Interview met Sophie Kinsella

Sophie Kinsella is de pseudoniem van de Brits auteur Madeleine Wickham. Sophie Kinsella is wereldberoemd geworden met haar Shopaholic-serie. Chicklit.nl sprak uiteraard met deze succesvolle chicklit auteur over haar nieuwe favoriete boek uit de shopaholic-serie, haar favoriete karakter Becky en waarom het karakter Luke op haar man lijkt!

Interview met Sophie Kinsella

Christmas Shopaholic is het negende boek in de Shopaholic-serie. Ben je van plan om ook nog een deel 10 te gaan schrijven?

Ik hoop op een dag nog deel 10 te schrijven, maar nu nog niet. Ik ben momenteel namelijk bezig met een nieuwe standalone. Ik schrijf altijd het boek dat op dat moment het sterkst in mijn hoofd zit, dus ik kan niet altijd voorspellen wat ik zal gaan schrijven. Maar ik kan wel zeggen dat ik het idee om Becky gedag te zeggen eigenlijk onmogelijk vind, omdat ik zoveel van haar hou. Hoewel ik de andere boeken die ik geschreven heb ook geweldig vind, bleef ik continu aan Becky denken en aan wat ze nu aan het doen is en wat ze meemaakt in haar leven. Ik weet zeker dat er ooit nog een boek in de serie komt, ik weet alleen nog niet wanneer.

Waarom heb je besloten om een boek te schrijven dat zich afspeelt tijdens kerst?

Ik wilde weer een boek schrijven over Becky en ik heb haar al op veel uitbundige avonturen gestuurd. Ik wilde nu graag een boek schrijven dat zich af zou spelen bij haar thuis. Ik realiseerde me dat ik nog nooit een kerstboek had geschreven. Ik was hier zo verbaasd over, want ik hou van Kerstmis. Ik hou van de romantiek en de nostalgie van kerst. Zodra ik aan Becky en Kerstmis dacht, toen dacht ik ‘winkelen voor Kerstmis’. Het was echt de meest perfecte setting voor haar. Ik heb enorm genoten van het schrijven van dit boek. Ik heb er niet per se meer van genoten dan mijn andere boeken, maar het is zeker een van mijn favoriete Shopaholic boeken die ik heb geschreven!

In het boek is te lezen dat iedereen met elkaar in discussie is wat nu de beste film en het beste eten is. Heb je zelf al je favoriete ideeën van Kerstmis in het boek verwerkt?

Zeker! Uiteraard is het in het boek allemaal wat extremer. Maar ook wij discussiëren wel eens over verschillende dingen, zoals welke chocolaatjes we gaan kopen, welke films we gaan kijken of welke spelletjes we gaan spelen. Ik dacht ik neem dat idee en maak het groter in het boek.

Wat is je favoriete Shopaholic boek uit de serie?

Deze vraag heb ik al eens eerder gehad en ik zeg altijd dat ik het moeilijk vind om te kiezen. Mijn boeken zijn als mijn kinderen. Normaal kies ik altijd het eerste boek, omdat ik daarin Becky heb ontmoet. Maar nu denk ik eigenlijk dat Christmas Shopaholic mijn favoriet is geworden, omdat Becky op haar best is in dit boek. Ze is dynamisch, vindingrijk en liefdevol. Het boek geeft me een warm gevoel. De andere boeken zijn ook ontzettend leuk, maar niet zo liefdevol als dit boek. Kerstmis brengt het beste in ons naar boven. Dat is ook wat ik met dit boek wilde bereiken; het brengt het beste in de karakters naar boven. Alle karakters maken fouten en discussiëren met elkaar. Maar aan het eind van het boek kreeg ik zo’n gelukkig gevoel.

Ben je zelf een shopaholic?

Ik zie mezelf als een part time shopaholic. Ik ben eigenlijk best een obsessief persoon. Als ik bezig ben met het schrijven van mijn boek, dan ben ik daar obsessief mee bezig en denk ik eigenlijk aan niets anders. En als ik uit die bubbel van het schrijven kom en dan bijvoorbeeld een advertentie van een hamburger zie, dan kan ik daar obsessief mee bezig zijn, haha! I ben sowieso geobsedeerd door het inkopen doen voor Kerstmis. Ik wil altijd het perfecte cadeautje vinden. Ik ga op een zoektocht naar het perfecte item en daar kan ik ook echt geobsedeerd door zijn. Maar gelukkig ben ik in staat om dat, in tegenstelling tot een bepaald karakter, uit te zetten en me te focussen op mijn werk en familie. Maar ik heb zeker mijn shopaholic momenten.  

