Top 12 Moederdag boeken 2023

Vandaag is natuurlijk dé dag om je moeder in het zonnetje te zetten! Wil jij jouw moeder dit jaar iets anders geven dan bloemen of chocolade? Laat haar dan genieten van een goed boek als ze in het mooie weer even aan het ontspannen is! Met deze boeken kan ze even in een andere wereld duiken en tot rust komen. Of je moeder nu van thrillers, romans of feelgood boeken houdt, in onze Moederdag top 12 vind je voor iedere moeder wat wils! 

De zeven zussen 8 - Atlas - Lucinda Riley
We beginnen dit lijstje met top 12 Moederdag boeken natuurlijk met het slotdeel van de populaire reeks De Zeven Zussen van Lucinda Riley!  In Atlas, het achtste en laatste deel van serie, wordt de vraag beantwoord wie Pa Salt is en waarom hij de zussen heeft geadopteerd.  Het boek begint in Parijs, 1928. Een voor dood achtergelaten jongen wordt in huis gehaald door een liefdevolle familie. Daar bloeit hij volledig op, maar het blijft een mysterie wie hij écht is. De jongen weigert een woord los te laten over zijn verleden. Net als hij de ellende waarvoor hij is gevlucht bijna is vergeten – evenals de belofte die hij heeft gezworen na te komen – rukt het kwaad op in Europa en weet hij dat hij weer zal moeten vluchten. De Egeïsche zee, 2008. De zeven zussen, voor het eerst compleet, ontmoeten elkaar aan boord van de Titan om afscheid te nemen van hun geliefde Pa Salt. Tot ieders verbazing heeft hij aan de zevende zus de sleutel van hun verleden toevertrouwd – maar iedere waarheid die wordt onthuld, roept nieuwe vragen op. Kenden de zussen hun geliefde vader eigenlijk wel? En wat zijn de gevolgen van zijn lang verborgen geheimen?


Mevrouw Van Gogh - Caroline Cauchi
Om het uitlekken van een schandaal te voorkomen verhuist de Nederlandse Johanna Bonger in het jaar 1888 naar haar broer in Parijs. Ze groeit uit tot een graag geziene gast in de kunstwereld, zeker nadat ze trouwt met kunsthandelaar Theo van Gogh. Samen ontfermen ze zich over Theo’s broer Vincent, die tevergeefs een carrière als kunstschilder najaagt.Vincent van Gogh sterft uiteindelijk berooid en anoniem. Decennialang kent niemand zijn werk, totdat zijn schoonzus na de dood van haar man de regie in handen krijgt. Johanna keert terug naar Amsterdam, met in haar koffers een groot aantal als waardeloos beschouwde schilderijen. Maar Johanna ziet wél iets in de kunstwerken. Vastberaden besluit ze alles op alles te zetten om ervoor te zorgen dat Vincents werk alsnog tentoongesteld wordt…

Lees HIER onze recensie van Mevrouw Van Gogh. 


Wacht op mij - Santa Montefiore
Gulliver’s Bay, Cornwall, 1944. Als Rupert Dash sneuvelt tijdens de Slag om Arnhem, is zijn vrouw Florence er kapot van. Ze kan niet accepteren dat hij voor altijd uit haar leven is verdwenen. Wanneer ze een gedicht met de titel Wacht op mij verborgen vindt in een oud boek, gelooft ze dat het een teken van haar man is. Een belofte dat hij bij haar terug zal komen. Londen, 1988. Max heeft altijd last gehad van een vreselijke terugkerende droom. Een waarbij hij met een parachute landt achter de vijandelijke linies, en wordt omringd door het onophoudelijke geluid van geweervuur. De droom eindigt met zijn dood op het slagveld. Om te begrijpen waarom hij wordt achtervolgd door zulke afschuwelijke nachtmerries, begint hij aan een spirituele reis die hem naar Gulliver’s Bay leidt, en een man genaamd Rupert Dash. Melbourne, 1995. Florence ontvangt een brief van Max. Ze heeft hem nog nooit ontmoet en hij woont aan de andere kant van de wereld. En hij zegt dat hij zich een leven herinnert dat aan iemand anders vóór hem toebehoorde. Hij zegt dat hij haar echtgenoot was, Rupert - de man waar Florence eenenvijftig jaar op heeft gewacht...

