De young adult boeken bij je favoriete contemporary YA film

Hoe heerlijk is het om soms lekker een young adult film aan te zetten? Gedachten op nul, lekker genieten en zwijmelen maar. Een van de andere bezigheden waarbij je datzelfde gevoel op kunt roepen, is een leuk YA boek lezen. En wat is dan beter dan het boek lezen bij de film die je gezien hebt? In dit artikel hebben wij een overzicht gemaakt van de young adult boeken bij je favoriete contemporary young adult film.

The Kissing Booth (2018)

The Kissing Booth is een heerlijke film die je eigenlijk altijd kunt kijken. Toegegeven, eigenlijk is Noah Flynn niet bepaald het voorbeeldtype voor een ideaal vriendje, maar het verhaal is leuk en volgens ons kan je deze film wel honderd keer bekijken. Elle is beste vrienden met Lee. Zijn broer is Noah, waar Elle al een hele poos een oogje op heeft. Maar aangezien hij de broer van haar BFF is, doet Elle niets met haar gevoelens. Tot ze op de fundraiser van school in moet vallen bij het kuskraampje, waar ze niemand anders dan Noah moet zoenen! Van de beste vrienden-regels die Lee en Elle als kinderen opgesteld hebben, blijft weinig meer over...

The Kissing Booth is gebaseerd op het gelijknamige boek van Beth Reekles uit 2012. Ze schreef ook een tweede en derde deel, genaamd The Kissing Booth 2: Going the Distance en The Kissing Booth 3: One last time die ook beide door Netflix verfilmd zijn! Heb jij de boeken al gelezen, of moet je er nog aan beginnen?

Bron: Netflix

Everything, Everything (2017)

Everything, Everything is een film over Madeline die allergisch is voor alles. Ze kan het huis nooit uit omdat dat gevaarlijk is. De enige personen die ze te zien krijgt, zijn haar moeder en haar verpleegster. Wanneer Olly naast haar komt wonen wordt ze verliefd op hem en gaat ze twijfelen hoe belangrijk het eigenlijk is om binnen te blijven... Zonder dat haar moeder het weet komt Olly regelmatig binnen en Madeline en hij vallen als een blok voor elkaar.

Everything, Everything is gebaseerd op het gelijknamige boek van Nicola Yoon. In het Nederlands verscheen hij in 2016 onder de titel Alles wat je lief is.

Bron: Warner Bros. Pictures

The Fault In Our Stars (2014)

De jonge Hazel is ongeneeslijk ziek: ze heeft kanker. Bij een praatgroep voor lotgenoten ontmoet ze Gus, die net als Hazel een cynisch gevoel voor humor heeft. Beide hebben ze een kijk op de wereld die niet iedereen met hen deelt. Het contact tussen de twee wordt meer en daaruit ontstaat een mooie, maar gedoemde, liefde. Want wat haal je jezelf op de hals als je al weet dat je beide niet lang meer te leven hebt door je ziekte? Toch laten de twee zich hierdoor niet stoppen. Een hartverscheurend verhaal over een vreselijke ziekte en het doorzettingsvermogen van zieke jongeren.

The Fault In Our Stars is een verfilming van het boek van John Green met dezelfde naam. In Nederland kun je het boek lezen met de titel Een weeffout in onze sterren. De recensie van dit aangrijpende boek lees je hier.

Bron: 20th Century Fox Home Entertainment

Five Feet Apart (2019)

Stella is fibrosepatiënte en spendeert een groot deel van haar leven in het ziekenhuis, terwijl ze nog maar 17 jaar oud is. Zij en de andere patiënten met fibrose moeten ver bij elkaar vandaan blijven. Normaal heeft Stella daar vrede mee, maar wanneer ze Will ontmoet wordt dit lastiger. Ze wordt verliefd op hem maar mag hem niet aanraken. Hoe ontvouwd jonge liefde zich wanneer je elkaar niet aan mag raken?

Gebaseerd op Five Feet Apart van Rachael Lippincott. De Nederlandse titel is Vijf stappen van jou. Lees hier onze recensie van dit mooie boek.

Bron: Universal Pictures

To All The Boys I've Loved Before (2018)

Lara Jean is 16 jaar en voelt alles heel intens. Ze is gek op liefdesromans en in haar leven is ze al vijf keer verliefd geweest. Omdat ze te verlegen is om het aan de jongen in kwestie te vertellen, schreef ze hem een brief. Al deze brieven heeft ze bewaard. Haar zusje verstuurd de brieven en dan weten al die leuke jongens dat ze gek op hen was! Het allerergste is nog wel dat haar huidige crush het vriendje van haar zus Margot is! Om hem te misleiden doet ze alsof ze iets heeft met Peter, die ook een brief van haar gekregen heeft. Ze doen of ze een relatie hebben, maar hoe lang kun je doen alsof zonder echte gevoelens te krijgen?

In 2020 kwam ook het tweede deel naar Netflix: To All the Boys: PS I Still Love YouTo All the Boys: Always and Forever volgde in 2021.

Aan alle jongens van wie ik hield van Jenny Han kwam in 2016 uit. De recensie van dit heerlijke boek lees je hier. Er kwam al snel een vervolg: PS Ik hou nog steeds van je. Hier lees je de recensie van het tweede boek. In 2017 werd het derde en laatste boek uitgegeven: Aan alle jongens van wie ik hield - Veel liefs, Lara Jean. Ook dit boek hebben wij natuurlijk gerecenseerd, bekijk de recensie hier.

Bron: Netflix

Love, Simon (2018)

Love, Simon gaat over de tiener Simon die niet uit durft te spreken dat hij op jongens valt. Hij raakt online in gesprek met een leuke jongen die bij hem op school zit, maar Blue wil hem niet vertellen wie hij is, want net als Simon heeft hij moeite met zichzelf uiten. Wanneer Simon per ongeluk zijn e-mail open laat staan op een schoolcomputer komt een klasgenoot er achter dat hij op jongens valt. Het is een kwestie van tijd voordat iedereen achter zijn geheim komt... Zullen Simon en Blue ooit samen kunnen zijn?

Er werd een spin-off serie gemaakt die Love, Victor heet. Die kun je bekijken op Disney+. Het verhaal speelt zich af in dezelfde wereld en gaat over Victor Salazar. Simon (Nick Robinson) is ook te zien in de serie.

De titel van het boek is nogal een mondvol: Simon vs de verwachtingen van de rest van de wereld & zijn liefde voor Blue. Het boek van Becky Albertalli verscheen in 2017. De originele titel is Simon vs. the Homo Sapiens Agenda

Bron: 20th Century Fox Home Entertainment

Before I Fall (2017)

Samantha Kingston is blij dat het Cupid Day is: ze staat aan de top van de sociale rangorde en verwacht een hoop valentijnsberichten en rozen. Wie zou hier niet stiekem een beetje van genieten? Maar op diezelfde dag overlijdt ze in een tragisch ongeluk. Toch wordt Samantha de volgende ochtend wakker: ze beleefd haar laatste dag zeven keer. Dan komt ze er achter dat ze een hoop kan bereiken door kleine aanpassingen te doen aan haar originele dag.

De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Lauren Oliver, waarvan je hier de recensie kunt lezen. In het Nederlands heet het boek Voor ik val.

Bron: Entertainment One Benelux

All The Bright Places (2020)

Violet staat op het punt om zelfmoord te plegen, omdat ze het verdriet van de dood van haar zus niet meer aan kan. In de klokkentoren van school loopt ze echter Theodore Finch tegen, een jongen die door de meeste leerlingen vreemd gevonden wordt. Violet daarentegen is een populaire cheerleader. Tegen verwachtingen in ontstaat er een band tussen de twee. Wanneer ze voor een schoolproject ook nog samen op pad moeten, herstelt Violet langzaam. Helaas is dat voor Theodore niet het geval.

Gebaseerd op Waar het licht is van Jennifer Niven uit 2015. Het verhaal van Violet en Theodore is erg mooi en aangrijpend. Lees hier de recensie.

Bron: Netflix

Dumplin' (2018)

Willowdean Dickson heeft er vrede mee dat ze niet de slankste is, wat best bijzonder is. Om haar heen is namelijk iedereen geobserdeerd door de missverkiezing die er aan zit te komen, waar haar moeder een legacy van is. Wanneer Will iets met haar knappe collega Bo krijgt gaat ze twijfelen over haar figuur. Ze wil meer zelfvertrouwen krijgen en besluit zich daarom op te geven voor de Clover City's Missverkiezing, iets wat haar verschrikkelijk lijkt. Wel laat ze zichzelf - en Clover City - versteld staan met wat ze bereikt.

Dumplin' kwam in 2016 uit. Het boek van Julie Murphy werd goed ontvangen. Lees hier onze recensie.

Bron: Netflix

The Sun Is Also A Star (2019)

Natasha gelooft in wetenschap, terwijl Daniel een echte romanticus is. Wanneer ze elkaar ontmoeten in New York probeert Daniel haar te overtuigen dat hij haar in slechts een dag verliefd op hem kan laten worden. Natasha staat op het punt New York te verlaten doordat haar familie uitgezet wordt, dus besluit ze van haar laatste dag in de stad te genieten. De twee lijken echter voor elkaar gemaakt en de aantrekkingskracht is duidelijk tussen het stel. Is een dag met elkaar doorbrengen genoeg om een liefde te ontvlammen?

Het boek volgt het verhaal van The Sun Is Also A Star van Nicola Yoon uit 2017. Het boek heet in het Nederlands De zon is ook een ster

Bron: Warner Bros. Pictures

Every Day (2018)

'A' wordt iedere dag wakker in het lichaam van een bestaande tiener en moet zijn best doen dan een dag als die persoon door het leven te gaan. Hij mag niet opvallen en zich nergens mee bemoeien, want de volgende dag zal hij weer naar een ander leven gaan. Wanneer hij een dag in het lichaam van Justin zit ontmoet hij zijn vriendin Rhiannon, waar hij zich heel erg tot aangetrokken voelt. A wil alleen nog maar bij haar zijn. Is het mogelijk om een relatie aan te gaan met iemand die iedere dag wakker wordt in het lichaam van een ander? En lukt het A om onopgemerkt te blijven?

Every Day is gebaseerd op het gelijknamige boek van David Levithan uit 2013. Het verhaal is wat controversieel en daardoor misschien niet voor iedereen, maar toch staat het boek garant voor een mooi liefdesverhaal.

Bron: Dutch Filmworks

 

Lees ook: Romcom met Lucas Bravo van Emily in Paris komt er aan

Nieuwste artikelen

  • Alles wat beweegt - Susan Smit

  • De terugkeer - Tina van Dijk

  • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

  • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

  • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

Zoek in artikelen