De voordelen van lezen

Verslind jij wekelijks een hele stapel boeken en wordt er wel eens geklaagd dat je te veel leest (alsof je ooit te veel kan lezen)? Dan is er nu goed nieuws! Er is namelijk uit onderzoek gebleken dat er heel veel voordelen zitten aan lezen. Eerder is er al uit een studie gebleken dat je een beter mens wordt door Harry Potter te lezen, maar er zitten dus nog veel meer voordelen aan. Wij hebben deze voordelen in dit artikel voor jullie opgesomd.

1. Lezen vermindert stress

Uit onderzoek is gebleken dat het lezen van een boek stress verminderd. Door het lezen van een boek word je voor even getransporteerd naar een andere wereld, waardoor je even je problemen kan vergeten. 

2. Het vergroot je vocabulaire

Door veel te lezen, leer je veel nieuwe woorden kennen die je uiteindelijk zult gebruiken in je vocabulaire. Een uitgebreide vocabulaire kan bijvoorbeeld helpen bij je carrière. Zo is gebleken dat mensen die veel gelezen hebben, zich goed kunnen verwoorden en kennis hebben van verschillende onderwerpen sneller worden gepromoveerd. Het lezen van boeken helpt daarnaast om een nieuwe taal te leren.

3. Het versterkt je geheugen

Volgens een onderzoek moet je brein, net als andere spieren, getraind worden om sterker te worden. Door het lezen van boeken train je dus je brein. Je moet alle karakters, werelden en achtergronden waar je over leest immers onthouden. Elke nieuwe herinnering creeërt nieuwe synapsen in je brein en versterkt degene die er al bestaan, waardoor je korte termijn geheugen wordt versterkt.

Bron: Pexel: Hailey Galloway 

4. Je wordt een betere schrijver

Als je veel goed geschreven boeken leest heeft dit ook een positieve invloed op je eigen schrijfstijl. Onbewust word je hierdoor namelijk beïnvloed en wordt je zelf een betere schrijver. Je leert van het werk van anderen.

5. Het vergroot je inlevingsvermogen

Uit onderzoek van The New School for Social Research is gebleken dat mensen die literaire fictie lezen, met name verhalen waarin het innerlijk van de karakters goed wordt beschreven, een verhoogd vermogen hebben om de gevoelens en geloofsovertuigingen van anderen te begrijpen. Onderzoekers noemen dit de 'theory of mind', een set vaardigheden die essentieel is voor het bouwen en onderhouden van sociale relaties. Dit geldt niet voor mensen die maar heel af en toe een boek oppakken, maar wel voor mensen die op de lange termijn boeken lezen. 

6. Het helpt tegen cognitieve achteruitgang

Het National Institute on Aging raadt oudere mensen aan om boeken of tijdschriften te lezen om je brein bezig te houden. Het is niet in een onderzoek aangetoond dat het lezen van boeken echt Alzheimer kan voorkomen, maar een onderzoek van het Department of Functional Brain Imaging laat wel zien dat ouderen die lezen en rekenproblemen oplossen hun cognitieve functies verbeteren. Uit een onderzoek van Rush University Medical Center uit 2013 is gebleken dat het wel voordelen kan hebben om al vroeg te beginnen met lezen. Deze mensen ontwikkelen minder vaak symptomen in hun brein die lijken op symptomen van mensen met dementie.

7. Mensen die lezen leven langer

Uit een onderzoek van Yale University School of Public Health is gebleken dat mensen die lezen langer leven. Ze hebben 3,635 participanten voor een periode van 12 jaar gevolgd. Hieruit bleek dat mensen die boeken lezen ongeveer 2 jaar langer leven dan mensen die geen boeken, tijdschriften of een andere vorm van media lezen. Daarnaast is ook uit dat onderzoek gebleken dat mensen die ongeveer 3,5 uur per week lezen, een kans hebben van 23% om langer te leven dan mensen die helemaal nooit lezen. 

Bron: clutejournals, NCBI (US National Library of Medicine National Institutes of Health), Oprah.com, Lifehack, Healthline.

Lees ook: Dit is waarom je boeken moet lezen waar je eigenlijk niet van houdt

Nieuwste artikelen

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

  • Net goed – Tjibbe Veldkamp

  • Zusje van mij - Mikaela Bley

  • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

Gerelateerde artikelen

  • Mooie boekenquotes

  • Shoptip: 10x relaxstoelen voor buiten

  • Shoptip: 10x coole e-reader covers

  • De 9 beste boekenplekken in Nederland

  • 10 dingen die iedere boekenwurm herkent

Zoek in artikelen