Lees HIER onze recensie van Wacht op mij. 


Alter Ego - Esther Verhoef
Is jouw moeder fan van spannende verhalen? Ook thrillers horen thuis in deze top 12 Moederdag boeken. Het leven lacht Lynn eindelijk toe. Ze is getrouwd met de twintig jaar oudere Camiel Storm, een bekende chef-kok, en verzorgt met verve de pr voor diens sterrenrestaurant De Luwte. Voor de buitenwereld vormen de twee een succesvol powerkoppel. Maar terwijl Camiel avond na avond de sterren van de hemel staat te koken, onderhoudt Lynn een passievolle affaire met de jonge, opvliegende Laurens.Door ambitieuze uitbreidingsplannen komt het huwelijk verder onder druk te staan. En wanneer er onverklaarbare dingen gebeuren in en rond de villa van Camiel en Lynn, kan Lynn bij niemand terecht.

Lees HIER onze recensie van Alter Ego. 


Heimwee moet je koesteren - Floortje Dessing
Floortje Dessing maakt de balans op: wat is haar het meest bijgebleven van de bijzondere ontmoetingen met mensen over de hele wereld? Hoe heeft het reizen haar gevormd tot wie ze nu is en hoe kijkt ze naar de toekomst? In Heimwee moet je koesteren blikt ze terug op vijfentwintig jaar reisprogramma’s maken. Ze vertelt over wat ze leerde van mensen die het roer omgooien en bewust kiezen voor een leven dichter bij de natuur – en waarom ze daar zelf nog niet klaar voor is. Over minimalistisch leven, gezond ouder worden en andere manieren van opvoeden, eten en de tijd beleven. Over de gevaren onderweg, hoe ze in het vak is gerold en hoe ze zich herpakt als ze tegen haar eigen grenzen aanloopt. Terwijl ze dieper graaft naar haar drijfveren gaat ze de belangrijke thema’s van onze tijd niet uit de weg. Maar ze deelt ook luchtiger inzichten: zoals de ontdekking dat neushoorns net zo goed een ochtendhumeur hebben en waarom je in de bush nooit een zwarte broek moet dragen.


Op zoek naar Ashley - Danielle Steel
Op zoek naar Ashley is een mooie roman van bestsellerauteur Danielle Steel over hereniging en het belang van familie. Melissa was zestien toen ze zwanger naar een Iers klooster werd gestuurd om te bevallen en haar baby af te staan om zo haar familie schaamte te besparen. Tegenwoordig leidt ze een rustig en teruggetrokken leven. Dan krijgt Melissa een onverwacht telefoontje van haar zus, Hattie. Vroeger waren ze hecht, maar later is het contact verwaterd. Hattie belt omdat ze zich verplicht voelt om het kind te zoeken dat Melissa heeft moeten afstaan. Zullen ze het kind nog kunnen terugvinden?

 


De lelievallei - Tracy Rees
De roman De lelievallei begint in Londen, 1897. Rowena Blythe is jong, rijk en knap. Haar ouders willen dat ze een goede partij trouwt en laten daarom haar portret schilderen. Terwijl iedereen met ingehouden adem wacht op de aankondiging van Rowena’s verloving, wordt zij halsoverkop verliefd op Bartek, de assistent van de schilder. Rowena weet dat haar ouders hem nooit zullen accepteren, maar haar gevoelens zijn te sterk. Durft ze alles op het spel te zetten voor de liefde?

Lees HIER onze recensie van De lelievallei. 


Besjes in het bos - Margaret Atwood
Besjes in het bos onderzoekt de kern van familierelaties, het huwelijk, verlies en herinnering, en wat het betekent om samen een leven door te brengen. Van twee beste vrienden die het oneens zijn over hun gedeelde verleden tot de juiste manier om te voorkomen dat iemand stikt; van een dochter die wil bepalen of haar moeder misschien een heks is tot wat te doen met geërfde relikwieën zoals paradezwaarden uit de Tweede Wereldoorlog. 

Lees HIER onze recensie van Besjes in het bos. 


Moeders en dochters - Erica James
Naomi en haar dochters Martha en Willow hebben een goede band, maar nu ze weduwe is, is het tijd om haar dochters te vertellen dat haar huwelijk met hun vader niet zo gelukkig was als het leek… Tot zijn dood heeft Naomi samen met haar man hun dochters Martha en Willow opgevoed. De zussen konden niet meer van elkaar verschillen: Martha is vastberaden en gedreven zoals haar vader, terwijl Willow een vrije geest is. Ondanks dat moeder en dochters een goede band hebben, zijn er dingen die Naomi voor haar meisjes heeft achtergehouden, zoals het feit dat haar huwelijk met hun vader niet zo gelukkig was als het leek... Nu ze weduwe is, hoopt Naomi op een nieuw begin met buurman Ellis, maar haar dochters accepteren haar nieuwe relatie niet van harte. Kunnen deze drie vrouwen elkaar weer vinden in hun zoektocht naar geluk?


Zonder angst - Inge van Prooijen
Cleo runt als kunstzinnig therapeut haar eigen praktijk genaamd Monsters onder mijn bed. Ze helpt cliënten van angsten af. Als de jonge studente Julia in een sessie laat doorschemeren dat ze in de gaten gehouden wordt, vraagt Cleo zich af of alle angsten van het meisje wel ingebeeld zijn. Het ontmaskeren van Julia’s stalker wordt steeds meer een obsessie voor Cleo. Hoe ver mag je als therapeut gaan om te helpen?

Lees HIER onze recensie van Zonder angst. 


Waldfriede 1 - Gloriedagen - Corina Bomann
Berlijn, 1919. Dr. Louis Conradi bevindt zich op een kruispunt in zijn leven. De oorlog zette een streep door zijn plannen om als missionarisarts naar Afrika af te reizen, en in Zwitserland, waar hij nu woont, lijkt geen toekomst voor hem te zijn weggelegd. Dan hoort hij dat in Berlijn een ziekenhuis herbouwd wordt. Waldfriede – voorheen een chic sanatorium voor de rijken – wordt een hospitaal voor álle Berlijners. Hij meldt zich aan en inspireert onder andere de jonge verpleegster Hanna Richter om er ook flink de schouders onder te zetten. In een stad waar de Eerste Wereldoorlog diepe wonden heeft achtergelaten, waar de Spaanse griep en armoede om zich heen grijpen, waar de nog jonge Weimarrepubliek zich nauwelijks staande kan houden omdat nationalistische stemmen dagelijks aan kracht winnen, is het moeilijk om het hoofd boven water te houden. Maar het personeel van Waldfriede is vastbesloten een veilige haven te zijn voor de bewoners van hun stad – wat de roerige politieke tijden hun ook voorschotelen.

Lees HIER onze recensie van Gloriedagen. 


Strandfeest - Suzanne Vermeer
We sluiten dit lijstje met Moederdag boeken af met Strandfeest. Wanneer een personeelslid van een paradijselijk resort overlijdt, krijgt Hannekes vakantie een mysterieuze wending…Hanneke is met haar stiefkinderen Vera en Max op een prachtig resort aan het Meer van Ohrid. Het is hun eerste vakantie sinds het overlijden van hun vader en Hannekes grote liefde. Hier kunnen ze weer ontspannen en op het resort zijn veel Nederlandse leeftijdsgenoten bij wie Vera en Max aansluiting vinden. Maar de sfeer op het resort slaat om wanneer een van de leiders van het animatieteam op tragische wijze om het leven komt. Als Hanneke hoort dat hij niet de eerste jongere is die daar is verdronken, ontstaan er twijfels over het ongeluk. En wat hebben de beruchte plaatselijke strandfeesten hiermee te maken?


Lees ook: Moederdag: de leukste komedies om te kijken met je moeder op Netflix

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Wintergeheimen

  • Recensie: Perfecte moeder

  • Esmee en haar boekenbakken

Zoek in artikelen