
- Top 12 beste Stephen King films
Iedereen kent de naam Stephen King. Of je nu zijn boeken hebt gelezen of niet, je weet dat het een van de grootste schrijvers is wat betreft thrillers. Hij heeft al meer dan 85 titels op zijn naam staan. Natuurlijk zijn ze niet allemaal even bekend, maar veel van zijn werken worden goed ontvangen en zelfs verfilmd. In dit artikel hebben wij een lijstje gemaakt met de beste 12 Stephen King films. Lees snel verder om te kijken welke het zijn.
Carrie (1976)
Wist je dat Carrie het eerste boek was wat Stephen King uitbracht? Het boek kwam uit in 1974 en de film volgde slechts 2 jaar later. Het verhaal gaat over Carrie White, die een extreem gelovige moeder heeft en daarmee gepest wordt op school. Als ze voor het eerst gemenstrueerd heeft komt Carrie erachter dat ze telekinetische krachten heeft, maar ook telepatische. Wanneer tijdens het schoolbal twee emmers varkensbloed over Carrie gegoten worden, breekt ze en verwoest ze alles en iedereen om zich heen.
Na deze eerste verfilming zijn er nog twee remakes gemaakt: eentje in 2002 en een in 2013.
Bron: United Artists
The Shining (1980)
Het boek The Shining kwam in 1977 uit en in 1980 volgde de film. De hoofdrol wordt meesterlijk vertolkt door Jack Nicholson, die de rol van Jack Torrence op zich neemt. De schrijver is gestopt met drinken nadat hij zijn zoontje Danny mishandeld heeft tijdens een dronken driftbui. Jack, Wendy en Danny verhuizen naar het Overlook Hotel, waar hij huisbewaarder wordt tijdens een koude winter. De vorige huisbewaarder is gek geworden en heeft zijn vrouw en kinderen met een bijl vermoord. Het lijkt er op dat de geschiedenis zich zal herhalen...
Creepshow (1982)
Deze film bestaat uit vijf korte komische horrorverhalen, waarvan twee die Stephen King schreef voor hij doorbrak met zijn boeken. Daarvoor schreef hij namelijk korte verhalen. Wat opmerkelijk is aan Creepshow is dat de hoofdrol gespeeld wordt door de oudste zoon van Stephen, namelijk Joe (Joseph) King. De vijf verhalen beginnen en eindigen allemaal met een afbeelding, zoals in een stripboek. Creepshow werd ontzettend goed ontvangen en blijft tot op heden een geliefde productie in het genre horror.
Bron: Warner Bros. Pictures
The Dead Zone (1983)
Johnny Smith, gespeeld door een jonge Christopher Walken, heeft een ernstig auto ongeluk en komt in coma te liggen. Wanneer hij wakker wordt blijken vijf jaar voorbij gegaan te zijn, maar heeft hij plotseling ook paranormale krachten. Wat in het begin leuk lijkt, wordt al snel een vloek voor Johnny. Het boek The Dead Zone kwam uit in 1979, vier jaar voor de verfilming verscheen.
Bron: Paramount Pictures
Stand by me (1986)
In tegenstelling tot veel van de andere verhalen van Stephen King, is Stand by me (gebaseerd op het boek The Body, in het Nederlands verschenen als Het Lijk) geen horrorverhaal. Gordon Lachance verteld het verhaal van toen hij 12 jaar oud was, toen hij en zijn vrienden besloten het lichaam van een aangereden jongen te gaan zoeken. Het lichaam van de jongen, die door een trein was geraakt, was nog niet gevonden. Gordon vertelt het verhaal van zo'n dertig jaar geleden en stelt je daarbij ook op de hoogte hoe het de anderen is vergaan.
Bron: Columbia Pictures
Misery (1990)
Het boek Misery kwam uit in 1987. Het verhaal gaat over schrijver Paul Sheldon die vooral bekend is van zijn boekenreeks Misery. Wanneer Paul naar een vakantiehuisje rijdt krijgt hij een ongeluk. Hij wordt gered door Annie, een voormalig verpleegkundige die hem verzekert dat ze zijn familie op de hoogte gesteld heeft van het ongeluk. Al snel blijkt echter dat Annie helemaal niemand heeft laten weten dat Paul bij haar is. Ze wordt woedend wanneer ze zijn manuscript leest en het niet eens is met de wending die hij in het verhaal heeft aangebracht. Paul is volledig afhankelijk van Annie, die behoorlijk krankzinnig blijkt te zijn.
The Shawshank Redemption (1994)
The Shawshank Redemption is gebaseerd op het korte verhaal Rita Hayworth And Shawshank Redemption van Stephen King, dat gaat over het leven in de Amerikaanse gevangenis Shawshank. De hoofdrollen worden gespeeld door Morgan Freeman, die tevens de verteller van het verhaal is, en Tim Robbins. Die laatste speelt de rol van Andy, een bankier die vastzit voor het vermoorden van zijn vrouw en haar minnaar, maar hij blijft zeggen onschuldig te zijn. Andy en Red (Freeman) worden vrienden. Na twintig jaar onschuldig vastgezeten te hebben lukt het Andy om te ontsnappen.
Dolores Claiborne (1995)
Dolores is een huishoudster die wordt verdacht van het vermoorden van haar werkgeefster Vera Donovan, een veeleisende en vervelende vrouw. Wanneer de twee ruzie hebben, valt Vera van de trap. Dolores doorzoekt de keuken maar wordt door de postbode gezien terwijl ze met een deegroller in haar hand staat. Hierdoor lijkt zij de schuldige wanneer Vera overlijdt. Dolores' dochter Selena komt naar haar toe om haar te helpen, maar het lijkt niet alsof de journaliste daadwerkelijk gelooft dat haar moeder onschuldig is. Dolores Claiborne is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King uit 1992.
The Green Mile (1999)
The Green Mile werd in 1996 uitgebracht door Stephen King, die het in zes verschillende delen geschreven had. Later werd het samengevoegd tot een boek dat in 1996 de Bram Stoker Award won. Het verhaal gaat over gevangenenbewaker Paul Edgecomb (Tom Hanks) die terugkijkt op zijn werk, met name aan de gevangene John Coffey (Michael Clarke Duncan) die vastzat voor het verkrachten en vermoorden van twee jonge meisjes. John heeft echter bovennatuurlijke krachten waarmee hij mensen kan genezen en zelfs een muis terug tot leven kan wekken. Wanneer men er eindelijk achter komt dat John onschuldig is, wil de man sterven omdat hij al het verdriet en de pijn in de wereld niet meer aankan.
1408 (2007)
Ook 1408 was een kort verhaal van King, uitgekomen in 1999. Mike Enslin schrijft een boek over hotelkamers waar het zogenaamd spookt en boekt kamer 1408 in The Dolphin, waar 56 mensen om het leven gekomen zijn. Skeptisch als Enslin is weigert hij te geloven dat niemand het ooit langer dan een uur in kamer 1408 volgehouden heeft en de hoteleigenaar geeft hem uiteindelijk - met tegenzin - de sleutel. Mike ziet in de kamer een aantal van de overleden slachtoffers, die allemaal uit het raam springen. Iedere poging om te ontsnappen mislukt, waardoor hij geen keus heeft dan in de kamer te blijven en zijn lot onder ogen te zien.
Bron: Dimension Films
It (2017)
Hoewel er in 1990 een miniserie over de horrorclown uitkwam, werd in 2017 een remake uitgebracht die zeer in de smaak viel. De films zijn gebaseerd op het gelijknamige horror boek uit 1986. It speelt zich af in het kleine plaatsje Derrie in Amerika, waar iedere 27 jaar op mysterieuze wijze kinderen verdwijnen. Zeven kinderen komen erachter dat de oorzaak van al die vermissingen de vreselijke clown Pennywise is, die kinderen naar zich toe lokt en vervolgens opeet. Om hem te kunnen verslaan moeten ze hun grootste angsten onder ogen komen, want Pennywise weet precies waar zijn het bangst voor zijn... Maar lukt het hen echt om de clown voorgoed te stoppen?
Doctor Sleep (2019)
Doctor Sleep is het vervolg op The Shining. Het boek over de gelijknamige film kwam uit in 2013. In principe is er sprake van een nieuw verhaal, maar er zitten veel verwijzingen in naar The Shining, zoals bijvoorbeeld de tweeling in de blauwe jurkjes, maar ook het kind dat op zijn driewieler door de gang rijdt. Het verhaal gaat over Danny Torrance, de zoon van Jack, die nog steeds nachtmerries heeft over zijn tijd in het Overlook Hotel. Ook hij kampt met agressie en een alcoholverslaving. Wanneer Danny verhuisd naar New Hampshire vormt hij een bovennatuurlijke band met het meisje Abra, met wie hij samen moet werken om een gevaarlijke bovennatuurlijke groep te stoppen.
Heb jij ook meteen zin om deze top 12 films van Stephen King (weer) te bekijken? Wij wel!
Bron: Rotten Tomatoes, IMDb
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3
-
Fantasy boeken met vampieren
-
Recensie: Carrie
-
9 boeken over 'haunted houses'
-
Populaire boeken die in augustus 2021 verschijnen