In een vorig interview met ons (die HIER te lezen is) heb je verteld waarom je niet onder je eigen naam Madeleine Wickham schrijft, maar onder je pseudoniem Sophie Kinsella. Ben je van plan om nog een boek onder je eigen naam te schrijven of hou je het bij je pseudoniem Sophie Kinsella?

Ik heb op dit moment geen plannen om onder de naam Madeleine Wickham te schrijven. Ik ben denk ik verslaafd geraakt aan komedie. De boeken die ik schrijf onder de naam Sophie Kinsella hebben allemaal een groot komedie element in het verhaal. Ik denk dat het moeilijk zal zijn om terug te gaan naar de boeken die ik schreef als Madeleine Wickham. Ik kan me niet meer voorstellen dat ik een boek schreef zonder humor erin verwerkt. Ik heb denk ik mijn thuis gevonden in de boeken die ik schrijf als Sophie Kinsella, maar soms mis ik het wel om vanuit verschillende personages te schrijven. Ik ben een groot voorstander van het spreekwoord ‘zeg nooit nooit’, maar ik heb geen directe plannen om onder mijn eigen naam te schrijven.

Zou je de boeken die je onder Sophie Kinsella schrijft niet vanuit meerdere perspectieven kunnen schrijven?

Misschien wel. Mijn Sophie Kinsella boeken heb ik altijd geschreven vanuit het oogpunt van de heldin. Dat betekent dat de lezer als het ware meegaat op de achtbaan van de hoofdpersoon. Dat is echt mijn Sophie Kinsella stem. Ik kruip in het hoofd van het karakter, dus ik ben een beetje huiverig om daarvan af te wijken. Maar zoals ik al zei: ‘zeg nooit nooit’.

Waar gaat een chicklit voor jou over? Wat is voor jou de perfecte chicklit?

Als ik een boek lees, dan wil ik ten eerste dat het herkenbaar is. Ik wil dat het zich afspeelt in een wereld waarin ik ook bepaalde dingen herken, waarbij ik kan zeggen ‘oh ja, dat is mij ook opgevallen!’ Ik wil daarnaast direct affiniteit voelen met het karakter en me er ook mee kunnen identificeren op een bepaalde manier. Ik moet empathie voor het karakter hebben. Ik hou van een boek waarbij je continu de bladzijde omslaat om te zien hoe het verdergaat en dat je aan het denken zet. En voor mij persoonlijk is de beste chicklit grappig, wat betekent dat het boek een boodschap heeft. Ik vind dat de beste komedie komt van iets dat gebaseerd is op de waarheid. Soms komt de beste komedie namelijk van een situatie die eigenlijk erg pijnlijk of beschamend is.  Ik hou van een verhaal dat echt is en dat ons iets verteld over onszelf of over de wereld. Ik schrijf zelf alleen boeken die ik zelf ook zou willen lezen.

Wat vind je van het chicklit genre en de negativiteit waarmee het omringd wordt?

Ik denk dat dat compleet ligt aan de persoon die het woord chicklit gebruikt en wat diegene daarmee bedoeld. Ik zelf bedoel met een chicklit hedendaagse fictie over de wereld waarin we vandaag leven, waarin problemen worden besproken die zowel vrouwen als mannen aan het denken kunnen zetten. Ik weet niet waarom het genre meer naar vrouwen leunt, aangezien mannen en vrouwen met dezelfde uitdagingen te maken krijgen. Daarnaast is een chicklit voor mij grappig en zet het je aan het denken.

Wie van je karakters lijkt het meest op je?

De waarheid is dat ze allemaal een beetje op me lijken op een bepaalde manier. Vaak neem ik namelijk iets van mezelf en dat geef ik dan aan een karakter. Ik weet niet precies wie er het meest op me lijkt, dat zou ik aan mijn man moeten vragen! Wanneer ik een karakter schrijf, dan identificeer ik mezelf altijd heel sterk met hen. Ik ben nog nooit een bedrijfsadvocaat geweest zoals Samantha, maar ik heb net als haar een heel rommelig bureau. En Fixie uit I Owe You One vindt het moeilijk om haar mening te geven en voor zichzelf op te komen. Daar herken ik mezelf ook heel erg in van toen ik nog een student was. Ik had vaak wel ideeën, maar durfde ze niet hardop uit te spreken voor het geval iemand me zou uitlachen. Het heeft een tijdje geduurd voordat ik de moed had om over mijn ideeën te vertellen. Ik denk dat elk karakter daarom wel op een bepaalde manier op me lijkt. Zo lijkt de relatie van mij en mijn man, hoe we met elkaar praten en hoe hij soms om me lacht, op Becky en Luke. Ik heb een beetje van ons in de relatie van Becky en Luke gestopt.

Lijkt Luke op je man?

Een beetje wel. Er is zeker een overeenkomst tussen onze relatie en die van hen.

Wie is je favoriete karakter van al je boeken?

(Lacht) Doe me dit niet aan! Ik kies dan toch voor Becky. Niet dat ik niet van al mijn andere karakters hou, maar omdat Becky een karakter is waar ik jarenlang mee geleefd en gelachen heb. Ik heb veel avonturen van haar meegemaakt. Dus ik ben met haar wel het meest close.

Can You Keep a Secret? (in het Nederlands uitgekomen onder de naam Hou je mond!) is pasgeleden verfilmd. Wat was jouw aandeel in de film? Had je veel te zeggen?

Ik heb het script gelezen en daar mijn mening op gegeven en wat suggesties geopperd. Ook heb ik de set bezocht in Amerika. Ik was hierbij niet echt betrokken. Ik was niet elke dag op de set. Toen ze de film Confessions of a Shopaholic maakten was ik juist wel elke dag op de set. Ik was blij dat ik bij het maken van Can You Keep A Secret? wel mijn mening mocht geven. Het was een fijne samenwerking.

Ben je blij met het eindresultaat?

Ik vind het een erg grappige film geworden. Het is moeilijk voor een auteur om er iets over te zeggen, omdat een film een heel ander iets is dan een boek. Het is een erg leuke en schattige film geworden die tegelijkertijd anders is dan het boek. Het is een andere versie, maar ik waardeer dat wel.

Zijn de karakters in de film zoals jij je ze had voorgesteld?

Dat vind ik een lastige vraag want ze zijn niet exact zoals ik ze me had voorgesteld. Om te beginnen was Emma Brits in het boek, maar ik vind wel dat ze de karakters heel erg goed geïnterpreteerd hebben. Ze hebben een geweldige connectie op het scherm. Ze zijn heel oprecht en ze laten hun kwetsbaarheden zien, wat ik geweldig vind. De acteurs hebben een goede chemie samen en ik vind dat Alexandra Daddario een hele goede en grappige Emma is. Ze kan de grappige momenten waarin haar karakter zich heel erg schaamt heel goed spelen. Dit verhaal gaat erover dat je je vaak voor iets schaamt en Alaxandra Daddario heeft dat geweldig neergezet. Ook zijn er veel grappige bijrollen in de film. In de film is veel van de tekst waarschijnlijk geïmproviseerd. Ze hebben mijn verhaal als basis gebruikt en er een beetje meegespeeld. Ik vind het eindresultaat heel grappig.

Emma (Alexandra Daddario) en Jack (Tyler Hoechlin) uit Can You Keep a Secret?

Interview met Sophie KinsellaBron: Vertical Entertainment LLC

Het eerste Shopaholic boek is ook verfilmd in 2009. Zou je willen dat daar nog meer films van gemaakt worden?

Ja. Alhoewel ik er ook blij mee ben dat Becky voornamelijk in de boeken voortleeft. Ze is een karakter dat veel mensen aanspreekt en ik ben blij dat ik haar verhaal op een hele directe manier kan vertellen. Films zijn leuk, maar mijn eerste liefde zal altijd boeken zijn. Ik ben heel blij dat ik zo veel verhalen over Becky kan schrijven die de lezers leuk vinden. Maar je weet nooit of er meer films gaan komen. De filmwereld is erg onvoorspelbaar, dus je weet nooit wat er nog aan zit te komen.

Ben je in gesprek over een andere filmdeal?

Ik ben aan het praten over een aantal potentiële films van verschillende boeken. Maar zoals ik al zei is de filmwereld erg onvoorspelbaar en ik weet dus nog niet welk boek als eerste verfilmd zal gaan worden.

