Top 10 huilboeken

Iedereen heeft weleens zin om lekker te janken, om alle opgekropte emoties eruit te gooien. Maar zonder aanleiding is dat soms toch best moeilijk. Gelukkig zijn er genoeg huilboeken die ervoor kunnen zorgen dat jij jezelf een keertje lekker laat gaan! Wij hebben daarom een Top 10 met allemaal huilboeken voor jullie opgesteld. Pak die doos met tissues erbij en ga één van de volgende boeken lezen om je tranen de vrije loop te laten!

huilboeken

1. Een weeffout in onze sterren - John Green

Hazel is terminaal ziek. Drie jaar geleden werd ze door de artsen opgegeven, maar door een nieuw medicijn leeft ze nog steeds. Maar voor hoe lang? Ze besluit om een studie te beginnen en wil zeker niet als een zieke behandeld worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd, maar verloor hierbij wel zijn been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, ontstaat er een bijzondere en wederzijdse aantrekkingskracht. Alleen wil Hazel niet iemands tijdbom zijn.

Het favoriete boek van Hazel is An Imerial Affliction van Peter van Houten en ze laat Gus hiermee kennis maken. De roman gaat over een ziek meisje, die midden in een zin stopt. Samen gaan ze op zoek naar Peter, ze moeten weten hoe het verhaal afloopt. Ze reizen naar Amsterdam, waar Peter als kluizenaar leeft. Op dat moment neemt hun leven een wending die ze zich niet hadden kunnen voorstellen. Bij deze wending kan niemand het droog houden tijdens het lezen!

Lees hier de recensie

huilboeken

2. P.S. Ik hou van je - Cecilia Ahern

P.S. Ik hou van je staat echt met recht in onze Top 10 huilboeken, tranen met tuiten huil je bij dit boek! Holly en Gerry zijn dolverliefd op elkaar en trouwen al op jonge leeftijd met elkaar. Ze maken er vaak grapjes over dat Holly niet zonder Gerry kan leven en toen ontstond 'De Lijst'. Als Gerry ooit iets zou overkomen, zou hij een lijst voor Holly achterlaten met dingen die ze zou moeten doen. Wanneer het noodlot toeslaat en Gerry ongeneeslijk ziek wordt, stort Holly’s wereld helemaal in. Een paar maanden na zijn dood haalt ze een mysterieus pakje op bij haar ouders. Het blijkt van Gerry te zijn.  In het pakje bevindt zich, voor iedere maand, een envelop met een opdracht. Het geeft Holly de kracht om verder te gaan, nieuwe uitdagingen aan te gaan en erachter te komen dat liefde nooit verdwijnt, maar altijd in je hart blijft bestaan. 

Lees hier de recensie

huilboeken

3. Wonder - R.J. Palacio

‘Ik heet August, en ik ga niet beschrijven hoe ik eruitzie. Wat je ook denkt, ik weet bijna zeker dat het erger is.’

Auggie Pullman is geboren met een ernstige gezichtsafwijking. Hij heeft al een aantal operaties ondergaan, maar ziet er nog steeds erg ongewoon uit. Hij probeert zijn best te doen om niet op te vallen, maar mensen schrikken toch als ze hem zien. Ze staren hem aan of kijken snel weg. Nu hij tien jaar is, gaat Auggie voor het eerst naar een normale school. Hij is ontzettend bang om niet geaccepteerd te worden en helaas gebeurt dat ook. Maar er is één meisje die door het uiterlijk van Auggie heen kijkt en besluit om vrienden met hem te worden. Wonder is ook echt een boek waarbij je het niet droog kunt houden, het is gewoon zo een mooi verhaal.

huilboeken

4. Versplinterd - Dani Atkins

Versplinterd is echt een boek dat in onze Top 10 huilboeken moet staan. Wat als je de kans krijgt om je leven over te doen? Vijf jaar geleden stortte Rachels wereld in toen bij een ongeluk haar beste vriend Jimmy overleed en zijzelf gewond raakte. Haar relatie met Matt overleefde de klap niet, ze verhuisde naar Londen en van haar dromen is niets terechtgekomen. Nu ziet ze de vriendengroep van vroeger weer voor het eerst bij een etentje omdat haar beste vriendin gaat trouwen. Als ze die avond Jimmy’s graf bezoekt, wordt ze overmand door hoofdpijn en raakt buiten bewustzijn. Als ze bijkomt, blijkt haar leven heel anders te zijn dan ze zich herinnert: het ongeluk van vijf jaar geleden is nooit gebeurd, zij en Matt zijn nog bij elkaar, en Jimmy leeft nog... Rachel kan het niet geloven, het is bijna te mooi om waar te zijn. Of is ‘bijna’ niet het goede woord…? 

Lees hier de recensie

huilboeken

5. Voor jou - Jojo Moyes

Door een vreselijk ongeluk zit Will in een rolstoel. Louisa wordt aangenomen om voor Will te zorgen, maar hun karakters botsen onmiddelijk met elkaar. Louisa en Will zijn namelijk absolute tegenpolen. Maar als ze ontdekt wat hij voor ogen heeft, besluit ze alles op alles te zetten om hem van gedachten te doen veranderen. Alleen, hoe overtuig je iemand dat er nog zo veel avonturen te beleven zijn, als je zelf de wereld niet durft te ontdekken? Voor jou is een ontroerend verhaal waarbij de tranen stilletjes over je wangen lopen tijdens het lezen. Onze Top 10 huilboeken zou zeker niet compleet zijn zonder een boek van Jojo Moyes erin.

Lees hier de recensie

Huilboeken

6. De negen dagen van Rabbit Hayes - Anna Mc Partlin

Hier is een waarheid waar niemand omheen kan: het leven kun je niet sturen.
Rabbit Hayes houdt van haar 'gewone' leven en van alle buitengewone mensen om zich heen. Ze is gek op haar dochter, Juliet. Op haar kleurrijke, chaotische familie. En op de enige man in haar hart: Johnny Faye. Maar het lijkt erop dat de wereld andere plannen heeft gemaakt voor Rabbit. En daar heeft ze vrede mee. Want zij heeft haar eigen plannen - en nog een paar dagen de tijd om ze werkelijkheid te laten worden.
Hier is een waarheid om te onthouden: dit is een verhaal waarin wordt gelachen om de verrassingen van het leven. Een verhaal over het vinden van plezier in elk moment.

Lees hier de recensie

huilboeken

7. Achtste-groepers huilen niet - Jacques Vriens

Het laatste jaar van de lagere school breekt aan. Dit jaar is groep 8 een heel erg hechte groep. De CITO-toets en de eindmusical komen steeds dichterbij. Een ook het schoolvoetbaltoernooi wil niemand natuurlijk missen. Maar dan wordt Akkie heel erg ziek. Ze heeft leukemie en moet een groot deel van het schooljaar in het ziekenhuis doorbrengen. Ondanks haar ziekte kan Akkie het niet laten om zich overal mee te bemoeien. Of het nou gaat om de afscheidsavond, het schoolvoetbaltoernooi of het plan om juf Ina aan een nieuwe man te helpen. Akkie is altijd van de partij. Achtste-groepers huilen niet is een boek dat je niet meer loslaat, maar waarbij je ook gewoon even lekker moet huilen.

Lees hier de recensie

huilboeken

8. Een nieuwe zomer, een nieuw begin - Morgan Matson

Taylor heeft deze zomer hele andere plannen dan terug gaan naar Lake Phoenix. Vijf jaar geleden is ze voor het laatst met haar familie naar hun zomerhuisje geweest. Aan deze vakantie kwam toen abrupt een einde en Taylor denkt hier liever nooit meer aan terug. Ze heeft toen haar beste vriendin en toenmalige vriendje zonder uitleg achtergelaten. Op haar 17e verjaardag komen haar ouders thuis met het slechte nieuws dat haar vader ongeneeslijk ziek is. Het gezin wil de paar maanden die ze nog samen kunnen doorbrengen, terug gaan naar hun zomerhuis in Lake Phoenix. Taylor heeft er alles voor over om aan de wens van haar vader te voldoen, alleen is het zomerhuis wel de laatste plek op aarde waar ze heen wil.  Zou ze deze moeilijke zomermaanden door kunnen komen zonder haar oude vrienden tegen het lijf te lopen? Of zou het ooit weer goed komen na alles wat er gebeurd is?

Lees hier de recensie

huilboeken

9. Sterrenstof - Krystal Sutherland

Maak kennis met Henry Page: een doodgewone jongen die veel van schrijven houdt, maar nog nooit verliefd is geweest. Zijn leven loopt op rolletjes: in zijn thuissituatie gaat het prima en hij heeft veel lol met zijn twee beste vrienden. Dan komt de mysterieuze Grace zijn leven in stappen. Ze draagt jongenskleren en ze ziet er niet bepaald verzorgd uit, waardoor het overduidelijk is dat ze een ‘verleden’ heeft. Toch weet Grace op een of andere manier een indruk achter te laten op Henry en hij wordt hopeloos verliefd op haar.

Lees hier de recensie

huilboeken

10. Mijn beeld van jou - Susan van Eyck

We sluiten de top 10 huilboeken af met Mijn beeld van jou, geschreven door Susan van Eyck. Emma is begin dertig en lijkt alles voor elkaar te hebben. Ze heeft al 16 jaar een vriend, op haar werk gaat het goed, maar dan loopt ze Boris tegen het lijf. Deze fotograaf zet haar perfecte wereld op zijn kop als ze halsoverkop verliefd op hem wordt. Maar net als er voorzichtig een vonk overgeslagen lijkt te zijn, bezweert hij haar dat hij het niet waard is om haar leven voor overhoop te gooien en is hij opeens verdwenen. Waarom wil Boris niet ook voor Emma kiezen? Heeft hij iets te verbergen? Of is de vonk er toch niet en heeft Emma alles verkeerd opgevat.

Lees hier de recensie

Welke huilboeken heb jij weleens gelezen?

Lees ook: 9 films om te janken

Nieuwste artikelen

  • De leukste Alice in Wonderland verhalen en spin-offs

  • Deze films en series verschijnen in juli op Netflix

  • 8 redenen waarom wij van bibliotheken houden

  • Liefde zonder oordeel - Anne May 

  • Lalalanding - Emily Kocken

Gerelateerde artikelen

  • De verfilming van Voor jou van Jojo Moyes is hier!

  • Super koopje: e-book van Een weeffout in onze sterren

  • Recensie: The Fault in our stars

  • Toffe nieuwe boekverfilmingen in 2014!

  • Recensie: Paper towns

Zoek in artikelen