Top 16 beste boekverfilmingen

Er zijn door de jaren heen al heel wat boeken verfilmd. Eerder schreven we al een artikel over de slechtste boekverfilmingen. Gelukkig is lang niet elke verfilming slecht en er zitten zelfs een aantal pareltjes tussen! Ben jij op zoek naar een goede boekverfilming? Lees dan snel verder! Wij hebben de top 16 beste boekverfilmingen voor je onder elkaar gezet.

Little Women (2019)

Little Women is al vaak verfilmd maar blijft door de jaren heen nog altijd actueel. De verfilming uit 2019 is misschien wel een van de beste. De acteurs zijn ontzettend goed én de film scoort op IMDB maar liefst een 7,8. Little Women is gebaseerd op het beroemde gelijknamige boek van Louisa May Alcott. Het verhaal gaat over vier vrouwen. Alle vier hebben ze een bepaald talent en hebben ze dromen en ambities. Echter, in de nasleep van de Burgeroorlog worden vrouwen klein gehouden en krijgen ze maar weinig kansen.

 beste boekverfilmingenBron: Columbia Pictures

The Hunger Games

Suzanne Collins schreef The Hunger Games trilogie waardoor ze wereldberoemd werd in de Young Adult boekenwereld. De dystopische wereld die ze in de trilogie omschrijft is verbazingwekkend. De verfilming van deze trilogie is ontzettend goed gedaan. Het verhaal blijft intact en Jennifer Lawrence is perfect als Katniss Everdeen! In de toekomst is het voormalige Noord-Amerika onderverdeeld in maar liefst twaalf districten. Jaarlijks moeten deze districten één jongen en één meisje leveren die mee moeten doen aan de Hongerspelen. Hierbij worden de 24 jongeren in een gigantische arena gezet, waar slechts één iemand levend uit kan komen. Wanneer het zusje van Katniss Everdeen wordt geselecteerd voor de Hongerspelen twijfelt Katniss geen moment en neemt ze de plaats van haar zusje in. Vanaf dat moment heeft ze nog maar één doel en dat is koste wat het kost overleven.

 beste boekverfilmingenBron: Belga Films

The Color Purple (1985)

The Color Purple is gebaseerd op het gelijknamige boek van Alice Walker. Deze verfilming heeft niet voor niets een plekje in deze lijst bemachtigd, want de film werd maar liefst voor 11 Oscars genomineerd! Steven Spielberg, die deze film regisseerde, werd door de Directors Guild of America hiervoor uitgeroepen tot Beste Regisseur. De film vertelt, gespreid over verschillende decennia, de rijkgeschakeerde levensloop van Celie, een ongeschoolde vrouw in het landelijke Zuiden van Amerika. Wanneer ze gedwongen wordt om te trouwen met een wrede man, die ze 'Mr' noemt, raakt ze helemaal in zichzelf gekeerd en deelt ze haar leed alleen nog met God.

 beste boekverfilmingenBron: Warner Bros.

The Wizard of Oz (1939)

Wie kent het verhaal van The Wizard of Oz niet? De film uit 1939 is gebaseerd op de boekenreeks van L. Frank Baum. Deze verfilming uit 1939 werd door het American Film Institute zelfs beoordeeld als de beste familiefilm aller tijden! Dorothy en haar hond Toto belanden via een tornado in het land van Oz. In dit land ontmoet ze een aantal memorabele vrienden en vijanden op haar reis om de Tovenaar van Oz te ontmoeten. Deze tovenaar zou haar namelijk kunnen helpen om terug naar huis te keren en haar nieuwe vrienden een brein, hart en moed kunnen geven. 

 beste boekverfilmingenBron: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM) 

Harry Potter and the Philosopher's Stone

Uiteraard kan de eerste Harry Potter film niet ontbreken in deze lijst! Alhoewel de latere films veel van de boeken afwijken, is de eerste film een vrij getrouwe verfilming van het eerste boek. Met name de sfeer die regisseur Chris Columbus weet neer te zetten is gelijk aan die van Harry Potter en de Steen der Wijzen. Vanaf de eerste seconde voel je de magie van Harry Potter. Harry Potter is een wees die bij zijn vreselijk oom en tante woont. Op zijn elfde verjaardig vertelt de halfreus Hagrid aan Harry dat Harry een tovenaar is! Hij neemt Harry mee naar Zweinsteins Hoge School voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hier leert Harry alles over magie en ontdekt hij dat de kwade tovenaar Voldemort het op hem voorzien heeft...

 beste boekverfilmingenBron: Warner Bros.

Sense and Sensibility (1995)

Jane Austen heeft een aantal geweldige boeken geschreven, waaronder Sense and Sensibility. Deze heerlijke romantische film is een prachtige verfilming van het boek en scoort op IMDB een 7,6. Deze verfilming hoort dus zeker thuis in deze lijst! Elinor Dashwood moet, na de dood van haar vader, samen met haar moeder en twee zusjes hun landgoed verlaten. Ondanks hun schamele bezit lukt het ze om elders een nieuw bestaan op te bouwen. Zusje Marianne belandt al spoedig in een onstuimige relatie maar wordt uiteindelijk toch aan de kant gezet. Elinor wordt verliefd op de onbereikbare Edward. Hij voelt ook veel voor haar maar hij heeft zijn trouw beloofd aan een andere vrouw…

Bron: Columbia Pictures

Lord of the Rings

Uiteraard kan de Lord of the Rings trilogie niet ontbreken in deze lijst. J.R.R. Tolkien heeft het meesterwerk In de ban van de ring geschreven. Deze trilogie is ontzettend complex, maar filmmaker Peter Jackson heeft het voor elkaar gekregen om de boeken ontzettend goed te verfilmen. Helaas kon niet alles in de films worden verwerkt en missen we bijvoorbeeld het karakter Tom Bombadil. Toch zijn de films geweldig! De drie films zijn in totaal voor 30 Oscars genomineerd en mochten er 17 mee naar huis nemen. In The Lord of the Rings volgen we de Hobbit Frodo Balings. Hij krijgt van zijn oom Bilbo Balings een gouden ring. Dit blijkt een magische ring te zijn die erg krachtig is. De Ring is gesmeed door Sauron, degene die al het kwaad in Midden-Aarde vertegenwoordigt. Sauron kan alleen verslagen worden als de Ring wordt vernietigd. Dit laatste kan enkel gebeuren in het vuur van de Doemberg, waar de Ring ook door Sauron gesmeed werd. Frodo gaat samen met een groep reisgenoten op pad om de Ring te vernietigen.

Bron: New Line Cinema 

The Godfather

"I'm gonna make him an offer he can't refuse". Als je The Godfather hebt gezien dan ken je deze quote waarschijnlijk wel! The Godfather is gebaseerd op het gelijknamige boek van Mario Puzo. Het eerste deel van deze steengoede trilogie over een maffiafamilie heeft maar liefst 3 Oscars mee naar huis mogen nemen en scoort op IMDB een 9,2. The Godfather is een portret van de strijd van de Siciliaanse familie Corleone om aan de macht te blijven in het naoorlogse Amerika vol corruptie, bedrog en verraad. 

Bron: Paramount Pictures

Pride And prejudice (1995)

Er staat nog een boekverfilming van Jane Austen in deze lijst, want de verfilming Pride and Prejudice uit 1995 is gewoon geweldig! Volgens velen is dit de beste Pride and Prejudice film en deze verfilming heeft ook nog eens vele awards gewonnen. Alle aspecten van het boek komen heel goed aan bod en zijn perfect verfilmd! De welgestelde Mr. Bingley komt in de buurt wonen en heeft zijn vriend Mr. Darcy meegenomen. De komst van de jonge aristocraat Darcy veroorzaakt grote opschudding in het gezin Bennet, met vijf dochters in de huwbare leeftijd. Vooral Mrs. Bennet is ervan overtuigd dat een van haar dochters het hart van de rijke vrijgezel zal weten te veroveren. De intelligente en ironische Elizabeth lijkt de uitverkorene. Maar Elizabeth laat zich leiden door haar vooroordeel naar aanleiding van de roddels die in de kleine gemeenschap de ronde doen en wijst hem af. De trots van beide jonge mensen zorgt voor vele onderlinge misverstanden. Maar er zijn nog meer potentiele huwelijkskandidaten die hun opwachting maken. De geestelijke Mr. Collins, die na de dood van Mr. Bennet alles zal erven, en de legerofficier Wickham.

Bron: BBC

To Kill a Mockingbird (1962)

To Kill a Mockingbird is gebaseerd op het gelijknamige boek van Harper Lee. Het boek is bekroond met de Pulitzerprijs en Gregory Peck, die de hoofdrol vertolkte in de film, kreeg zelfs een Oscar voor zijn rol! De film scoort op IMDB maar liefst een 8,2. Een blanke vrouw beschuldigt een zwarte man van verkrachting. Hoewel hij beslist onschuldig is, is de uitkomst van deze rechtszaak zo voorspelbaar dat geen advocaat zijn vingers er aan wil branden...behalve Peck, een stadsgenoot van aanzien. Zijn barmhartige pleidooi kost hem meerdere vriendschappen, maar leveren hem het respect en de bewondering op van zijn twee moederloze kinderen.

Bron: Pakula-Mulligan

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump is gebaseerd op het gelijknamige boek van Winston Groom. Forrest Gump heeft maar liefst 6 Oscars in de wacht weten te slepen, waaronder die voor Beste film, Beste regisseur en Beste acteur. Deze film hoort met recht thuis in de lijst met beste boekverfilmingen! Drie turbulente decennia lang overkomt Forrest een stroom van gebeurtenissen, die hem meevoeren van football-held tot Vietnam-veteraan en garnalen-magnaat, van de hoogste onderscheiding van het Witte Huis tot in de armen van zijn grote liefde.

Bron: Paramount Pictures 

The Princess Bride (1987)

The Princess Bride is misschien wel een van de grappigste films van de jaren 80. Daarnaast heeft de films beroemde quotes zoals "My name is Inigo Montoya, you killed my father, prepare to die". De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van William Goldman en scoort maar liefst een 8,1 op IMDB. Een lieve opa vertelt zijn zieke kleinzoon een sprookje dat al generaties lang in de familie is doorverteld. Het verhaal gaat over het meisje Buttercup dat gedwongen wordt om te trouwen met prins Humperdinck. Ze houdt echter helemaal niet van hem, want ze is al verliefd op de boerenjongen Westley. Wanneer Prinses Buttercup wordt ontvoerd besluit Westley alles op alles te zetten om haar te redden. 

Bron: 20th Century Fox

The Silence of the Lambs (1991)

The Silence of the Lambs is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Harris en een razendspannende film! Dit komt mede dankzij de sterke acteerprestaties van Anthony Hopkins als Dr. Hannibal Lecter. Deze film hoort met recht thuis in de lijst met beste boekverfilmingen, want The Silence of the Lambs won maar liefst 5 Oscars, waaronder die voor Beste Film, Beste Acteur, Beste Actrice én Beste Regisseur! Clarice Starling is een jonge FBI-agente en wordt op de zaak van een psychopatische seriemoordenaar gezet. Om een beter inzicht te krijgen in de zieke geest van de moordenaar besluit ze met een andere psychopaat, Dr. Hannibal "The Cannibal" Lecter, te gaan praten. FBI-agent Jack Crawford denkt dat de gevangen Lecter de antwoorden heeft op de vragen omtrent de moorden.

Bron: 20th Century Fox

To All the Boys I've Loved Before

Deze boekverfilming heeft dan wel geen Oscars gewonnen, toch hoort deze film zeker thuis in deze lijst! To All the Boys I've Loved Before volgt namelijk heel goed het verhaal van het boek en daarnaast is Lana Condor ontzettend ontwapenend als Lara Jean. Noah Centineo, die de rol van Peter Kavinsky speelt, is perfect in zijn rol en weet menig hart sneller te laten kloppen. De chemie die de twee acteurs met elkaar hebben maakt de film helemaal af! In To all the boys I’ve loved before volgen we Lara Jean die brieven heeft geschreven aan alle jongens van wie ze ooit hield. Deze brieven bewaart ze in een doos en zijn niet bedoeld om te versturen. Wanneer deze brieven per ongeluk toch verstuurd worden, onder andere naar haar huidige crush, besluit ze om een neprelatie aan te gaan met Peter Kavinsky. Peter wil zijn ex-vriendin jaloers maken en Lara Jean wil haar huidige crush Josh laten zien dat ze hem niet echt leuk vindt.

Bron: Netflx, Awesomeness Films

Fight Club

Fight Club is gebaseerd op het gelijknamige boek van Chuck Palahniuk. Fight Club is een steengoede film die maar liefst een 8,8 scoort op IMDB. Brad Pitt speelt in de film een glansrol. Fight Club is zelfs genomineerd geweest voor een Oscar. Jack, een verzekeringinspecteur die aan chronische slapeloosheid lijdt, probeert wanhopig uit zijn supersaaie bestaan te ontsnappen. Bij toeval ontmoet hij Tyler Durden, een charismatische zeepverkoper met een bizarre levensfilosofie. Tyler gelooft namelijk dat 'zelfverbetering' enkel voor de zwakken is, het is 'zelfvernieling' dat het leven meer waarde geeft. Samen met Tyler organiseert Jack de ultieme vorm van ontspanning: Fight Clubs, waar gewone jonge mannen het beest in zichzelf loslaten in blote vuistgevechten. Het bevrijdend effect op de deelnemende mannen doet een vreemd soort kameraadschap ontstaan, die al snel gevaarlijke vormen aanneemt.

Bron: Linson Films

The Devil Wears Prada

The Devil Wears Prada is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Weisberger. Anne Hathaway is zoals altijd ontzettend goed in haar rol, maar het is Meryl Streep die de show steelt als de gevreesde en veeleisende New Yorkse mode-redactrice Miranda Priestly. Dankzij haar sterke acteerwerk is deze film een pareltje geworden en heeft het zeker een plekje bemachtigd in deze lijst! Andy Sachs kan maar geen baan krijgen als journaliste. Ze solliciteert bij een modeblad Runway, wat helemaal niet in haar straatje ligt maar waar ze wel aangenomen wordt als de tweede assistente van hoofdredactrice Miranda Priestly. Priestly blijkt een ware dictator te zijn en verschrikkelijk om voor te werken. Andy doet alles wat in haar macht ligt om aan de onmogelijke eisen te voldoen, maar ze verwaarloost zo haar vrienden en haar relatie en ze dreigt zichzelf te verliezen.

Bron: Fox 2000 Pictures 

 

Lees ook: Young Adult boekverfilmingen

Nieuwste artikelen

  • Schrikkeldag - Inge Spaan

  • Dwaalspoor - Colin Dexter

  • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

  • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

  • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Pikante films op Netflix

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Volwassen acteurs die tieners speelden

Zoek in artikelen