De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023' verkiezing

In 2023 hebben we weer veel mooie boeken mogen lezen! Binnen de categorie fictie hebben we veel verschillende boeken gelezen en eind november hebben wij de top 3 van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023' verkiezing bekend gemaakt. Deze top 3 is door onze jury gelezen en beoordeeld. Met deze uiteenlopende boeken was dat geen gemakkelijke opgave, maar nu mogen wij de winnaar bekend maken van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023' verkiezing!

Maandelijks stellen wij een top 6 van de beste fictieboeken samen. Voor de boek van het jaar verkiezing kiezen wij uit recensies de allerbeste boeken voor de top 12. Dit zijn boeken die door onze recensenten het hoogst zijn beoordeeld én die het meest zijn bekeken op Chicklit.nl. Onze lezers mochten stemmen op hun favoriete boek, wat massaal gedaan is! Uit jullie stemmen is de volgende top 3 gekomen (op willekeurige volgorde):

Alter Ego - Esther Verhoef

De avonturen van Amina Al-Sirafi - S.A. Chakraborty

De Italiaanse dochter - Soraya Lane

 

Helaas hebben niet alle boeken een plekje in de top 3 weten te bemachtigen. Bekijk alle boeken die genomineerd waren voor de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023' verkiezing HIER.

 

Nadat de top 3 bekend gemaakt was, werd onze jury aan het werk gezet. Dit is een groep van onze professionele recensenten die weten waar ze boeken op moeten beoordelen. Aan de hand van 11 verschillende punten (zoals bijvoorbeeld originaliteit, karakterontwikkeling en de schrijfstijl) hebben zij ieder boek voorzien van een score. Hieruit is uiteindelijk één boek als winnaar uit de bus gekomen!

Ook benieuwd naar het 'Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023' en de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023'?! Lees die hier: 

 

Hieronder vind je het commentaar van de jury:

Dit had de jury te zeggen over Alter Ego van Esther Verhoef:

Een thriller moet spanning bezitten en dat hokje wordt bij Alter Ego afgevinkt: "Esther Verhoef heeft een zenuwslopende thriller geschreven, waarbij het verhaal je onder de huid gaat zitten." Dat mondt al snel uit in een boek dat je in een hoog tempo wil uitlezen: "Verhoef verstaat de kunst om een pageturner te schrijven. De lezer kan het boek niet neerleggen want de vele cliffhangers in Lynns hoofd zorgen voor de drang om verder te lezen." De personages waren ook zeker een pluspunt: "Zowel het hoofdpersonage als de nevenpersonages krijgen een levensechte karaktertekening mee, met hun kleine kantjes. Zeer menselijk en dus ook zeer herkenbaar.". Iets wat er voor zorgt dat je je toch erg verbonden voelt als lezer: "Ik leef op sommige momenten echt mee met het karakter." Veel van onze juryleden hebben genoten "Dit boek heeft mijn aandacht vastgehouden tot het eind." en geven het een "Tien op tien voor leesplezier!". Iets wat mede wordt veroorzaak door de originaliteit "Origineel verhaal – zeer goed ontworpen psychologische thriller met perfect uitgedachte verhaallijn waarin de auteur de lezer vaak op het verkeerde been zet qua verdachten. "

 

Dit had de jury te zeggen over De avonturen van Amina Al-Sirafi van Shannon Chakraborty:

De meeste juryleden hadden een goed woordje over voor de originaliteit van Chakraborty "Een origineel onderwerp en een origineel verhaalloop." Niet alleen wat betreft het verhaal, maar zeker ook de personages "Qua originaliteit is dit boek een absolute topper. Vrouwelijke piraten zijn een zeldzaamheid in de literatuur." . Tel daarbij de stijl van de auteur op en dat maakt dit boek geschikt voor een breed publiek "Het is een boek wat mede vanwege de vele humor goed te lezen is. Je beleeft daardoor erg veel plezier aan dit verhaal, zelfs als je nog nooit iets van fantasy gelezen hebt." De titel zegt het natuurlijk al, er zijn veel avontuurlijke scènes te vinden, maar er is ook meer "Het verhaal is goed opgebouwd. Eerst lijkt het gewoon een avonturen verhaal, maar vervolgens komt de magie om de hoek kijken en krijgt het verhaal een extra mooi laagje.". Chakraborty heeft veel research gedaan voor dit boek en dat merk je ook terug in de details "Heel beeldend, vol met details waardoor het verhaal echt gaat leven. Zo worden niet alleen de kleding en uitrusting tot in detail beschreven, maar ook hoe de personages er uit zien qua bouw (de mensen), de kleuren/vormen (van de mythische wezens), de wonderlijke magische omgeving en de schatten die ze vinden." En zo creëert de auteur "Een verrassende mix van Harry Potter (magie), Pirates of the Caribbean (setting, schepen, schatten) en een vleugje Midden-oosten. Een mooie en boeiende combinatie." die absoluut naar meer smaakt.

 

Dit had de jury te zeggen over De Italiaanse dochter van Soraya Lane:

Met twee verhaallijnen,  eentje in het heden en eentje in het verleden, kan een uitdaging zijn, maar daar heeft Soraya Lane geen last van "De aandacht wordt goed vastgehouden en de afwisseling tussen heden en verleden is prettig." "Vooral de passages over het verleden raken je als lezer." De emoties zijn sowieso een aantrekkelijk element in De Italiaanse dochter "De emoties worden wel heel goed beschreven en gaan diep. In se blijft het een klassiek liefdesverhaal, maar de auteur slaagt erin de lezer mee te trekken in de emoties van de personages.". Het is een liefdesverhaal "De aantrekkingskracht tussen Lily en Antonio, de knappe oudste zoon van de familie, is voelbaar op elke pagina.", maar het is ook meer dan dat "Lane schetst hun relatie met subtiliteit en diepte, waardoor het niet alleen een liefdesverhaal wordt, maar ook een reis van zelfontdekking voor beide personages." Natuurlijk is een passend einde altijd belangrijk, en ook daar hadden de juryleden goede dingen over te zeggen "Het einde is af. De lijn van het verleden word netjes afgerond is duidelijk en heeft zijn doel gediend. De lijn van het heden is ook helder en vraagt bijna om een vervolg." "Een mooi einde dat je met een glimlacht achterlaat".

 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 202' verkiezing is geworden:

                             De avonturen van Amina Al-Sirafi!

 

De tweede plek is veroverd door Alter ego en de derde plek is voor De Italiaanse dochter.

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Moederdag boeken top 6

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen