Deze boeken moeten ze nog een keer verfilmen (maar dan goed!)

Wanneer er een nieuwe boekverfilming wordt aangekondigd, is de lezers gemeenschap meestal heel erg verdeeld. De ene helft is super blij met de verfilming omdat ze het boek heel goed vonden, terwijl de andere helft skeptisch is en zich niet voor kan stellen dat een verfilming het boek recht aan zal doen. Het is dan ook altijd maar weer de vraag welke kant het muntje op zal vallen bij een nieuwe boekverfilming. In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt van films die verfilmd zijn maar de plank mis sloegen - waarvan wij vinden dat ze een nieuwe, goede verfilming moeten maken.

Percy Jackson & the Olympians: the Lightning Thief en Percy Jackson 2: Sea of Monsters

De Percy Jackson boeken van Rick Riordan zijn wereldwijd bekend en geliefd. Percy Jackson komt er achter dat hij de zoon is van de Griekse zeegod Poseidon en wordt naar een kamp gestuurd voor halfgoden. Dat er in 2010 een verfilming kwam van Percy Jackson & the Olympians: the Lightning Thief was dus groot nieuws. Helaas was de film zeker niet wat fans gehoopt hadden en dit is waarom. Allereerst is Percy in het eerste boek nog maar 12 jaar oud. Zijn karakter werd gespeeld door Logan Lerman, die in 1992 geboren was en dus jongvolwassen was tijdens de opnames van de film. Dit is een groot verschil en kan door fans als heel vervelend ervaren worden. Daarnaast klopten het uiterlijk van Annabeth (Alexandra Daddario) en Grover (Brandon T. Jackson) ook niet met hoe ze in de boeken waren. Auteur Rick Riordan had niets te zeggen over de verfilming (waar hij openlijk over heeft geklaagd!) en was het niet eens met hoe zijn boek neergezet werd op het grote doek. Wij zijn het helemaal met Riordan eens! Er kwam een tweede film, maar die week nog meer af van het boek dan het eerste deel en haalde aspecten uit latere boeken uit de reeks. We kunnen zeggen dat er veel kritiek op de films kwam en dat is dan ook de reden dat er geen derde deel gemaakt zal worden.

De boeken Percy Jackson en de Olympiërs: De bliksemdief en Percy Jackson: De zee van monsters bekijk je hier.

Voor fans is er echter goed nieuws: Disney+ is bezig met een Percy Jackson serie! Dit keer wordt Rick Riordan heel erg betrokken bij het proces en schrijft hij mee aan het script. Ook zullen jongere acteurs worden gecast voor de rollen van Percy, Grover en Annabeth. Met Riordan dichtbij hebben wij hoop dat de serie een stuk beter zal worden dan de films!

Bron: 20th Century Fox

Inkheart

Inkheart is gebaseerd op het gelijknamige boek van Cornelia Funke over Mo Folchart, die de karakters uit boeken tot leven wekt wanneer hij er hardop uit leest. Zo verdwijnt zijn vrouw in een boek en blijft Mo achter met zijn dochter Meggie. Waar het verhaal en het boek erg tof zijn, is de film dat helaas niet. Als kijker moet je je afvragen of jonge kinderen ooit nog zal durven lezen als er zulke gevaarlijke personages uit boeken kunnen komen en je zelfs je moeder kan verliezen... Over het algemeen was de film geen groot succes, terwijl het verhaal zo geweldig geschreven is. Wellicht is er nog een filmmaker die er ooit eens aan zal beginnen, want van Inkheart willen wij wel graag een goede versie op het grote doek zien.

Bron: Paradiso

Divergent

Over Divergent was een hoop ophef, maar dan vooral over de vervolgdelen: Insurgent en Allegiant. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Veronica Roth. Het verhaal werd veranderd en er werden verhaallijnen toegevoegd die volgens lezers volledig overbodig waren. In essentie werd in de film uit 2014 het verhaal redelijk gevolgd, maar het tweede en vooral het derde deel waren heel anders en de films waren nu eenmaal niet erg goed. Het is niet voor niets dat de laatste film gecancelt is. Allegiant zou namelijk opgesplitst worden in twee, maar de film bracht niet genoeg geld op om het laatste deel daadwerkelijk nog te maken. Lees hier ons artikel met informatie waarom de film nooit meer gekomen is. 

Bron: Belga Films

Eragon

Eragon wordt door sommigen bestempelt als ¨de slechtste boekverfilming die ik ooit heb gezien¨. Het verhaal werd compleet onrealistisch en het verhaal was bijna niet meer te herkennen door de vele aanpassingen die de filmmakers gedaan hadden. Ontzettend jammer, want het boek is zo goed! Misschien is er nog een producent die het aandurft om Eragon opnieuw te verfilmen, maar dit keer het epische verhaal neer te zetten dat het hoort te zijn.

Bron: 20th Century Fox

The Mortal Instruments

De film van Mortal Instruments was helaas niet goed genoeg om een vervolg in de wacht te slepen. De boekenreeks van Cassandra Clare is heel geliefd en ondanks dat fans de cast wel heel goed vond en best tevreden waren over de film, dachten de critici daar anders over. Netflix heeft wel een serie gemaakt die is gebaseerd op de boeken van Clare, genaamd Shadowhunters (die het een stuk beter deed), maar wij denken nog steeds dat er een betere film gemaakt zou kunnen worden van Mortal Instruments

Bron: Entertainment One Benelux

Fallen

De Fallen-reeks is geweldig geschreven door Lauren Kate, maar de film die gemaakt werd was niet bepaald goed. Het hele verhaal leek afgeraffeld, de personages en de driehoeksverhouding kwamen niet goed uit de verf en het geheel was ongemakkelijk en bovenal heel erg donker. Terwijl het zo mooi had kunnen zijn! Het is ontzettend zonde dat de film een teleurstelling was, dus laten we deze vergeten en onze vingers kruisen dat een ander het boek nog eens onder handen gaat nemen en er een prachtige film van zal maken.

Bron: Apex Entertainment

Vampire Academy

Richelle Mead schreef een heerlijke young adult reeks met Vampire Academy, maar de film was een mega letdown. De personages waren ongemakkelijk, het verhaal werd uitgevlakt en de Strigoi maakten niet bepaald indruk. Om nog maar te zwijgen van Dimitri, die naast onbereikbaar ook erg charmant zou zijn - hier merken wij in de film niets van. Vampire Academy zit bomvol met cringy humor en scènes die je liever over wilt slaan. Niet echt een geweldige film om te herkijken, of wel soms? De boeken van Richelle Mead zijn echter wel erg goed, het feit dat er zes boeken alleen al in deze reeks gemaakt zijn bewijst dat maar weer. Er moet dus heus wel een betere film te maken zijn met het verhaal van Mead, denken wij zo. 

Bron: Dutch Filmworks

Artemis Fowl

Toen duidelijk werd dat Disney Artemis Fowl zou gaan verfilmen, waren de meeste mensen heel erg blij. Maar wat een teleurstelling stond ons te wachten. Zelfs bij mensen waarbij Disney weinig fout kan doen werd Artemis Fowl slecht ontvangen. De uitwerking liet zoveel te wensen over, terwijl het verhaal veel meer omvangt. De personages hebben geen enkele diepgang en zijn ontzettend vlak. Ook mogen we van Disney aardig wat verwachten wat betreft de animaties, maar zelfs daarin viel de film tegen. We weten 100% zeker dat dit beter kan, dus laat iemand anders het nog maar eens proberen. Wij willen een goede film over Artemis Fowl!

Bron: Walt Disney 

The Lovely Bones

The Lovely Bones had een goed verhaal en een goede cast, dus wat ging er precies mis? Lastig uit te leggen, maar het verhaal uit het boek van Alice Sebold kwam niet goed over in filmvorm. Het prachtige verhaal van de veertienjarige Susie had zo ontroerend kunnen zijn op een scherm, maar helaas. Graag nog een poging en dan eentje waar we zakdoeken bij nodig hebben, alsjeblieft! Dat was tenslotte bij het boek ook het geval.

Bron: Paramount Home Entertainment

A Wrinkle in Time

A Wrinkle in Time wordt omschreven als cheesy en kinderachtig. Het dialoog voelde erg ongemakkelijk aan. Ook werd aunt Beast compleet uit de film gelaten, terwijl dat voor velen een van de favoriete personages was. Sommige verhalen zijn geweldig als boek, maar als film voel je het als kijker gewoon niet. Dit ligt voor een groot deel ook aan de uitwerking, wij denken dat het een stuk beter kan - al zijn de visuele effecten prachtig in deze film. Welke producent biedt? Het boek is namelijk heel erg goed.

Bron: Walt Disney

I Am Legend

I Am Legend vertelt het verhaal van de laatste man op aarde, gespeeld door Will Smith. Waar het boek een passend einde heeft, heeft de film dat niet. Het einde werd aangepast en door de veranderingen ging de boodschap ervan compleet verloren. Het ergste is nog dat ze het einde van het boek wel zo ongeveer verfilmd hadden, maar uiteindelijk toch voor de 'alternatieve versie' kozen die tevens gemaakt was. Wij willen een goede en passende verfilming van I Am Legend, graag!

Bron: Warner Home Video

The Golden Compass

The Golden Compass werd op het einde zo erg verandert, dat de vervolgdelen niet verfilmd konden worden zonder het plot drastisch te veranderen. Veel van de diepere betekenis die in het boek van Philip Pullman zat, viel weg bij het verfilmen ervan. Terwijl er een aantal grote en goede acteurs te zien waren in de film, zoals Nicole Kidman en Daniel Craig. Eeuwig zonde. Misschien dat een verfilming die dichter bij het origineel blijft wel een stuk beter aanslaat? 

Bron: Entertainment One Benelux

 

Bronnen: Entertainment One Benelux, Warner Home Video, Walt Disney, Paramount Home Entertainment, Apex Entertainment, Dutch Filmworks, 20th Century Fox, Belga Films, Paradiso

Lees ook: Grote films die uitkomen in 2022

Nieuwste artikelen

  • De moord op Sandringham Castle - S.J. Bennet

  • Hogerop - Helen Wan

  • Het geheim van Flora - Rachel Hore

  • Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima

  • Iedereen telt mee - Kristin Roskifte

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • De 40 beste complete Young Adult series 

  • Shadowhunters krijgt geen nieuw seizoen

  • Boeken top-5: De leukste series!

Zoek in artikelen