Fase 2 van de leesclub met 'Het laatste dat ze deed'

Fase 2 van de Leesclub met ‘Het laatste dat ze deed' is alweer voorbij en voordat we overgaan tot fase 3 willen we jullie up-to-date houden over de Leesclub. In fase 1 hebben we de VIP-Readers een aantal vragen gesteld over het boek. De antwoorden zijn hier te lezen. Lees jij ‘Het laatste dat ze deed’ ook? En ben je het eens met de antwoorden..?

We stelden de volgende vragen:

- Wat vind je van de personages tot nu toe?

- Wat vind je van de schrijfstijl?

- Wat vind je van het thema?

- Is het boek origineel?

- Zit er een goede opbouw in het boek? En een eventuele spanningsboog?

- Zitten er verrassende plottwists in het boek?

- Ben je iets opmerkelijks tegengekomen in het verhaal (en waarom)? 

- Wat is je favoriete quote of passage uit het boek tot nu toe?

Wat vind je van de personages tot nu toe?

De meeste lezeressen vinden dat de personages in ‘Het laatste dat ze deed’ goed zijn uitgewerkt en hebben voldoende diepgang meegekregen van Gregg Olsen. Volgens lezeres Ans krijgt de lezer een prima beeld van hun levensstijl, hun karakter en wat ze belangrijk vinden. Daarnaast weet de schrijver bij lezeres Tina zelfs medelijden op te roepen, omdat Carole weigert te geloven dat haar zoontje hoogstwaarschijnlijk dood is. Daartegenover staat wel dat de mannen in de boeken egoïstisch zijn en vooral leven voor hun baan en het geld. Gregg Olsen zorgt er dus voor dat de lezer zich in bepaalde personages kan inleven.

Wat vind je van de schrijfstijl?

Het verhaal is niet vanuit een ik-perspectief geschreven, maar vanuit de derde persoon. Lezeres Erika had dit liever anders gezien, zodat het verhaal overzichtelijker zou zijn. De rest van de lezeressen had hier gelukkig geen last van en hebben het boek erg snel uitgelezen. ‘Het laatste dat ze deed’ leest heerlijk vlot weg en Gregg Olsen heeft een fijne schrijfstijl. Lezeres Sandra is van mening dat de auteur een pakkende beeldende schrijfstijl heeft, dat ervoor zorgt dat je meteen in het verhaal zit. Zelfs de stukjes waar de politie in beeld komt vindt zij hierdoor leuk om te lezen, terwijl zij daar normaal niet zo van houdt. Gregg Olsen weet haar te boeien met ‘Het laatste dat ze deed’.

Wat vind je van het thema?

Het thema van ‘Het laatste dat ze deed’ is ontvoering. Lezeres Hilma vindt dit een erg actueel thema, omdat je de laatste tijd steeds vaker in het nieuws voorbij ziet komen dat er weer een kindje is ontvoerd. Lezeres Sandra vindt het ook wel een erg pittig thema. Het is natuurlijk de nachtmerrie van elke ouder als je kind spoorloos is verdwenen. Ook lezeressen Marloes en Ans zijn het hier mee eens en vinden dat ‘Het laatste dat ze deed’ een erg boeiend en aanrijpend thema bevat.

Is het boek origineel?

Het thema van het boek, de ontvoering/vermissing van een kind, is niet heel erg origineel. Hier zijn zeker al eerder boeken over geschreven. Lezeres Tina vindt de uitwerking van het thema dan weer wel origineel. Voor de lezers die zelf een kind hebben, zal het verhaal zeker angstaanjagend zijn!

Zit er een goede opbouw in het boek? En een eventuele spanningsboog?

Het verhaal wordt volgens de lezeressen mooi opgebouwd. Eerst lees je over Liz als ze nog een jong meisje is. Dit is erg dramatisch. Hierna maak je een sprong in de tijd en wordt Charlie ontvoerd. De meeste lezeressen vinden dat ‘Het laatste dat ze deed' niet bloedstollend spannend, maar gewoon spannend is. Vooral aan het begin zaten de lezeressen op het puntje van hun stoel, maar naarmate het verhaal verder vorderde zakte de spanning een beetje af. Dit kwam volgens lezeressen Dini en Marloes vooral omdat Gregg Olsen de lezer erg veel informatie geeft. Toch wil de lezer bepaalde dingen weten, zoals wie de getuige in de auto was, en daardoor blijf je doorlezen!

Zitten er verrassende plottwists in het boek?

De meeste lezeressen vinden dat er niet echt heel veel verrassende plottwists in het boek zitten. Alleen lezeressen Tina en Sandra zijn er een paar tegen gekomen. Allebei vonden ze het verrassend dat er onder het blauwe zeil nog geademd werd en had Tina het echt niet verwacht dat Owen nog iets ergs zou doen! Hierdoor word de lezer toch een paar keer op het verkeerde been gezet.

Ben je iets opmerkelijks tegengekomen in het verhaal (en waarom)? 

Lezeres Erika vond het erg opmerkelijk om te lezen dat beide stellen niet echt een liefdevolle relatie hebben. Daarnaast zou lezeres Silvia zeker geen vrienden willen zijn met de personages in het boek. De andere lezeressen zijn niks opmerkelijks tegengekomen in het verhaal.

Wat is je favoriete quote of passage uit het boek tot nu toe?

Sandra: “Ze was aan het verdrinken en wilde dat hij haar een reddingslijn toewierp. Hij had liever een anker toegeworpen.”

Ineke: “Een zuchtje dat het zeildoek een heel klein beetje deed rijzen en dalen. Leefde Charlie nog? Charlie is nu vier dagen vermist.” - p. 95

Lees jij het boek ook? Wat vind jij er tot nu toe van?

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

  • Chicklit top-5: juni

  • Chicklit.nl Leesclub: de spelregels

  • Achter de schermen bij Chicklit.nl: maart

  • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Verkikkerd

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen