• Home
 • Nieuws
 • Deze twee romans hebben de Booker Prize 2019 gewonnen

Deze twee romans hebben de Booker Prize 2019 gewonnen

The Booker Prize wordt sinds 1969 voor het eerst uitgereikt. De Man Booker Prize for Fiction, zoals de prijs voluit heet, is een prestigieuze literaire prijs in Engeland die uitgereikt wordt aan het beste Engelse boek. Normaal gesproken wint één boek deze prijs, maar dit jaar heeft de jury besloten dat maar liefst twee boeken deze prijs hebben gewonnen!

 

Wie hebben de Booker Prize gewonnen?

Margaret Atwood en Bernardine Evaristo hebben samen de Booker Prize gewonnen voor respectievelijk De testamenten en Girl, Woman, Other. Het is maar twee keer eerder voorgekomen dat deze prijs aan twee romans is uitgereikt, waarvan de laatste keer in 1992. Volgens de juryvoorzitter was het onmogelijk om dit jaar maar één boek als winnaar aan te wijzen, omdat beide boeken kwalitatief zo goed zijn. De vrouwen moeten zowel de prijs, als het prijzengeld van 50.000 pond met elkaar delen.

Naast dat het natuurlijk ontzettend bijzonder is dat twee romans de Booker Prize hebben gewonnen, is er nog iets bijzonders aan de hand. Bernardine Evaristo is namelijk de eerste zwarte vrouw aan wie de prijs is toegekend. Margaret Atwood is de oudste vrouw (79) aan wie de prijs ooit is uitgereikt.

Bron: Prometheus, Black Cat Grove Press

De testamenten

De testamenten is het vervolg op het boek Het verhaal van de dienstmaagd, waar momenteel ook een televisieserie van is. Het verhaal speelt zich 15 jaar na de gebeurtenissen van Het verhaal van de dienstmaagd af. Gilead is nog steeds in de greep van religieuze machthebbers, die met ijzeren hand regeren. Tante Lydia is een van de grondleggers van het regime. Al jaren weet ze door het machtsspel handig te spelen, haar positie aan de top te behouden. Maar nu de republiek hier en daar scheuren begint te vertonen, besluit ze in het geheim haar verhaal op te schrijven. Haar pad wordt gekruist door twee jonge vrouwen. Agnes is opgegroeid in de bevoorrechte positie van dochter van een Bevelhebber, met alle bijbehorende denkbeelden. Daisy daarentegen kent alleen het vrije Canada, maar komt er na een dramatische gebeurtenis achter dat ze het kind is van een gevluchte Dienstmaagd. In de confrontatie met elkaar worden de vrouwen geconfronteerd met zichzelf en met wat zij bereid zijn te doen om te staan voor waar ze in geloven.

Girl, woman, other

Het boek van Bernardine Evaristo dat de Booker Prize gewonnen heeft volgt het leven en de worstelingen van 12 Britse zwarte personages (voornamelijk vrouwen), die de verhalen vertellen van hun vrienden, familie en geliefden van over het hele land gedurende de jaren.

Bron: The Booker Prizes, NOS.

Lees ook: De Shortlist BookSpot Literatuurprijs fictie en non-fictie 2019 is bekend

Nieuwste artikelen

 • De moeilijke Harry Potter Quiz

 • Complete Young Adult series die je achter elkaar wil lezen

 • Tattoo's geïnspireerd door boeken

 • Boekenkasten om van te dromen

 • Deze acteurs haten de manier waarop ze beroemd zijn geworden

Gerelateerde artikelen

 • Emma Watson interviewt schrijfster Margaret Atwood

 • How to be a woman

 • The Handmaid's Tale seizoen 4 trailer

 • Het verhaal van de dienstmaagd - Margaret Atwood

 • Opstand en revolutie in 'The Handmaid's Tale' seizoen 3 trailer

Zoek in artikelen