De beste Young Adult en Fantasy sprookjes boeken

Wij kunnen geen genoeg krijgen van sprookjes! Wij vinden het dan ook heerlijk om boeken te lezen die te maken hebben met sprookjes. Gelukkig worden er veel van dit soort boeken geschreven en worden de bekende sprookjes in een nieuw jasje gestopt. Zo kun je telkens weer op een andere manier van hetzelfde verhaal genieten! Ben je nog op zoek naar inspiratie voor leuke boeken over sprookjes? Wij hebben de beste Young Adult en Fantasy sprookjes van nu in Nederland voor jullie uitgezocht. Vul je TBR maar alvast aan met deze boeken!

Young Adult en Fantasy sprookjes

Hof van doorns en rozen - Sarah J. Maas

We beginnen deze lijst met de geweldige serie Hof van doorns en rozen. Als je van sprookjes houdt dan moet je deze serie zeker gelezen hebben! Het eerste deel is gebaseerd op het sprookje Belle en het Beest. De negentienjarige Feyre gaat jagen in het bos om de overlevingskans van haar en haar familie te vergroten. Helaas moet ze hier een wolf voor doden en dit heeft grote consequenties. Een beestachtige wezen komt vergelding eisen en neemt Feyre mee naar het feeënrijk Prythian. Hier ontdekt ze dat haar ontvoerder eigenlijk Tamlin is, een hoge Fae. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Young Adult en Fantasy sprookjes - ontworteld

Ontworteld - Naomi Novik

Ontworteld is niet gebaseerd op een echt sprookje, maar het is eigenlijk een gloednieuw sprookje! Dat komt niet alleen door de omgeving waarin het zich afspeelt – magie alom – maar ook vanwege de magische personages.  In het boek maken we kennis met Agnieszka. Haar volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest...

 

Young Adult en Fantasy sprookjes - koud als sneeuw

Koud als sneeuw - Gena Showalter

In Koud als sneeuw wordt het verhaal van Sneeuwwitje op een nieuwe manier verteld. Dit keer volgen we namelijk het bijzondere verhaal van de Boze koningin! De zestienjarige Everly Morrow heeft er geen flauw idee van dat ze een sprookjesprinses is, tot ze ineens met spiegels blijkt te kunnen communiceren. Ze beseft dat ze dit beter geheim kan houden en laat haar klasgenoten in de waan dat haar voortdurende getuur in spiegels voortkomt uit ijdelheid. Dan wordt haar een vreselijke waarheid voorgespiegeld: ze is voorbestemd om Sneeuwwitjes grootste vijand te worden, de boze koningin! Nogal een verontrustend vooruitzicht, zeker wanneer ze verliefd wordt op Roth Charmaine, de vermeende prins Charming.
Als de voorspelling langzaam maar zeker uitkomt, wordt Everly door iedereen verraden. Lukt het haar zich te verzetten, of geeft ze toe aan haar duistere kant? De strijd tussen goed en kwaad is pas net begonnen… 

Young Adult en Fantasy sprookjes - de beer en de nachtegaal

De beer en de nachtegaal - Katherine Arden

De beer en de nachtegaal van Katherine Arden is zeker een aanrader voor iedereen die van een magisch, meeslepend en duister sprookje houdt. In het boek maken we kennis met de familie Vladimirovitsj, die in het Noordelijke Rusland woont waar de winters ijskoud zijn. De jongste dochter, Vasja, is niet zomaar een meisje. Ze is wild, roekeloos en heeft haar eigen willetje. Ze komt erachter dat de sprookjes van de oude min, Doenja, niet verzonnen zijn. Ze kan praten met beschermgeesten en paarden. Als de priester naar het dorp komt verbiedt hij de mensen om offerandes aan de beschermgeesten te brengen. Hierdoor worden ze zwak en kunnen ze het dorp niet langer beschermen tegen het kwaad uit het bos. Vasja is hun enige hoop!

 

Young Adult en Fantasy sprookjes - selectie

De selectie - Kiera Cass

De selectie is natuurlijk geen écht sprookje, maar door de knappe prins Maxon en het leven in een kasteel voelt het bijna wel als een sprookje! Daarom mag De selectie zeker niet in deze lijst ontbreken. America Singer wordt als een van de 35 meisjes uitgekozen om mee te doen aan de selectie en het hart van prins Maxon te veroveren. Voor vele is de selectie dé kans op een beter leven. Maar voor America is het een nachtmerrie. Om mee te doen moet ze haar geheime liefde opgeven en haar thuis verlaten voor een kroon die ze niet wil. Ze moet in een paleis wonen dat continu wordt aangevallen door rebellen. Dan ontmoet ze prins Maxon en twijfelt ze aan alles. America realiseert zich dat het leven waar ze altijd van gedroomd had in het niet valt bij de toekomst die ze nooit voor mogelijk had gehouden.

 

Young Adult en Fantasy sprookjes - cinder

Cinder - Marissa Meyer

Als we het hebben over sprookjes dan moeten we natuurlijk Marissa Meyer, misschien wel de koningin van de hervertellingen, in onze lijst opnemen! Ze heeft de serie The Lunar Chronicles geschreven. Het eerste deel is geïnspireerd op Assepoester. Het boek speelt zich af in de toekomst, waar mensen en androïden samen leven in Nieuw Peking. Er heerst een vreselijke plaag waar veel mensen aan dood gaan, hun enige hoop is Cinder. Zij is een cyborg en een getalenteerde monteur. Maar hierdoor is ze wel een tweederangsburger. Cinder heeft een mysterieus verleden en een vreselijke stiefmoeder. Wanneer op een dag de knappe prins Kai bij haar kraampje op de markt staat, veranderd haar leven voorgoed. Ze bevindt zich plots midden in een intergalactische strijd. Maar Cinder moet eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

Young Adult en Fantasy sprookjes - er was eens

Er was eens - Jen Minkman, Suzanne Peters, Miranda Peters, Marijke F. Jansen, Cathinca van Sprundel 

In Er was eens zijn vijf korte verhalen van Nederlandse auteurs gebundeld, die de bekende sprookjes in een nieuw jasje stoppen.  Assepoester moet het opnemen tegen loverboys en de angst voor wolven krijgt een heel nieuwe betekenis. Twee zussen strijden tegen monsters en een jong getalenteerd meisje wordt om die reden in een toren opgesloten door magische wezens. En tot slot een verhaal waarin social media als een soort gevaar wordt gezien. Leven de hoofdpersonen net zo lang en gelukkig als in de sprookjes?