Welk boek zou jij graag als eerst verfilmd willen zien?

Ik denk dat het leuk zou zijn om The Undomestic Goddess (in het Nederlands vertaald als Aanpakken!) als een film te zien. Dit is een project die al heel lang in ontwikkeling is. De filmmaatschappij had de rechten al gekocht voordat het boek was uitgekomen. Maar dit is al een hele tijd geleden en sindsdien hebben filmmaatschappijen het script geschreven. Maar dan veranderden ze weer van gedachten, vonden ze het script niet goed genoeg of verliet iemand het bedrijf. Dus door de jaren heen is de film steeds in en uit productie geraakt. Maar misschien dat het ooit gaat gebeuren.

Ben je bezig met een nieuw boek? Zo ja, kan je ons er al iets over vertellen?

Sorry, ik kan daar nog niks over zeggen! Het is niks persoonlijks, want ik vertel niemand erover. Het is een standalone en ik geniet er heel erg van om het te schrijven.

Kijk je op websites zoals Goodreads naar de beoordelingen en recensies van je boeken?

Ik probeer dat niet te doen. Ik ben uiteraard benieuwd naar wat mensen ervan vinden. Ik ben benieuwd of ik er iets van kan leren, maar ik doe mijn best om er niet te obsessief naar te kijken, omdat ik denk dat het anders te veel in je hoofd gaat zitten. Meestal kijk ik even snel, zodat ik een algemeen beeld heb van wat mensen denken. Ik ben iemand die vooral vooruit denkt. Ik focus me meestal op wat ik als volgt ga schrijven, dat is waar ik in mijn hoofd mee bezig ben.

Je zegt dat je soms van recensies probeert te leren. Wat is iets dat je van recensies hebt geleerd?

Welke karakters de lezers leuk vinden. Soms lees ik een recensie van bijvoorbeeld de Shopaholic-serie en iemand zegt ‘ik zou willen dat we dit karakter terug zouden zien’. Dat is interessant voor mij om te lezen, want dan weet ik dat een bepaald karakter echt een indruk heeft achtergelaten. Ik ga dan nadenken of ik dat karakter terug kan brengen. Dat is een van de grootste uitdagingen tijdens het schrijven van een serie: om de karakters met elkaar in connectie te brengen. Het is soms best hard want je kan niet elk karakter in elk boek verwerken. Laatst las ik een recensie waarin iemand zei dat ze graag een karakter van een van de eerste boeken terug zou willen zien en ik dacht ‘dat is interessant, ik ben blij om dat te weten’. Misschien breng ik dat karakter op een dag wel terug. Ik vind het ook leuk om te lezen wat mensen grappig vonden, want hoe moet ik dat anders weten? Thuis schrijf ik een zin of een scène en dan moet ik er zelf wel om lachen, maar je weet natuurlijk nooit of mijn lezers er ook om moeten lachen. Als iemand me feedback geeft dat ze een bepaalde scène grappig vonden, dan vind ik dat geweldig. Dan weet ik wat mijn lezers leuk vonden.

Welk boek heb je als laatst gelezen?

Ik ben bezig in het nieuwste boek van Lulu Taylor genaamd A Midwinter Promise. Ik vind hem tot nu toe erg leuk. Ze schrijft heerlijk winterse boeken!

Wat is je favoriete boek?

Pride and Prejudice. Je kan dat keer op keer lezen en elke keer weer iets nieuws ontdekken. Dat is een van de redenen waarom ik het zo’n geweldig boek vind.

Wie is je favoriete auteur?

Jane Austen!

Wat is je favoriete film en tv-serie?

Op het moment is mijn favoriete tv-serie Succesion. Het gaat over een superrijke familie van miljardairs en hun machtsstrubbelingen. En qua film kies ik voor een kerstfilm. Dan ga ik voor A Muppet Christmas Carol. De beste versie van A Christmas Carol ooit!

 

Lees ook: Interview Jill Mansell

Nieuwste artikelen

  • Schaduw in het vuur - Jennifer L. Armentrout

  • Deze gecancelde series zijn het volgens Netflix gewoon niet waard

  • Help! Een verrassing! is uitgeroepen tot Prentenboek van het Jaar 2024

  • Jeanne - Katherine J. Chen

  • De vissershut - Stein Torleif Bjella

Gerelateerde artikelen

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

  • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Chicklit top-5: juni

Zoek in artikelen