• onze waardering

Recensie: Fitnessfood RECENSIE

Recensie: Fitnessfood -  Christian Coates​

(de titel was eerst Fitness en crossfit food)

Een sportieve levensstijl vraagt een andere benadering van eten, zeker als er intensief gesport wordt. Bovendien is ook het doel van belang. Ook is het ene dieet, het andere niet. Is het de bedoeling om af te vallen, gewicht te behouden of spieren op te bouwen? In Fitnessfood biedt Christian Coates handvaten om gezond te eten en het trainingsdoel te ondersteunen. 

Coates hanteert in Fitnessfood de begrippen: Verander, Balans en Bouwen voor de verschillende genoemde doelen. Elk van deze begrippen is voorzien van een duidelijk herkenbaar symbool. Haast elk recept in het boek kan aangepast worden aan de behoefte van de sporter en door naar de symbolen te kijken, is snel te achterhalen wat er vervangen, toegevoegd of weggelaten moet worden om aan de juiste behoefte te voldoen. Het mooie is dat de recepten aangepast moeten worden en dat er geen compleet nieuw gerecht gemaakt moet worden. Fijn wanneer het gezelschap aan tafel bestaat uit mensen die niet dezelfde sportieve noden hebben of wanneer er gewoon gezellig met het gezin gegeten wordt.

Voor de recepten aan bod komen, is er een uitgebreid hoofdstuk gewijd aan de diverse eetplannen, de dieetcode, voedingsstoffen, hydratatie en er is zelfs aandacht voor de grootte van het bord. De uitleg is concreet en niet gecompliceerd. Voorkennis is hierdoor niet nodig, toch zal de doorgewinterde sporter die wellicht wel hebben.

De recepten in het boek zijn erg gevarieerd en dat biedt veel mogelijkheden. Elk recept bevat een overzichtje van de ingrediënten. Dat vraagt wel een oplettend oog, want meestal gaat het over 2 personen, maar plots kan er ook een recept voor 4 personen opduiken en kleinere hapjes worden uitgedrukt in porties.

De bereiding wordt helder beschreven en is bondig. De fotografie in dit boek is vrij sober. Elk recept is netjes vastgelegd, maar is niet overdreven opgeleukt. Het ziet er lekker en haalbaar uit voor de niet-sterrenkoks. Waar het schoentje een beetje kan wringen, is bij de benodigdheden.

Niet alle ingrediënten zijn even alledaags. Het vraagt dus wel wat planning om iets uit dit boek klaar te maken, tenzij er thuis standaard zuurbessen, chipotlepasta of viooltjesextract in de kast staan. Gelukkig staan er ook recepten in die gewoon om spinazie en geitenkaas vragen. Helemaal achteraan is nog een hoofdstukje opgenomen over sappen, shakes en smoothies. Dat is een fijne toevoeging voor de liefhebbers. 

Wilde paddenstoelen, asperges, tomaat en kaas op toast 

Een vrij eenvoudig recept voor een lekkere lunch. De gekarameliseerde tomaatjes in combinatie met de kaas en de asperges geven dit hartige recept een zoete twist. Een kleine portie vult verrassend goed.

Marokkaans gekruide paprika-bloemkoolsoep

Een soepje dat er goed uitziet én goed smaakt. De paprikapuree past perfect bij de smaak van de bloemkool. De melk die in het recept staat, kan een smakelijke toevoeging zijn, maar is eigenlijk niet nodig om dit te laten slagen. Harissa is een pittige ‘touch’ die best naar smaak wordt toegevoegd.

Biscotti

Knapperige koekjes die door de toegevoegde honing lekker zoet zijn. Deze zoetigheden hebben wel ruim de tijd nodig in de oven. Voor de juiste structuur moeten ze zelfs wat langer blijven liggen dat de 80 minuten die het recept vraagt. 

Fitnessfood is een leuk boek voor wie intensief bezig is met sport en sportvoeding. De adviezen zijn goed geformuleerd en helder verwoord. Coates laat zich niet verleiden tot te technisch taalgebruik en spreekt daardoor een bredere groep aan die bezig is met een gezonde manier van leven. De recepten variëren in moeilijkheidsgraad, maar bieden wel elk wat wils.

Recensie: Fitnessfood -  Christian Coates​

Fitnessfood

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De duidelijke en no-nonsense benadering van Fitnessfood, gecombineerd met up-to-date kennis op gebied van voeding, is de manier om nog meer uit je training te halen. Het boek biedt inzicht in het op maat maken van menu's voor mensen met verschillende sport- en fitnessdoelen. Immers: voor de opbouw van spieren moet je andere voedingsstoffen en andere hoeveelheden tot je nemen dan voor het stabiliseren van je gewicht of afvallen.

    De unieke opbouw van het boek, aangeduid met de termen Verander, Balans en Bouwen, helpt de gerechten eenvoudig aan te passen aan de individuele behoefte en het trainingsdoel. Elk recept kan op drie manieren worden gemaakt, waardoor het makkelijk is smakelijke maaltijden met familie en vrienden te eten zonder het eigen trainingsprogramma uit het oog te verliezen. Het boek bevat eenvoudig te volgen eetplannen die zijn ontworpen met specifieke doelen in gedachten: gewichtsverlies, duurzaamheid, spieropbouw of gewoon een gezonde levenstijl

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Ride along 2

  • Het Mayamysterie - Li Lefébure & Esther Walraven

  • Film top 6: september 2019

Zoek in artikelen