Boeken zoals Throne of Glass

Kan jij ook geen genoeg krijgen van de Throne of glass serie (of De glazen troon zoals hij in het Nederlands is uitgekomen) van Sarah J. Maas? Wij helpen je een handje! Na het lezen van Throne of glass wil je het liefs nóg een boek lezen dat zo goed is. Wij hebben daarom 15 boeken uitgezocht die net als Throne of glass een stoer vrouwelijk hoofdpersonage hebben. We hebben ook Engelse boeken in deze lijst gezet, omdat er ook heel veel goede Engelse boeken bestaan met een sterk vrouwelijk hoofdpersonage!

Boeken zoals Throne of Glass

De wrede prins - Holly Black (Nederlands)

Jude zag op zevenjarige leeftijd hoe een vreemde man haar ouders vermoordde. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame. Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Maar wanneer Jude door Cardans broer Dain wordt ingeschakeld als spion, veranderd alles. Ze krijgt spionnentraining en haar zelfvertrouwen stijgt. Ook maakt ze nieuwe vrienden. Ze lijkt haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

Furyborn - Claire LeGrand (Engels)

Wanneer huurmoordenaars de beste vriend van Rielle Dardenne in een hinderlaag lokken, riskeert ze alles om hem te redden. Hierdoor onthult ze zichzelf als een van de twee koninginnen van een profetie: een koningin van licht en een koningin van bloed. Om te bewijzen dat ze de Sun Queen is, moet Rielle zeven elementaire magische beproevingen doorstaan. Als ze faalt wordt ze geëxecuteerd, tenzij de beproevingen haar eerst doden. 1000 jaar later is de legende van Koningin Rielle een sprookje voor Eliana Ferracora. Zij is een premiejager voor de Undying Empire. Eliana gelooft dat ze onaantastbaar is, totdat haar moeder verdwijnt. Om haar te vinden moet Eliana samenwerken met een kapitein van de rebellen en ze ontdekt dat het kwaad in het hart van het koninkrijk verschrikkelijker is dan ze ooit had gedacht. Rielle en Eliana vechten in een oorlog die zich uitstrekt over een millennium. Hun verhalen kruisen elkaar en de schokkende connectie tussen hun bepaalt het lot van hun wereld - en van elkaar.

Boeken zoals Throne of Glass

De gave van Katsa - Kristin Cashore (Nederlands)

Katsa is sinds haar achtste in staat om een volwassen man met haar blote handen te doden, ze is een Begaafde, een van de weinige mensen die geboren is met een bijzondere gave. Dat iemand een gave heeft, openbaart zich op zijn of haar twaalfde, als de Begaafde twee verschillende kleuren ogen krijgt. Katsa is het nichtje van de koning en normaal zou ze een leven vol luxe leiden. Maar als Begaafde is ze verplicht om haar gave in dienst van de koning te stellen, net als alle andere Begaafden. Ze moet voor hem het vuile werk opknappen. Nu ze achttien is kan ze zich geen ander leven voorstellen. Maar dan wordt alles anders. Ze wordt verliefd op de knappe prins Po en ontdekt de ware aard van haar gave. Daarnaast ontdekt ze een verschikkelijk geheim dat alle zeven koninkrijken kan vernietigen.

 

Boeken zoals Throne of Glass

Chase the Dark - Annette Marie (Engels)

Piper Griffiths wil maar één ding in het leven: om een Consul te worden, de bewaarder van de vrede tussen de mensen en demonen. Maar er zitten drie obstakels in haar weg. De eerste is Lyre, een nachtduivel. Hij is ontzettend knap en zijn grootste missie in het leven is om Piper het bed in te krijgen. De tweede is Ash, drakonisch. Hij is krachtig en gevaarlijk. Hij weet teveel en onthult niets. Hij is daarnaast ontzettend aantrekkelijk - en eng.
De derde is Sahar Stone. Dat is een topgeheim magisch massa vernietigingswapen. Het was verborgen in haar Consulate totdat er dieven inbraken en verdwenen met het wapen. Ze lieten Piper achter om op te draaien voor hun misdaden. Ze is nu op de vlucht. Haar droom om een Consul te worden ligt in duigen en elke demon in de stad wil haar doden. In haar eentje gaat ze het niet overleven, maar er is niemand die ze kan vertrouwen, behalve twee onbetrouwbare demonen... zie de eerste twee obstakels.

