Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020: stem op jouw favoriet!

De tijd vliegt voorbij en het einde van 2020 komt al langzaam in zicht. Ook in 2020 hebben we heel veel mooie Young Adult boeken gelezen en gerecenseerd. Nu het jaar bijna tot een eind is gekomen is het ook weer tijd voor de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020 verkiezing! Uit alle Young Adult boeken die dit jaar verschenen zijn, hebben alleen de allerbeste boeken een plek in de top 12 van 2020 weten te bemachtigen. Nu hebben wij jullie hard hulp nodig! Van deze 12 boeken moeten wij een top 3 samenstellen. Stem daarom op jouw favoriete Young Adult boek!

STEMMEN KAN ONDERAAN!

Let op! Er is maar 1 stem per IP-adres mogelijk, zodat de verkiezing zo eerlijk mogelijk verloopt.

Het selectieproces

Elke maand maken wij een Young Adult top 6 waar alleen de Young Adult boeken met de hoogste beoordelingen in terecht komen. Voor de Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020 hebben wij uit alle top 6'en die het afgelopen jaar zijn verschenen 12 boeken genomineerd die kans maken op de felbegeerde titel. Vanaf nu kan jij stemmen op jouw favoriete boek en aan de hand van jullie stemmen wordt er een top 3 gemaakt. Een professionele jury zal de top 3 nog eens goed doorlezen en beoordelen op diverse punten. Uiteindelijk zal na lang beraad het Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020 worden gekozen.

Boek van het jaar 2020

Net als het voorgaande jaar hebben wij ook dit jaar weer drie verschillende categorieën, namelijk: feelgood, fictie volwassenen en Young Adult. Voor elke categorie hebben wij een top 12 samen gesteld en het is aan jullie om te stemmen op je favoriet! Met jouw stem kun je ervoor zorgen dat jouw favoriete boek in de top 3 terecht komt en de titel Young Adult boek van het jaar mee naar huis neemt. Stemmen kan van 5-11-2020 tot en met 1-12-2020. Let op: je kan maximaal 1 keer per IP-adres stemmen!

Zie hier de nominaties voor het Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2020 & de Chicklit.nl feelgood van het jaar 2020.

De genomineerden

Heks & jager - Shelby Mahurin (Harper Collins)

Er is een lot dat erger is dan de brandstapel
Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand…
Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nog een probleem: haar groeiende gevoelens voor Reid…

Lees hier de recensie.

 

Moordgids voor lieve meisjes - Holly Jackson (Volt)

ZAAK GESLOTEN

Iedereen in Little Kilton kent het verhaal: de knappe en populaire eindexamenscholiere Andie Bell werd door haar vriendje Sal Singh vermoord, waarna hij zelfmoord pleegde.

Zelfs vijf jaar later ziet Pippa Fitz-Amobi nog de impact die de zaak op het dorp heeft gehad. Pip heeft zich altijd afgevraagd wat er nu precies is gebeurd. Wanneer ze de zaak kiest als onderwerp voor haar profielwerkstuk, komen er al snel geheimen boven die iemand liever verborgen had willen houden. Het lijkt wel alsof diegene haar tegenwerkt – zou de echte moordenaar nog leven?

Lees hier de recensie.

 

Midnight Sun - Stephenie Meyer (Best of YA)

Toen Edward Cullen en Bella Swan elkaar ontmoetten in Twilight werd er een iconisch liefdesverhaal geboren. Maar tot nu toe hebben fans alleen Bella's kant van het verhaal gelezen. Eindelijk kunnen lezers nu ook Edwards versie van het verhaal lezen. Dit onvergetelijke verhaal, verteld vanuit Edwards perspectief, krijgt een nieuwe en donkere twist. De ontmoeting met Bella is de meest zenuwslopende en intrigerende gebeurtenis die hij in zijn jaren als vampier heeft meegemaakt. Hoe meer fascinerende details we leren over Edwards verleden en de complexiteit van zijn gedachten, hoe meer we begrijpen waarom dit de meest bepalende strijd van zijn leven is. Hoe kan hij zijn hart volgen als dit betekent dat hij Bella in gevaar kan brengen?

In Midnight Sun neemt Stephenie Meyer ons mee terug naar een wereld die miljoenen lezers heeft geboeid, en nog altijd boeit, en brengt ons een nieuwe epische roman over de verwoestende gevolgen van onsterfelijke liefde.

Lees hier de recensie.

 

Cinder & Ella - Kelly Oram (De fontein)

Als haar moeder verongelukt moet Ella bij haar vader en zijn nieuwe gezin wonen. Ella mist haar moeder en haar blogvriend Cinder. Wat ze niet weet is dat hij de hotste acteur van Hollywood is.
Cinder & Ella van Kelly Oram is een heerlijk verhaal om bij weg te dromen voor meiden vanaf 13 jaar en fans van De Royals-serie van Erin Watt. Lees. Zwijmel. Geniet!

Na maanden revalideren mag Ella eindelijk naar huis. Niet naar haar moeder, zij kwam om bij het auto-ongeluk, maar naar haar vader die ze nauwelijks kent. Hij woont in Hollywood met zijn nieuwe gezin, maar Ella's stiefzussen zitten niet op haar te wachten. Ella mist haar moeder en blogvriend Cinder. Sinds het ongeluk heeft ze niks van zich laten horen, maar stiekem droomt ze van hem. Wat ze niet weet is dat Cinder haar ook mist, én de hotste acteur van Hollywood is…

Lees hier de recensie.