 

 

Young Adult en Fantasy sprookjes - zilvergaren

Zilvergaren - Naomi Novik

Veel hervertellingen van sprookjes gaan over Belle en het Beest of Assepoester, maar Zilvergaren gaat juist over een heel ander sprookje! Dit boek is namelijk gebaseerd op Repelsteeltje. Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters... Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in bittere armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn. Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is - zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Young Adult en Fantasy sprookjes - circe

Circe - Madeline Miller

Circe is niet direct gebaseerd op een sprookje, maar wel op de Griekse mythologie. Er komen dan ook veel bekende monsters, helden, goden en godinnen in terug die je vast wel kent. In het huis van Helios, god van de zon en de machtigste onder de Titanen, wordt een dochter geboren. Circe is een vreemd kind, en zonder de goddelijke uitstraling van haar vader wordt ze uitgestoten door haar familie. Geïsoleerd wendt ze zich tot de gewone stervelingen voor gezelschap, waarbij ze een kracht ontdekt die verboden is voor de goden: hekserij. Wanneer de liefde haar ertoe brengt een vervloeking uit te spreken, stuurt Zeus Circe naar een verlaten eiland, waar ze haar vaardigheden verder ontwikkelt. De wereld is echter een gevaarlijke plaats voor een vrouw alleen, en met haar onafhankelijkheid roept Circe de toorn van zowel mannen als goden over zich af. Om te beschermen wat haar het meest dierbaar is, moet Circe al haar krachten aanwenden.

Young Adult en Fantasy sprookjes - siren

Siren - Kiera Cass

Vond je De kleine zeemeermin vroeger ook geweldig? In dit romantische Young Adult boek spelen Sirenes de hoofdrol! Kiera Cass is vooral bekend vanwege De selectie trilogie, maar Siren heeft ze al voor haar bekende trilogie geschreven. Kahlen is een sirene; haar leven staat in dienst van de Oceaan. Tijdens een verschrikkelijke schipbreuk, waarbij Kahlens familie omkwam, heeft de Oceaan haar gered van de verdrinkingsdood. In ruil voor haar leven moet Kahlen de Oceaan honderd jaar dienen als sirene. Door te zingen lokt ze mensen de diepte in. Haar stem is dodelijk voor iedere mens die hem hoort.
Akinli is een mens; een vriendelijke, knappe jongen die alles is waar Kahlen ooit van heeft gedroomd. Verliefd worden brengt hen allebei in gevaar... maar Kahlen kan het niet verdragen om van hem weg te blijven. Zal ze alles op het spel zetten om haar hart te volgen?

Young Adult en Fantasy sprookjes - stiefzus

Stiefzus - Jennifer Donnelly

Stiefzus begint daar waar het verhaal van Assepoester stopt en we volgen dit keer niet het verhaal van Assepoester, maar van stiefzus Isabelle! Heb je altijd al eens willen weten hoe het de stiefzussen zijn vergaan na de gebeurtenissen van Assepoester? Jennifer Donnelly vertelt het ons in Stiefzus. Isabelle zou dolgelukkig moeten zijn: ze staat op het punt met de knappe prins te trouwen. Alleen is Isabelle niet het lieve meisje met het glazen muiltje op wie de prins verliefd werd. Ze is de lelijke stiefzus die haar tenen verbrijzelde om in Assepoesters schoentje te passen.
Isabelle heeft geprobeerd om mooi en lief te zijn, maar dat maakte haar juist gemeen, jaloers en leeg. Nu krijgt ze één kans om haar lot te veranderen en te bewijzen wat stiefzussen altijd al wisten: echte schoonheid zit vanbinnen.

 

Young Adult en Fantasy sprookjes - deepblue

Deep blue - Jennifer Donnelly

Ben je gek op zeemeerminnen? Dan moet je zeker de Waterfire Saga van Jennifer Donnelly gelezen hebben! Diep in de oceaan leven de zeemeerminnen. Op de ochtend van haar verloving ontwaakt Serafina, een zeemeermin van de Middellandse Zee, met vreemde dromen in haar hoofd. Die voorspellen de terugkeer van een eeuwenoud kwaad. Wanneer de pijl van een moordenaar Sera's moeder vergiftigt, moet Sera op zoek naar het brein achter de moord om een oorlog te voorkomen. Geleid door haar schimmige dromen, zoekt Sera vijf andere zeemeerminheldinnen van de zes zeeën. Samen vormen zij een onverbrekelijke zusterband en ontdekken ze een samenzwering die het bestaan van hun wereld bedreigt.

 

Lees ook: De 40 beste complete Young Adult series 

Nieuwste artikelen

 • Gletsjer - Suzanne Vermeer

 • Pony - R.J. Palacio

 • De tijdontkenner - Ilse Ceulemans

 • Gouden dagen - Berend Sommer

 • Stilstaand water - Maria Broberg

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen