Top 10 Assepoester verfilmingen

Eén van de meest geliefde sprookjes aller tijden is toch wel Assepoester. Assepoester is het verhaal van een weesmeisje dat door haar gemene stiefmoeder opgevoed wordt, samen met haar twee vreselijke stiefzussen. Ze wordt in feite als huishoudhulp gebruikt en moet alles voor haar stiefmoeder en -zussen doen. Op een avond is er een koninklijk bal. Assepoester mag niet gaan, maar dan komt haar goede fee haar opzoeken. Zij bezorgt Assepoester letterlijk een magische avond waarop ze de prins kan ontmoeten. Het befaamde glazen muiltje wat ze verliest wanneer ze vertrekt om voor twaalf uur weg te zijn, kent iedereen. Wereldwijd zijn er ontzettend veel varianten op het sprookje. Wij zetten de 10 allerbeste verfilmingen voor je op een rijtje!

10. A Cinderella Story (2004)

Deze verfilming met Hilary Duff (Lizzie McGuire, The Perfect Man) is voor veel van ons nostalgisch. Sam heeft het zwaar met haar stiefmoeder en twee vervelende stiefzussen. Wanneer ze online begint te chatten met een wel heel leuke jongen, weet ze niet dat hij de populairste jongen van haar school is. Ze gaat gemaskerd naar het schoolbal en danst daar met Austin, die dolgraag wil weten wie ze is. Sam wil zich echter niet prijsgeven en verbergt zich voor hem. Maar Austin geeft het niet zomaar op en zet zijn zoektocht naar zijn droomprinses voort. A Cinderella Story (2004) is een heerlijke zwijmelfilm over een meisje en haar verlangen naar een beter leven, een goede opleiding èn natuurlijk de man van haar dromen.

Bron: Warner Bros

9. Into the Woods (2014)

In de Disney film Into the woods worden verschillende bekende sprookjes van de gebroeders Grimm bij elkaar gevoegd. Onder andere de verhalen van Roodkapje, Sjaak en de bonenstaak en natuurlijk die van Assepoester. Anna Kendrick (Pitch Perfect, Twilight) speelt de rol van de prinses. De film gaat over een bakker en zijn vrouw die een kinderwens hebben, maar vervloekt zijn door een heks. De enige manier waarop ze een kind kunnen krijgen, is door het uitvoeren van een aantal opdrachten. Ze moeten spullen voor de heks verzamelen, waaronder het muiltje van Assepoester. In Into the Woods gaat het dus niet over Assepoester, maar ze speelt wel een rol in het verhaal. Ondanks dat zij niet de hoofdpersoon is kun je als kijker haar ontmoeting met de prins zien en alles wat daarop volgt.

Bron: Disney+

8. Cinderella (2021)

In deze semi-moderne verfilming van het sprookje speelt Camila Cabello de hoofdrol. Deze versie speelt in op het vermogen van Assepoester om zelf jurken te maken. Waar ze in het originele sprookje een jurk voor het bal maakt, is de hoofdpersoon in deze versie een heuse kleermaker in spe en maakt ze de mooiste jurken. Assepoester vindt dat zij als vrouw ook best jurken kan verkopen op de markt, maar het land is niet gewend aan vrouwen die handelen. Ze geeft echter niet op. In deze film ontmoet Assepoester de prins al vóór het bal en zoekt hij haar persoonlijk op om haar uit te nodigen voor het grootse feest. Ondanks dat ze hem knap en charmant vindt, is ze niet op zoek naar een man. Maar wanneer hij haar beloofd dat er mensen aanwezig zullen zijn die haar jurken kunnen kopen, besluit ze toch te gaan. De prins (gespeeld door Nicholas Galitzine) is tot over zijn oren verliefd op Assepoester, maar is zij bereid haar dromen op te geven voor een man?

Bron: Amazon Studios

7. Rodgers & Hammerstein's Cinderella (1957)

Rodgers & Hammerstein's Cinderella (1957) is een televisie musical met Julie Andrew in de hoofdrol. Het is haast niet voor te stellen dat Julie Andrews toen nog niet over de hele wereld bekend was, aangezien dit haar eerste hoofdrol in een film was. Deze klassieke versie van het sprookje van Assepoester is niet zo bekend als nieuwere verfilmingen, maar zeker niet minder goed. Rodgers & Hammerstein’s Cinderella is later naar het toneel gegaan, waarin Julie Andrews tevens de hoofdrol speelt.

Rodgers & Hammerstein's CinderellaBron: CBS Studios

6. The Glass Slipper (1955)

Ella (Leslie Caron) woont ook in deze film bij haar stiefmoeder en twee vervelende stiefzussen. Wanneer de prins terugkomt van school, wordt er een bal georganiseerd. Ella ontmoet een leuke jongeman die zegt dat hij de zoon van de koninklijke chef is, maar in werkelijkheid is hij de prins. De twee vallen voor elkaar, maar Ella weet niet dat hij de prins is. Daar komt ze pas achter wanneer ze op het bal verschijnt en hem daar ziet… The Glass Slipper is een kleurrijke versie van het verhaal en daardoor verdient hij zeker een vermelding in deze lijst. 

The Glass SlipperBron: MGM

5. The Slipper and the Rose (1976)

The Slipper and the Rose is redelijk trouw aan het originele sprookje zoals we het allemaal kennen. Prins Edward is op zoek naar de liefde van zijn leven en is niet geïnteresseerd in een liefdeloos huwelijk, maar de koning denkt daar heel anders over. Hij wil zijn zoon getrouwd zien. Er wordt een bal voor de prins georganiseerd zodat hij een vrouw kan kiezen. Op dat bal ontmoet Edward Assepoester en hij weet het zeker: zij is de ware! Assepoester (gespeeld door Gemma Craven, bekend van The Hole en Hollyoaks) verdwijnt echter als de klok middernacht slaat, maar de prins vindt haar glazen muiltje en begint een zoektocht naar zijn grote liefde. The Slipper and the Rose is een Britse productie en is erg geliefd.

Bron: Paradine Co-Productions

4. Rodgers & Hammerstein's Cinderella (1997)

Rodgers & Hammerstein hebben voor de tweede keer een Cinderella-verfilming gemaakt. Dit keer hebben ze een echte sterrencast verzamelt: Whoopi Goldberg speelt de koningin en Whitney Houston schittert in de rol van de goede fee. Assepoester wordt vertolkt door R&B zangeres Brandy Norwood. Deze variant is een stuk moderner. Naast het feit dat er gekozen is voor hoofdrolspelers met een donkere huidskleur is Assepoester ook meer neergezet als een onafhankelijke vrouw. In eerste instantie werd de film niet zo goed ontvangen, maar achteraf gezien is men het er over eens dat de productie zijn tijd voor was door de diversiteit in de cast. Rodgers & Hammerstein’s Cinderella (1997) staat met recht hoog in de lijst van de beste Assepoester verfilmingen aller tijden.

Bron: BrownHouse Productions

3. Cinderella (2015) 

Lily James schittert als Assepoester in de Disney live-action film uit 2015. Het is ongelofelijk hoe lief en hoopvol ze blijft terwijl ze als voetveeg gebruikt wordt. Haar prins wordt gespeeld door Richard Madden (Game of Thrones), die iedere vrouwelijke kijker om zijn vinger weet te winden. De goede fee wordt gespeeld door Helena Bonham Carter (Alice in Wonderland, Sweeney Todd, Les Misérables) die in deze rol opnieuw laat zien dat ze een heuse kameleon is. Alles aan deze film is mooi: de outfits, de omgeving, de personages… Als liefhebber van het sprookje Assepoester kun je zeker niet om deze prachtige verfilming heen.

Bron: Disney+

2. Ever After (1998)

Ever After is een prachtige film over Assepoester die zich in Frankrijk in de 16e eeuw afspeelt. De hoofdrol wordt gespeeld door de getalenteerde Drew Barrymore (Never been kissed, 50 first dates). Haar personage wordt verliefd op kroonprins Henry van Frankrijk, maar diens moeder wil niets van de relatie weten. Wat zo goed is aan Ever After is dat Assepoester een sterke vrouw is. Ze is grappig, zeker van haar zaak en heeft geen prins nodig. Ze kiest voor hem, want gered worden hoeft ze zeker niet. De chemie tussen de twee is overduidelijk en het lijkt ons duidelijk waarom deze film zo hoog in de lijst staat!

Bron: Twentieth Century Fox

1. Assepoester (1950)

Deze Disney klassieker heeft iedereen als kind gezien. Allereerst heeft hij daardoor een hoog nostalgie-gehalte, maar daarbij komt dat Assepoester waanzinnig mooi geanimeerd is voor een film die al ruim 70 jaar lang meegaat! Het is bijna niet voor te stellen dat dit meesterwerk frame voor frame gemaakt is. Alles aan deze animatiefilm is top: de zang, de dieren die bevriend zijn met Assepoester, de lieve en bovenal magische goede fee die ervoor zorgt dat het weesmeisje toch naar het bal van de prins kan gaan. Ondanks dat er talloze mooie verfilmingen van het Franse sprookje gemaakt zijn, blijft dit de favoriet van menig kijker.

Bron: Disney

Wat is jouw favoriete Assepoester film?

Lees ook: Disney werkt aan de live-action film Rapunzel

Nieuwste artikelen

  • Van Disney Prinsessen naar echte koninginnen

  • Top 10 kookprogramma's en waar je ze kan zien

  • The Lord of the Rings: The Rings of Power teaser is er

  • De Zonnevangers 1: Het Geheime Verbond - Ida Tufte Michelsen

  • Aquitanië - Eva García Sáenz de Urturi 

Gerelateerde artikelen

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

  • Frozen regisseur bevestigt: Tarzan ís het broertje van Elsa en Anna 

Zoek in artikelen