Klok zonder wijzers

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Het is 1953. In een stadje in Georgia, in het zuiden van de Verenigde Staten, volgen we vier mannen. De negenendertigjarige J.T. Malone, drogist en apotheker, hoort dat hij ongeneeslijk ziek is en probeert in het reine te komen met zijn geweten vanwege zijn ‘verspilde leven’. Fox Clane, een oude rechter, verzet zich tegen integratie van de zwarte bevolking en verlangt naar de oude waarden van het Zuiden. Zijn dwarse, idealistische kleinzoon Jester koestert heimelijk gevoelens voor Sherman, een zwarte weesjongen met blauwe ogen. Sherman, die te vondeling is gelegd in de kerk, worstelt met zijn identiteit. Gaandeweg blijkt dat hun levens onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

  In deze laatste roman van Carson McCullers komen al haar thema’s samen: eenzaamheid, onbeantwoorde liefde, intolerantie en vooroordelen, geheimen en verlossing.

Onze recensie

 • onze waardering

  'Al ziende was ik blind. Al horende was ik doof.' Tegen het einde van Klok zonder wijzers groeit bij elk personage – zoals gebruikelijk – het inzicht. McCullers schroeft het verhaaltempo op en laat hierbij wat steken vallen. De zorgvuldigheid die het eerdere verhaal sierde (het gebruik van prachtige verhaaldetails, de perfecte uitwerkingen van de haast karikaturale personages) raakt meer naar de achtergrond. Tegelijkertijd komt de boodschap van het werkelijke verhaal naar de voorgrond. Klok zonder wijzers wordt daarmee een roman om nog eens goed te overdenken.

  Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Onderstromen

 • Recensie: De ontdekking

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met De Urenfabriek!

Zoek in artikelen