De beste Young Adult sprookjes

Toen we klein waren hebben wij alle sprookjes wel voorbij zien komen. Inmiddels zijn we ouder geworden, maar we krijgen ze maar niet uit ons hoofd. Het is dan ook heel erg leuk om hervertellingen te lezen. Er zijn heel veel verschillende Young Adult boeken die zijn gebaseerd op bestaande sprookjes. Wij hebben de beste Nederlandstalige Young Adult sprookjes voor je op een rijtje gezet.

Young Adult sprookjes

1. Cinder - Marissa Meyer

Cinder van Marissa Meyer is gebaseerd op het sprookje van Assepoester en mag zeker niet ontbreken tussen de beste Young Adult sprookjes. Cinder speelt zich af in de toekomst, waar mensen en androïden samen leven in Nieuw Peking. Er heerst een vreselijke plaag waar veel mensen aan dood gaan, hun enige hoop is Cinder. Zij is een cyborg en een getalenteerde monteur. Maar hierdoor is ze wel een tweederangsburger. Cinder heeft een mysterieus verleden en haar stiefmoeder is vreselijk. Op een dag verschijnt de knappe prins Kai in haar leven en bevindt ze zich plots in het midden van een intergalactische strijd. Verscheurd door de keuze tussen plicht en vrijheid, loyaliteit en verraad, moet Cinder eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen. Zoals je ziet is  Cinder in grote lijnen gebaseerd op Assepoester. De gemene stiefmoeder (en zuster) komt in het verhaal terug en ook de knappe prins en het bal komen voorbij in dit boek!

Lees hier de recensie over Cinder.

Young Adult sprookjes

2. Scarlet - Marissa Meyer 

Marissa Meyer houdt van Young Adult sprookjes. Het volgende boek in The Lunar Chronicles is gebaseerd op Roodkapje. Scarlet Benoit is op zoek naar haar verdwenen grootmoeder, die veel geheimen blijkt te hebben. Als ze Wolf ontmoet, lijkt hij de enige die haar kan helpen, maar haar gevoel zegt dat ze hem niet moet vertrouwen. Toch voelt Scarlet zich ontzettend aangetrokken tot Wolf. Maar kan ze hem echt vertrouwen? Dit boek is iets minder zwaar gebaseerd op het sprookje dan Cinder, maar toch zitten er hier en daar overeenkomsten. Zoals de grootmoeder die verdwenen is en Wolf. Is hij werkelijk een wolf, net zoals in het sprookje? Of zit er meer achter hem verscholen?

Lees hier de recensie van Scarlet.

Young Adult sprookjes

3. Cress - Marissa Meyer  

Het derde boek uit The Lunar Chronicles is gebaseerd op Rapunzel. Cress zit al zeven jaar opgesloten in een satteliet ver van de aarde en maan vandaan. Ze kan nergens heen en is gedwongen om voor koningin Levana te werken. Cinder, Scarlet, Thorne en Wolf kruisen haar pad en proberen haar te redden. Ze moeten daar alleen wel een erg hoge prijs voor betalen. Ook dit verhaal lijkt heel erg op het sprookje, net als Cinder. Alleen zit Cress in een satteliet en niet in een toren. Tijdens de reddingspoging storten Cress en Thorne samen neer. Hierdoor wordt Thorne blind. In het originele sprookje duwt de heks de prins uit het raam, hij belandt in een struik met doornen en wordt hierdoor blind. Ook Young Adult sprookjes zijn niet alleen maar rozengeur en manenschijn!

Lees hier de recensie van Cress.

Young Adult sprookjes

4. Winter - Marissa Meyer

De naam van dit boek verraadt het natuurlijk al een klein beetje. Winter is gebaseerd op het sprookje van Sneeuwwitje. Prinses Winter is de mooiste van de maan, ondanks haar littekens. Er wordt zelfs gefluisterd dat ze nog mooier is dan haar stiefmoeder, koningin Levana. Winter haat haar schoonmoeder en weet dat zij het nooit zal toestaan dat zij gelukkig is met Jacin, een paleiswacht. Koningin Levana denkt dat Winter geen bedreiging voor haar vormt, maar dat heeft ze mis. Winter is niet zo zwak als dat Levana denkt. Samen met Cinder en haar bondgenoten zou Winter weleens genoeg macht kunnen hebben om een revolutie te ontketenen én de oorlog, die al veel te lang bezig is, te beëindigen. Maar dat kan Levana niet over haar kant laten gaan en ze zorgt ervoor dat Winter heel ziek wordt. De enige manier om haar niet te laten sterven is door haar in slaap te houden. Ook in Winter zitten dus meerdere elementen van het originele sprookje verwerkt!

Lees hier de recensie van Winter.

Young Adult sprookjes

5. Siren - Kiera Cass

Siren van Kiera Cass is losjes gebaseerd op het sprookje van De kleine zeemeermin. De Oceaan redt Kahlen van een vreselijke verdrinkingsdood. In ruil voor haar leven moet Kahlen de Oceaan honderd jaar dienen als  sirene. Door te zingen lokt ze mensen de diepte in. Haar stem is dodelijk voor iedere mens die hem hoort. Maar dan komt Akinli, een mens, om de hoek kijken. Hij is de knappe jongen waar Kahlen altijd al van gedroomd heeft. Verliefd worden brengt hen allebei in gevaar.. maar Kahlen kan het niet laten om bij hem weg te blijven! Helaas verdwijnt Kahlens stem, net zoals in het sprookje, en kan zij Akinli niet uitleggen wat er aan de hand is.

Lees hier de recensie van Siren.

Young Adult sprookjes

6. De selectie - Kiera Cass

Net als Cinder is De selectie ook een beetje gebaseerd op het sprookje van Assepoester. America Singer doet mee aan De selectie. Hierbij maken 35 meisjes kans op een beter leven. Ze zullen moeten strijden voor het hart van prins Maxon. Assepoester heeft, net als America, ook nooit om een prins gevraagd. Ze wilde alleen een avondje naar het bal in een mooie jurk, maar eindigt als een prinses. Dit geldt natuurlijk ook voor America. Zij deed eigenlijk alleen maar mee aan De selectie voor het geld, zodat haar familie het makkelijker zou hebben en toch eindigt ook zij met de prins! De selectie staat zeker met recht tussen de beste Young Adult sprookjes!

Lees hier de recensie van De selectie.

Young Adult sprookjes

7. Hof van Doorns en Rozen - Sarah J. Maas 

Sarah J. Maas heeft ervoor gekozen om haar boek te baseren op het sprookje van Belle en het Beest. Als Feyre aan het jagen is ziet zij een immens grote wolf en schiet hem neer. Honger haalt namelijk het slechtste in iemand naar boven. Wat zij niet weet is dat zij hier een hoge prijs voor moet betalen. Het is namelijk geen gewone wolf, maar een Elfide. Niet veel later verschijnt er een beest voor haar deur om vergelding op te eisen. Hij neemt haar mee naar Prythian. Feyre ontdekt dat haar ontvoerder een Hoge Fae is uit het Lenthof en dat hij Tamlin heet. Haar vijandige gevoelens voor Tamlin veranderen in een vurige passie! Hier zie je duidelijk de elementen van het sprookje naar voren komen. De personages worden beiden ontvoerd en meegenomen naar een kasteel. Ze zitten niet echt opgesloten, maar kunnen ook niet weg.

Lees hier de recensie van Hof van Doorns en Rozen.

Young Adult sprookjes

8. Alice in Zombieland - Gena Showalter

De titel van Gena Showlater's boek geeft natuurlijk erg veel weg. Alice in Zombieland is ongetwijfeld gebaseerd op Alice in Wonderland. Alice leven verandert in één enkele seconde. Alles waar ze van hield is opeens verdwenen. Haar vader had gelijk. De monsters bestaan echt. En nu is ze haar hele familie kwijt. Zogenaamd door een auto-ongeluk, maar zij weet wel beter. De zombies hebben haar ouders en zusje vermoord. En hun moordlust kent geen grenzen. Om uit handen te blijven van die griezels, moet Alice leren hoe ze tegen ze moet vechten. En hiervoor moet ze haar leven toevertrouwen aan de grootste bad boy van school, Cole Holland... In plaats van een magisch Wonderland belandt Alice in Zombieland.

Lees hier de recensie van Alice in Zombieland.

Young Adult sprookjes

9. Een Frozen hart - Elizabeth Rudnick

Een Frozen hart is gebaseerd op het Disney sprookje van Frozen. De ouders van Anna en Elsa zijn tijdens een schipbreuk om het leven gekomen. Sindsdien zondert zij zich af en is Anna alleen. Wanneer de knappe prins Hans naar de stad komt voor de kroning van Elsa valt Anna meteen als een blok voor hem. Maar Hans heeft weinig goeds in de zin. Wanneer het oppervlakkige laagje van vriendelijkheid wegsmelt, vindt Anna eindelijk de liefde waar ze altijd bij haar zus naar op zoek was geweest. Een Frozen hart wordt vanuit Anna en Hans verteld. Dit geeft een hele andere kijk op het populaire sprookje dat wij kennen!

Lees hier de recensie van Een Fozen Hart.

 

Welke Young Adult sprookjes heb jij allemaal gelezen?

Lees ook: 11 geweldige vrouwen in YA

 

Nieuwste artikelen

  • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

  • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

  • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

  • De regel van drie - Sam Ripley

  • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • De allerbeste Harry Potter behind the scenes momenten

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 20 Harry Potter feitjes waar je niets van wist 

Zoek in artikelen