Boeken zoals Throne of Glass

Hof van doorns en rozen - Sarah J. Maas (Nederlands)

Uiteraard kan je na het lezen van Throne of glass ook de andere serie van Sarah J. Maas (her)lezen die net zo geweldig is! De negentienjarige Feyre gaat jagen in het bos om de overlevingskans van haar en haar familie te vergroten. Helaas moet ze hier een wolf voor doden en dit heeft grote consequenties. Een beestachtige wezen komt vergelding eisen en neemt Feyre mee naar het feeënrijk Prythian. Hier ontdekt ze dat haar ontvoerder eigenlijk Tamlin is, een hoge Fae. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

Air Awakens - Elise Kova (Engels)

De zeventienjarige bibliotheek leerling Vhalla heeft altijd geleerd om de Tower of Sorcerers, een mystereuze magische maatschappij, te vrezen. Vhalla is altijd gelukkig geweest in haar stille wereld van boeken. Maar wanneer ze onbedoeld het leven redt van één van de meest krachtige tovenaars van iedereen, namelijk de kroonprins Aldrik, raakt ze geïntrigeerd in zijn wereld. Ze moet nu haar toekomst kiezen: haar toverkrachten omarmen en het leven zoals ze dat kende achter zich laten of haar magie uitroeien en verder leven zoals ze altijd gedaan heeft. En met de gevaarlijke krachten die in de schaduwen lurken zou de besluiteloosheid van Vhalla haar meer kunnen kosten dan ze ooit had verwacht...

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

Nimmernacht - Jay Kristoff (Nederlands)

Mia Corvere is een van de dodelijkste leerlingen op een school voor huurmoordenaars. Ze is voorbestemd om koninkrijken te vernietigen, en toch is Mia nog maar tien jaar oud als ze noodgedwongen, na het verlies van haar familie, haar eerste les in de dood krijgt. Zes jaar later zet het kind dat is opgegroeid in de schaduwen haar eerste stappen in de buitenwereld om een belofte waar te maken, de belofte die ze zichzelf deed op de dag dat ze alles verloor. Maar Mia's vijanden zijn machtige figuren, en de kans dat ze bij hen in de buurt kan komen is erg klein. Dus als ze wraak wil nemen, moet Mia zelf een wapen worden dat haar gelijke niet kent. Ze moet zichzelf bewijzen tussen de dodelijkste jongens en meisjes van haar opleiding aan de Rode Kerk. Een school waar moordenaars, leugenaars en demonen de dienst uitmaken, en zelfs de leraren het op je voorzien hebben. Gelukkig is Mia niet zomaar een student. De schaduwen houden van haar... en ze nemen al haar angsten weg.

Boeken zoals Throne of Glass

Schim en schaduw -  Leigh Bardugo (Nederlands)

Schim en schaduw is het eerste deel van de Grisha serie. Ravka wordt sinds tientallen jaren in tweeën gedeeld door de Schaduwvlakte; een ondoorgrondelijke duisternis, vergeven van monsters die teren op mensenvlees. Het lot van het land is onzeker. Alina Starkov is nooit ergens goed in geweest. Maar als haar regiment wordt aangevallen en haar beste vriend Mal zwaargewond raakt, ontwaakt er bij Alina een onbekende kracht die zijn leven redt. Een kracht die het door oorlog getergde koninkrijk voor eens en altijd kan bevrijden. Alina moet alles achterlaten en gaat naar het hof, waar ze getraind zal worden tot lid van de Grisha: het magische elitekorps dat wordt geleid door de mysterieuze Duisterling. Alina moet de geheimen van de Grisha leren doorgronden nu de toekomst van Ravka in haar handen ligt. In de dreigende duisternis leert Alina niet alleen haar kracht beheersen, maar leert ze ook een kant van zichzelf kennen die ze misschien liever nooit had ontdekt.

 

Boeken zoals Throne of Glass

Truthwitch - Susan Dennard (Engels)

In de Witchlands zijn er veel soorten magie. Safiya is een Truthwitch, ze kan de waarheid van een leugen onderscheiden. Het is een krachtige soort magie die velen aan hun zijde willen hebben, vooral om te gebruiken tegen de adel waarin Safi geboren is. Safi moet haar gave geheim houden tenzij ze als een pion gebruikt wil worden. Iseult is een Threadwitch, ze kan de onzichtbare banden zien waarmee de levens om haar heen verbonden zijn. Haar vriendschap met Safi zorgt ervoor dat ze haar leven als verschoppeling inruilt voor een leven vol avontuur waar ze een balans vormt met Safiya's impulsiviteit. Safiya en Iseult willen vrij zijn om hun eigen leven te leiden, maar er komt een oorlog naar de Witchlands. Met de hulp van de sluwe prins Merik (een Windwitch) moeten de vrienden vechten tegen emperors, prinsen en huurlingen die nergens voor stoppen om de Truthwitch te pakken te krijgen.

 

Boeken zoals Throne of Glass

Rode koningin - Victoria Aveyard (Nederlands)

De zeventienjarige Mare Berrens leeft in een wereld waar de mensen zilver of rood bloed hebben. Mare is geboren als lage Roden. Ze is voorbestemd om de elite van de Zilveren te bedienen. Bovendien bezitten de Zilveren bovennatuurlijke krachten, waardoor ze zo sterk zijn als goden. Als haar beste vriend in het leger moet gaan dienen zet Mare alles op alles om zijn vrijheid terug te winnen. Het lukt Mare om toegang te krijgen tot het koninklijk paleis, waar ze oog in oog komt te staan met de koning. Hij ontdekt bij Mare een verborgen gave – een kracht waarover ze niet had kunnen beschikken – haar bloed is immers rood…

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

The Young Elites - Marie Lu (Engels)

Adeline Amouteru is een overlevende van de bloedpest. Hierdoor heeft ze een gekarteld litteken en sneeuwwit haar. Adeline is verstoten door haar familie, maar ze heeft eindelijk een plek gevonden waar ze thuishoort, namelijk de geheime gemeenschap van de Young Elites. Voor sommige zijn de Elites helden om onschulden te redden. Maar voor de Inquisition Axis, de soldaten van Kenettra, zijn het monsters met demonische krachten. Adeline leert steeds meer over deze gevaarlijke wereld waar poltiek en magie botsen en realiseert zich dat haar eigen krachten het gevaar met zich meebrengen om de wereld een tijdperk van paniek in te sturen zoals ze dat nog nooit gezien hebben...

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

Kill the Queen - Jennifer Estep 

Everleigh woont in een rijk waar iemands krachten bepalen wat iemand waard is. Helaas heeft Everleigh zelf geen krachten waardoor ze verbannen is naar de schaduwen aan het hof van Bellona, een rijk dat doordrenkt is van de traditie van gladiatoren. Evie is de zeventiende in de lijn voor de troon en bijna vergeten. Maar er zijn duistere krachten aan het werk in het paleis. Haar nicht Vaslia, de kroonprinses, vermoord namelijk haar moeder - de koningin - en neemt de troon over. Evie wordt ook aangevallen, net als de andere leden van de Koninklijke familie. Maar Evie heeft geluk: haar geheime immuniteit voor magie zorgt ervoor dat ze de massamoord kan ontsnappen. Ze moet zich schuilhouden om te overleven en komt terecht bij een groep gladiatoren. Alhoewel ze hun talenten gebruiken om de mensen te entertainen, zijn de gladiatoren goed getrained. Vooral Lucas Sullivan, die zelf ook geheimen heeft. Evie begint te trainen met de groep tot ze weet wat haar volgende stap is. Maar wanneer de bloeddorstige Vasillia haar krachten uitoefent en Bellona op de grens van oorlog brengt, wordt het lot van Evie duidelijk: ze moet zelf een gladiator worden en de koningin doden. 

Boeken zoals Throne of Glass

Vuur en as - Sabaa Tahir (Nederlands)

Laia en Elias zijn geboren in aparte werelden. Laia is een slaaf en Elias een soldaat. Ze zijn voorbestemd om samen het wrede Imperium te bestrijden in een wereld die doet denken aan het oude Rome. Laia weet als spion de militaire academie van de Maskers binnen te dringen. Daar ontmoet ze Elias, die eigenlijk haar vijand is... 

 

 

 

 

 

Boeken zoals Throne of Glass

Iskari - Kristen Ciccarelli (Nederlands)

Asha is niet alleen de dochter van de koning van Firgaard, maar ook de Iskari; de meest gevreesde drakendoder van het land. Desondanks moet ze gedwongen trouwen met de meedogenloze, vreselijke commandant van haar vaders leger. Er is één uitweg: Asha kan haar vrijheid terugkopen in ruil voor de kop van Kozu, de gevaarlijkste draak van Firgaard -en ook de draak die verantwoordelijk was voor de totale verwoesting van haar stad. Tijdens de jacht ontdekt Asha een eeuwenoud geheim over het lot van de Iskari en de laatste Namsara. Met de hulp van de slavenjongen Torwin, die toebehoort aan de familie van haar verloofde, moet Asha achter de waarheid zien te komen. Ook al zet ze daarbij haar leven en dat van Torwin op het spel.

 

Boeken zoals Throne of Glass

Bloed en beenderen - Tomi Adeyemi (Nederlands)

In Orïsha leefden er ooit mensen met magische krachten. Tot een koning besloot de magi, een minderheid met donkere huid en zilverwitte haren, te vervolgen. Sindsdien is magie een doodzonde en een donkere huid iets om op neer te kijken. Zélie was er getuige van hoe de handlangers van de koning haar moeder doodde. Tien jaar later krijgt Zélie de kans om de magie terug te brengen naar Orïsha. Met de hulp van een prinses op de vlucht, moet ze uit handen zien te blijven van Inan, de kroonprins, die vastbesloten is de magie nu voorgoed uit te bannen. Gevaar ligt overal op de loer in Orïsha, maar het grootste gevaar schuilt misschien nog wel in haar groeiende gevoelens voor de vijand...

 

 

Lees ook: De 40 beste complete Young Adult series 

Nieuwste artikelen

  • Wie schrijft die blijft - Tamara Haagmans

  • Het smalle pad van verlangen - Patrick Rothfuss

  • De prinses - Wendy Holden

  • De vrouwen van het wijndomein - Linda Winterberg

  • Liefs van mij – Jessica Saunders

Gerelateerde artikelen

  • Deze boeken worden nu verfilmd

  • YA fantasy boeken series

  • Complete Young Adult series die je achter elkaar wil lezen

  • De beste YA trilogieën

  • De film van 'Hof van Doorns en Rozen' gaat eraan komen

Zoek in artikelen