De winnaar van het Young Adult boek van het Jaar 2018

In 2018 zijn er weer ontzettend veel fantasierijke, spannende en bijzondere Young Adult boeken verschenen! Samen met jullie hebben wij bepaald welke 3 boeken er kans maken op de titel 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2018' en wij hebben nu eindelijk een winnaar die wij bekend mogen maken!

Iedere maand verschijnt er op Chicklit.nl een Young Adult top 6 met de allerbeste boeken van die maand. Uit elke top 6 die het afgelopen jaar is verschenen hebben wij 12 boeken uitgekozen en hebben jullie op je favoriet gestemd. Hieruit bleek dat de onderstaande drie Young Adult boeken het populairst zijn. En jullie hebben het ons nog lastig gemaakt met al die series. Maar wij hebben de echte Young Adult fans gevonden in onze juryleden die alle onderstaande series hebben gelezen.

Heel me - Tahereh Mafi (Blossom Books)

Schaduwheer - Cassandra Clare (Moon)

Rijk van Stormen - Sarah J. Maas (Boekerij)

Lees hier welke andere boeken er nog meer genomineerd waren voor deze verkiezing. 

In november hebben wij aan jullie gevraagd om op jullie favoriete boek van 2018 te stemmen en dat hebben jullie gedaan. Dit resulteerde in de bovenstaande top 3. Om te beoordelen wie uiteindelijk het beste Young Adult boek van het jaar 2018 is, hebben wij een deskundige jury samengesteld. De afgelopen maand hebben zij alle drie de boeken gelezen en op 13 verschillende punten beoordeeld. Denk hierbij aan orginaliteit, karakter ontwikkeling, schrijfstijl en de opbouw van het boek! 

Ook benieuwd naar het Chicklit.nl boek van het jaar 2018?! Bekijk die hier.

Dit had de jury te zeggen over Heel me van Tahereh Mafi:

Heel me is het vierde deel van de Vrees Me-serie. De eerste drie boeken van deze serie waren erg populair en het is dus ook niet zo gek dat Heel Me in de top 3 is beland. Ook in dit deel keert de bekende poëtische schrijfstijl van Tahereh Mafi terug en je vliegt door het boek heen. De personages uit de eerdere delen keren terug, maar worden jammer genoeg niet verder uitgediept. Wel wordt er een nieuw personage geïntroduceerd, maar volgens vele juryleden paste dit personage niet echt in de serie. Ook de driehoeksverhouding komt terug. Sommigen waren hier wel een beetje klaar mee en anderen wilden hier meer over lezen. Heel Me heeft een langzame opbouw en vooral de eerste helft van het boek miste hierdoor spanning. Toch maakte het einde veel goed waardoor de juryleden wel benieuwd zijn naar het volgende boek. Onze jury kwam tot de conclusie dat het nieuwe deel leuk is om te lezen maar Heel me is minder krachtig geschreven dan de voorgaande delen.

Young Adult boek van het jaar 2018

Dit had de jury te zeggen over Schaduwheer van Cassandra Clare:

Nadat Vrouwe Middernacht vorig jaar heeft gewonnen waren de verwachtingen voor Schaduwheer hoog. Ook met dit deel biedt Cassandra Clare weer een unieke kijk in de schaduwjagerswereld. Zoals gewoonlijk schrijft Cassandra Clare erg sterk en duidelijk en dit is niet altijd even gemakkelijk in fantasyboeken. De personages in dit boek zijn groot favoriet bij de juryleden. Zelfs in het tweede deel zijn ze nog steeds heel boeiend. Daarnaast schrijft Cassandra Clare luchtig over verschillende thema’s. Hierdoor maakt ze een thema als homoseksualiteit heel normaal en dat is erg fijn is om te lezen. Echter, Schaduwheer is wel vrij dik en komt daardoor complex op de lezer over. Toch gebeurt er genoeg in het verhaal om je aandacht vast te houden. Toch vonden sommige juryleden dat er net iets te veel gebeurden in één boek. Schaduwheer is vooral een rollercoaster aan emoties. Je wordt namelijk makkelijk meegesleurd in de romantische relaties.

Young Adult boek van het jaar 2018

Dit had de jury te zeggen over Rijk van Stormen van Sarah J. Maas:

Ondanks dat Rijk van Stormen al het vijfde deel is in De Glazen Troon-serie, bewijst Sarah J. Maas weer dat ze fantastische Young Adult fantasy boeken kan schrijven. De originaliteit gaat niet verloren en ze blijft verrassen. Wat goed merkbaar is, is dat Sarah J. Maas' schrijfstaal volwassener is dan het gemiddelde Young Adult boek waardoor Rijk van Stormen niet alleen interessant is voor Young Adult lezers, maar ook voor liefhebbers van fantasy. Sarah J. Maas lijkt daarnaast met haar lezers mee te groeien. Elk deel in De Glazen Troon-serie is nog interessanter en complexer dan het vorige. De personages blijven doorgroeien en intrigeren. Rijk van Stormen is echt zo'n boek dat je wilt blijven lezen door de vele onverwachte wendingen. Dit boek is vooral favoriet bij veel juryleden door de bijzonder goed omschreven wereld waar je in wordt getrokken. Ook schrijft Sarah J. Maas vanuit verschillende perspectieven, waardoor het verhaal spannend blijft.

De meeste juryleden waren het erover eens dat maar één iemand de winnaar kan zijn van de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2018 verkiezing en dat is....

Young Adult boek van het jaar 2018

Rijk van Stormen - Sarah J. Maas (Boekerij)

Dit boek heeft alles, spanning, romantiek, verlies, verrassende wendingen en een prachtige fantasywereld. In één woord geweldig. Onze juryleden zijn het erover eens; Rijk van Stormen van Sarah J. Maas is de winnaar van de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2018 verkiezing.

Om te vieren dat Rijk van Stormen het beste Young Adult boek van het jaar 2018 is geworden houden wij binnenkort een hele leuke winactie! Houd onze site dus vooral in de gaten de komende tijd om niks te missen.

De tweede plek is veroverd door Schaduwheer van Cassandra Clare en de derde plek is naar Heel Me van Tahereh Mafi gegaan.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

  • Argylle - Elly Conway

  • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

  • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

  • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2023: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen