De beste boeken voor natuurliefhebbers

Gek op natuur? Van hoge bergtoppen tot woeste wouden en schuimende zeeën? Dan is het natuurlijk ook heerlijk om boeken te lezen die zich daar afspelen! En dan heb je flink wat keuze. Van klassiekers over de strijd tegen de natuur, zoals Moby Dick, tot boeken over het vinden van jezelf in de natuur, zoals Wild. Wij verzamelden de mooiste boeken over natuur voor je.

boeken over natuur

1. De wildernis in - Jon Krakauer

Dit boek is vooral bekend dankzij de verfilming: Into the Wild. Je hebt de film ongetwijfeld gezien (en anders: kijken!), maar ook het boek is de moeite waard. Het beschrijft het waargebeurde verhaal van Chris McCandless. Chris (24 jaar) gaf zijn geld weg en liet zijn auto achter. Hij lifte naar Alaska om daar, met alleen wat rijst en een geweer, de wildernis in te trekken. Dit hartverscheurende verhaal gaat over de drang om de natuur in de trekken en om het materialisme van deze maatschappij achter te laten. Het beschrijft de aantrekkingskracht én de gevaren van de natuur, maar bovenal de motieven van de jongen.

boeken over natuur

2. Wildernis - Jane Harper

Vijf vrouwelijke collega's trekken voor een paar dagen de Australische wildernis in voor wat intensieve teambuilding. Ze komen er echter maar met zijn vieren uit.. Agent Aaron Falk verdiept zich in de zaak. De verdwenen vrouw is namelijk niet zomaar iemand, ze is de klokkenluider van het bedrijf. Deze spannende thriller is het tweede boek over Aaron Falk, maar wel los te lezen. En dat zou je moeten doen, als je nog op zoek bent naar een spannende thriller die fijn wegleest, én zich afspeelt in de wildernis. Want wat is daar gebeurt, in dat ruige achterland?

boeken over natuur

3. Nooit meer slapen - Willem Frederik Hermans

Hermans is natuurlijk een van de grote Nederlandse schrijvers, en Nooit meer slapen absoluut een van de klassiekers. In dit boek gaat de geologiestudent voor veldonderzoek naar Noorwegen. Hij heeft grootse dromen, en verwacht veel van de trip. Met een aantal Noren gaat hij op expeditie naar een onherbergzaam gebied, maar de toch verloopt veel minder voorspoedig dan gehoopt.. Het wordt beschouwd als een meesterwerk - genoeg reden om het te lezen, lijkt ons.

boeken over natuur

4. De oude man en de zee - Ernest Hemingway

Nog een meesterwerk. En wat ook fijn is - deze absolute klassieker is lekker dun. Is je Engels niet zo goed? Ook een perfect boek om mee te oefenen. Het verhaal is niet ingewikkeld: het gaat over een oude visser die een vis wil vangen. Niet zomaar een vis: een gigantische vis die zijn boot voortsleept. Maar, de visser geeft niet op. Het verhaal gaat over man versus natuur - en heeft wel wat weg van het boek hieronder. The old man and the sea werd bekroond met de Pulitzerprijs en hielp mee in de toekenning van de Nobelprijs voor de Literatuur aan Hemingway.

boeken over natuur

5. Moby Dick - Herman Melville

Nog zo'n klassieker over de zee. Het boek gaat over een walvisjacht. De kapitein van de boot is ooit verminkt door een gigantische witte walvis - Moby Dick - en wil wraak nemen. Het wordt een epische strijd op woeste wateren. Dit boek is op veel niveaus te lezen - naast symbolisch en vol wijsheden, is het ook gewoon een avontuurlijke roman. Natuurlijk kun je ook de film kijken.

Boeken over natuur

6. Over bergen heen - Charles Martin

Dit is de Nederlandse titel van het boek The mountain between us. Zoals je vast weet, werd het recentelijk verfilmd met Kate Winslet en Idris Elba in de hoofdrollen. Maar ook het boek is mooi! Twee mensen stranden op een vliegveld, en vliegen als alternatief met een klein vliegtuigje samen de goede kant op. Dan stort het vliegtuig neer in de Rocky Mountains. De twee beginnnen een onmogelijke tocht door de bergen om te overleven.

Lees hier de recensie.

boeken over natuur

7. De spookverschijning / Wraak - Michael Punke

Wist je dat de bioscoophit The Revenant grotendeels gebaseerd is op een boek? The Revenant werd in het Nederlands vertaald als De spookverschijning en eerder als Wraak. Het boek is gebaseerd op het leven van Hugh Glass. Deze avonturier sluit zich aan bij een groep die jaagt op pelsdieren maar scheidt zich op een dag af. Hij wordt aangevallen door een beer. Als de groep hem vindt besluiten een aantal hem te beroven en voor dood achter te laten. Maar, hij overleeft het, en dat betekent een lange tocht op weg naar wraak.

Boeken over natuur

8. Weerwater - Renate Dorrestein

In Weerwater vergaat de wereld. Alleen Almere blijft bestaan. De enige overlevenden zijn vrouwen, plus een aantal gevangenen.. Dit dystopische verhaal beschrijft een natuurramp, maar het gaat over meer: uitzichtloosheid en hoop, liefde en vriendschap. Onze recensent schreef: "De uitzichtloosheid, eenzaamheid, hoop en het gevecht en de wil om te overleven; alles komt aan bod in deze roman van Renate Dorrestein. Ik heb ervan genoten!" Als dat geen aanbeveling is.

Lees hier de recensie.

boeken over natuur

9. Wild -  Cheryl Strayed

Wild van Cheryl Strayed werd een regelrechte hit. Cheryl besluit haar leven te willen veranderen en zichzelf terug te willen vinden. Ze neemt een impulsieve belissing: ze besluit de Pacific Crest Trail te gaan lopen - een lange wandelroute in het westen van Amerika. Drie maanden lang blijft ze lopen met een veel te zware rugzak. En ze komt veranderd terug. Wild is ook verfilmd met Reese Witherspoon in de hoofdrol. Film en boek zijn beide aanraders!

Lees hier de recensie.

boeken over natuur

10. Out of Africa - Karen Blixen

"I had a farm in Africa." Met deze beroemde woorden beginnen de memoires van Karen Blixen, die later verwerkt werden tot de beroemde Hollywood-film. Het vertelt het verhaal van een vrouw die naar Kenia emigreert, maar bovenal getuigt het van een liefde voor Afrika. Het is een poëtisch boek, wat misschien het best geïllustreert wordt door een quote: 

"Als ik een lied van Afrika ken – zo peinsde ik – van de giraffe en van de Afrikaanse nieuwe maan, van de ploegen in het veld en de bezwete gezichten van de koffieplukkers, kent Afrika dan ook een lied van mij?"

Welk boek over de natuur zou jij aanraden?

Lees ook: Ambassadeurs geven boekentips over hun land

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen