De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023' verkiezing

Ieder jaar komen er weer ontzettend veel leuke feelgood boeken uit. Omdat deze categorie zo veel goede boeken voortbrengt, doen wij sinds 2019 ook een verkiezing voor dit genre. Er zijn heel wat leuke feelgood boeken geweest om te lezen en hierdoor was het lastig om een winnaar te kronen, maar toch is het gelukt! Lees hier welk boek van de top 3 er met de titel 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023' vandoor gaat!

Elke maand stelt onze redactie een top 6 samen van de allerbeste boeken uit die maand. Uit deze boeken is een top 12 gemaakt van de beste feelgood boeken waar onze lezers op konden stemmen.We hebben veel stemmen binnen gekregen die ons de volgende top 3 gaven (in willekeurige volgorde):

Edwards keuze - Marijke Vos

Nu we hier toch zijn - Chantal van Gastel

Belofte maakt schuld - Gillian King

Het is natuurlijk onmogelijk dat alle 12 de boeken in de top 3 komen. Alle genomineerde boeken voor de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023' verkiezing bekijk je HIER.

Zodra er een top 3 bekend was, zijn onze juryleden aan de slag gegaan met het lezen en beoordelen hiervan. De jury bestond ook dit jaar weer uit een deel van onze recensenten, die gewend zijn om boeken te beoordelen en hierdoor ook goed weten waar ze op moeten letten. Naar aanleiding van de gelezen boeken hebben zij een beoordelingsformulier ingevuld, waar ze ieder boek op verschillende punten moesten beoordelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan originaliteit, schrijfstijl en spanningsopbouw in het boek. Uit alle beoordelingsformulieren hebben wij de winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023' verkiezing gehaald.

Ben jij benieuwd naar de beoordeling van onze andere categorieën, namelijk Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023 en Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023?

 

Hieronder lees je het commentaar van de jury bij de boeken die in onze top 3 stonden:

Dit had de jury te zeggen over Edwards keuze van Marijke Vos:

Marijke Vos speelt in Edwards keuze met twee tijdlijnen "Flora gaat in het heden op zoek naar haar familiegeschiedenis en stuit zo op het leven van haar voorouders. Een verboden liefde tussen een vooraanstaande graaf en een dienstmeisje." Hierdoor creëert ze "Een fijne historische roman die heerlijk leest. De twee verhaallijnen zijn mooi verbonden en het is meeslepend geschreven." Aangezien Edwards keuze de start is van een nieuwe trilogie, verhoogt dat de complexiteit nog "Twee verhaallijnen die meer dan honderd jaar uit elkaar liggen en bij elkaar moeten komen, en dat ook nog gedurende drie boeken, is een complexe puzzel." "Marijke heeft deze puzzel goed gelegd én zich goed verdiept in de historie." Naast dit spelen met de tijd, heeft Vos ook nog voldoende aandacht aan thema's, diepgang en karakters gegeven "Marijke Vos heeft mooie karakters gecreëerd, met moed, die gaan voor de liefde en niet kiezen voor de makkelijkste weg.". Gelukkig doet ze dat alles wel op een prettige manier "Het verhaal leest heerlijk weg door de fijne en toegankelijke schrijfstijl van Marijke Vos." "Edward’s keuze is een “oeps-gevalletje”, je begint erin en opeens is het uit en midden in de nacht."

 

Dit had de jury te zeggen over Nu we hier toch zijn van Chantal van Gastel:

Audrey zit vast in een sleur en gooit het roer om. Ze neemt een impulsief besluit. Een mooi liefdesverhaal in Parijs volgt.

De thema’s buiten de romantiek om zijn heftig en behoorlijk complex, desondanks worden ze gebracht op een manier alsof iedereen er dagelijks over praat. Zo eenvoudig , zo goed. Echt geweldig. Het zit goed in elkaar. een mooie combinatie van het (saaie) werk van Audrey en de opwinding van Parijs en dan weer terug thuis. "Ik heb dit boek met veel plezier gelezen, het is feelgood met een diepere lag. Audrey en Lynx voeren mooie gesprekken die weten te raken." Nu we hier toch zijn houdt de aandacht van de lezer van begin tot eind vast. Je weet wat er gaat komen en toch kan je niet wachten tot je hebt gelezen. 

De karakters zijn sterk uitgewerkt en zeker Audrey en Lynx sluit je in je hart. Een goede combinatie van feelgood en realgood. Chantal van Gastel duikt niet weg voor het omschrijven van de lastige emoties die soms bij het vinden van de liefde tevoorschijn komen. Bovendien weet Chantal van Gastel met alle filmverwijzingen veel details perfect in elkaar over te laten lopen. Dit geeft een extra dimensie aan deze heerlijke feelgood.

"Nu we hier toch zijn is het verhaal waarvan Chicklitfans dromen."

"Nu we hier toch zijn zit gewoon perfect in elkaar."

Dit had de jury te zeggen over Belofte maakt schuld van Gillian King: 

Een mooi verhaal over een vrouw die een moeilijke tijd heeft gehad nadat ze verlaten is door haar vriend en nu omwille van haar zoon weer met hem in contact komt. 

Gilian King heeft voor dit boek weer een aantal mooie en intrigerende thema’s gekozen, die maken dat je het boek graag wilt lezen. Een liefdesverhaal met een vleugje humor en een serieus, rauw randje  maar een echt Feelgood Happy end.

Er wordt een ingewikkeld thema aangesneden waar aandacht mag worden gevraagd. Dit brengt ingewikkelde emoties met zich mee. Maar het wordt niet te zwaar doordat de schrijfstijl van Gillian erg prettig, vlot, en heel beeldend is.

"Een heerlijke roman met alle emoties uit het leven, maar ook veel liefde en humor." Het is een boek dat voor een instant goed gevoel zorgt, waarbij je een gemis voelt zodra je de laatste pagina hebt omgeslaan.

Belofte maakt schuld is de perfecte mix tussen diepgang en feelgood!

 

 

De winnaar van de 'Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023' verkiezing is geworden...

Nu we hier toch zijn van Chantal van Gastel. Er moet wel even bijverteld worden dat het echt uiterst spannend was! We hebben zelfs tot twee cijfers na de komma moeten tellen, omdat alle drie de boeken na het verzamelen van de punten van alle juryleden op hetzelfde cijfer uitkwamen! Eigenlijk hebben we dus drie winnaars, waarvan eentje net een beetje meer winnaar is.

De tweede plek is dan ook een gedeelde plek met Belofte maakt schuld en Edwards keuze. 

Wij feliciteren graag de auteurs met dit prachtige resultaat!

Wij willen de juryleden en de uitgeverijen bedanken voor de leuke verkiezing!

Nieuwste artikelen

  • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

  • Argylle - Elly Conway

  • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

  • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

  • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 10x Het Fictie boek van het jaar 2021 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue'

  • Het nieuwste deel van De Zeven Zussen-serie verschijnt volgende week!

  • Gratis e-teaser van Lisette Jonkman: Pizzageur & Maneschijn

  • Moederdag boeken top 6

  • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2022: stem op jouw favoriet!

Zoek in artikelen