Top 10 kookprogramma's en waar je ze kan zien

Kijk jij ook watertandend en vingerlikkend naar al dat lekkers dat op televisie voorbijkomt? Of ben je op zoek naar inspiratie, of wellicht meer uitdaging voor in je eigen keuken? Dan is een kookprogramma wat voor jou. Heb je nou geen idee welk programma je dan moet kijken? Geen zorgen: wij hebben de leukste kookprogramma's voor je op een rijtje gezet, zodat je zelf met de beste recepten, interessante achtergrondinformatie of andere culinaire hoogstandjes aan de slag kunt!

Masterchef

Het kookprogramma Masterchef kent iedereen wel. Het oorspronkelijke format werd voor het eerst in 1990 door de BBC uitgezonden, maar werd in 2005 vernieuwd tot het format dat we vandaag kennen. Het programma kreeg vooral aanzien door de eerste internationale adaptie in Australië. Masterchef Australië loopt al sinds 2009 en is nog altijd onverminderd populair. Ook in Nederland gooit de zoektocht naar de beste amateurkok hoge ogen. In Masterchef Nederland, te zien op Kijk.nl gaan Chef-koks Stefan van Sprang, Jonathan Zandbergen en Freek van Noortwijk samen op zoek naar het beste culinaire talent van ons land.

Chef's table

Netflix barst van geweldige kook- en bakprogramma's waar je je vingers bij aflikt. Chef's table is zo'n programma. In deze Netflix Original volg je iedere aflevering een nieuwe, uitmuntende en professionele chef, steeds op een andere plek in de wereld. De serie, die met een Emmy genomineerd werd, laat zien hoe recepten in elkaar zitten, en wat de drijfveren van de chef-koks zijn voor het volgen van hun passie. Het programma zit vol innovatieve gerehten en de meest verrukkelijke desserts...

Ugly delicious

In Ugly Delicious onderzoekt chef-kok en presentator David Chang een gerecht of concept en bekijkt hij hoe dit in verschillende regio's wordt gemaakt en hoe het zich verder ontwikkelt. Hij ontdekt variaties op iconische gerechten en verrassende culturele overeenkomsten over de hele wereld. De Netflix Original combineert koken, reizen en geschiedenis en neemt de kijker meer op een smaakmakende en jaloersmakende trip naar 's werelds lekkerste eten!

Somebody Feed Phil

Wanneer je niet alleen nieuwe wereldgerechten wilt ontdekken, maar ook lekker wilt lachen, dan is Somebody Feed Phil echt wat voor jou. In dit Amerikaanse programma, te zien op Netflix, presenteert Philip Rosenthal (bedenker van Everybody Loves Raymond)  elke aflevering een andere keuken in een andere stad. Zo neemt hij de kijker onder andere mee op reis naar Bangkok, New Orleans, Singapore, Kopenhagen en Dublin om daar de lokale keuken en de cultuur te ontdekken.

Eten met Nick

Hij begon zo'n drie jaar geleden met zijn iPhone met het maken van kookfilmpjes voor zijn nieuwe YouTube-kanaal Eten met Nick, maar groeide al snel uit tot een fenomeen op het web. Nick Toet is met 157.000 volgers ontzettend populair. Wekelijks brengt hij een nieuw gerecht dat ook jij in een handomdraai op tafel zet. Want zoals hij zelf zegt: 'Gewoon alles in een bak pleuren mengen en klaar. Gewoon in een bakpan gooien bakken en klaar.' Geen moeilijke recepten en instructies, maar tips en tricks om koken makkelijk te maken!

The Big Family Cooking Showdown

In deze familieshow gaan families de strijd met elkaar aan om kans te maken op de titel 'Beste thuiskoks van Groot-Britannië'. In de show, te zien op Netflix, serveren de families hun lekkerste gerechten om indruk te maken op de jury, bestaande uit sterrenchef Giorgio Locatelli en chef-kok en presentatrice Rosemary Shrager

The Chef Show

In The Chef Show gaan schrijver, regisseur en foodoe Jon Favreau en chef-kok Roy Choi op onderzoek naar gerechten binnen en buiten de keuken. Dit doen ze samen met ervaren chef-koks en beroemde vrienden. Het programma is geïnspireerd op Favreau's training, onder het toeziend oog van Choi, ter voorbereiding op de film Chef uit 2014, waarin hij een chef-kok speelt en is te zien op Netflix.

Estée in Parijs

Winnares van Masterchef Nederland 20210, Estée Strooker, heeft inmiddels twee eigen restaurants in Arnhem, maar haar liefde voor eten begon in Parijs. Ze volgde daar haar koksopleiding en doolde in haar vrije tijd door de smalle Franse straatjes en over lokale marktjes. De Franse keuken inspireert haar nog elke dag en dat laat ze zien met haar programma Estée in Parijs op 24Kitchen en Disney+. Ze deelt haar favoriete plekjes in de stad van de liefde en geeft haar geheimen prijs over waar je de beste macarons kunt halen of het lekkerste recept voor coq au vin. Een ware culinaire reis met inspiratie en tips zodat je als kijker thuis aan de slag kunt.

Miljuschka

De naam Miljuschka Witzenhausen zegt iedereen wel wat waarschijnlijk, is het niet van haar presentatie- of acteerklussen, dan wel van haar kookprogramma's. Zowel op Disney+ als op 24Kitchen is ze te zien met haar passie voor eten en neemt ze de kijker mee op wereldreis met haar programma's Miljuschka in Mexico, Miljuschka in Japan, Miljuschka's Street Food Vietnam en Miljuschka's Food Trucks. Naast de meest lekkere gerechten die voorbijkomen, staat ook de voedselcultuur centraal en krijgt de kijker inzcht in de oorsprong van lokale ingrediënten en gerechten.

Heel Holland Bakt

Natuurlijk mag ook een bakprogramma als Heel Holland Bakt niet ontbreken. Dit programma, te zien op NPO Start en in het voorjaar van 2022 op NPO 1, is gebaseerd op de Britse kijkcijferhit The Great British Bake Off. HHB is uitgegroeid tot een van de populairste Nederlandse bakprogramma's van deze tijd. Met de humor van André van Duin en onder het kritische oog van juryleden Robèrt van Beckhoven en Janny van der Heijden, is dit een heerlijk ontspannen programma om van te genieten én om inspiratie op te doen voor je eigen baksels.

 

 

 

Lees ook: De leukste celebrity kookboeken

 

 

 

 

Nieuwste artikelen

  • Supernerd 2: Forever Nerd - Emmy van Ruijven

  • Kinderboekenweek 2022

  • Het eiland - Adrian McKinty

  • Rateiland - Jo Nesbo

  • Augustus - J.D. Barker

Gerelateerde artikelen

  • De kers op de taart

  • Recensie: Bakken

  • Winnen: Bakken voor je leven {afgelopen}

  • Recensie: Rutger Bakt

  • Recensie: Klassiekers van Paul Hollywood

Zoek in artikelen