 

Scharlakenrode magie – Cassandra Clare (Moon)

In deze nieuwe serie van Cassandra Clare (i.s.m. Wesley Chu) volgen we Magnus Bane en Alec Lightwood op hun reis rond de wereld. Maar als het stelletje in Parijs is beland, wordt hun vakantie verstoord door een ontmoeting met een vriend uit het verleden. Een sekte blijkt chaos te veroorzaken over de hele wereld. Een sekte die Magnus ooit heeft opgericht. Blijkbaar. Een keer. Als grap. Het is aan Magnus en Alec om ervoor te zorgen dat hier een einde aan komt, en ze zullen elkaar compleet moeten vertrouwen om dat voor elkaar te krijgen.

Lees hier de recensie.

 

 

Dubbelleven - Chinouk Thijssen (Clavis)

De zeventienjarige Ivy Maron heeft één grote droom: modeontwerpster worden. Ze zit op de modevakschool en werkt hard aan haar toekomst. Met al dat schoolwerk en haar nieuwe vriend Sander heeft Ivy nog weinig tijd voor haar beste vriendinnen Kim en Marsha. Sander noemt Ivy's vriendinnen kinderachtig en vindt dat ze afstand moet nemen. Maar Kim en Marsha maken zich zorgen om Ivy. Wat weet ze eigenlijk over Sander? Niet veel, zo blijkt. En wat ze over hem weet, durft Ivy niet met haar vriendinnen te delen...

Lees hier de recensie.

 

 

Zwijg - Mel Wallis de Vries (De fontein)

Fee, Alyssa, Sarah en Jamie zijn megapopulair. Maar op een avond dat ze alleen thuis zijn, ontvangt de alarmcentrale een hysterisch telefoontje: een van de vriendinnen is vermoord. De andere drie zijn meer dood dan levend, maar redden het.

De overlevenden zijn groot nieuws: iedereen wil weten waarom zij het hebben overleefd. Moeizaam pakken de drie hun leven weer op. Tot er weer iets vreselijks gebeurt…
Is de moordenaar terug? Hoe vaak kun je aan je lot ontsnappen?

Lees hier de recensie.

 

 

Rood, wit en koningsblauw - Casey McQuiston (Zomer & Keuning)

Wat gebeurt er als de presidentszoon valt voor de prins? 

Deze heerlijke romcom gaat over Alex, zoon van de Amerikaanse president, en Henry, Britse prins. Meteen zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Lees hier de recensie.

 

De ballade van slangen en zangvogels - Suzanne Collins (Best of YA)

Ambitie motiveert hem.
Competitie drijft hem.
Maar macht kent een prijs.

Het is de ochtend van de boeteceremonie waarmee de tiende jaarlijkse Hongerspelen worden ingeluid. In het Capitool bereidt de achttienjarige Coriolanus Snow zich voor op zijn enige kans op roem en succes, als mentor in de spelen. Zijn ooit zo machtige familie heeft het moeilijk en hoe het hun verder zal vergaan, hangt af van Coriolanus' prestaties. Hij moet charmanter, slimmer en geraffineerder te werk gaan dan zijn medestudenten en zijn tribuut naar de overwinning helpen.

Maar het zit hem niet mee. Hij krijgt de vernederende opdracht om mentor te zijn van de vrouwelijke tribuut uit district 12, het laagste van het laagste. Vanaf nu zijn Coriolanus en zijn tribuut verbonden door hun lot: iedere keuze die hij maakt kan leiden tot gunst of mislukking, zege of ondergang. In de arena zal worden gevochten tot de dood. Buiten de arena begint Coriolanus mee te leven met zijn tribuut… en moet hij kiezen wat hij belangrijker vindt: de regels blijven volgen of doen wat nodig is om te overleven.

Lees hier de recensie.

De wrede prins - Holly Black (Boekerij)

Natuurlijk wil ik zijn zoals zij. Ze zijn prachtig, als zwaarden gesmeed in een hemels vuur. Cardan is nog mooier dan de rest. Hem haat ik het allermeest. Ik haat hem zo erg dat soms, als ik naar hem kijk, ik nauwelijks kan ademhalen.

Toen Jude zeven was, kwam er een vreemde man langs: een man met gekke kleren, puntige oren en een donderstem. Voor Jude wist wat er gebeurde, haalde hij een zwaard tevoorschijn en vermoordde daarmee haar ouders. Jude en haar zusjes moesten met hem mee, ver weg naar het elfenland Elfhame.

Tien jaar later is Jude een opstandige jonge vrouw. Ze heeft het zwaar in Elfhame: ze wordt gediscrimineerd om haar menselijke afkomst en soms zelfs bedreigd. De arrogante prins Cardan is het ergst van allemaal, dus waarom krijgt ze het altijd zo warm als hij in de buurt is? Het tij keert als Jude door Cardans broer, kroonprins Dain, wordt ingeschakeld als spion. Naarmate haar spionnentraining vordert, krijgt ze meer zelfvertrouwen en maakt ze nieuwe vrienden. Eindelijk lijkt ze haar plek te hebben gevonden. Maar in Elfhame is niets wat het lijkt, en wie hoog vliegt, kan diep vallen…

Lees hier de recensie.

Clownsnacht - Daniëlle Bakhuis (van Goor)

'Suzie wordt telkens wakker omdat ze denkt dat er iemand aan haar arm schudt,' zeg ik.
'Het komt door die clown op zolder. Dat enge standbeeld van die horrorclown.'
Aan de andere kant van de lijn wordt het stil.
Zo stil, dat ik denk dat mijn telefoon is uitgevallen.
Ben ik te ver gegaan? Te brutaal geweest? Waar bemoei ik me ook eigenlijk mee?
Dan hoor ik opeens de stem van meneer Zuiderduin weer. 'Fara, luister goed naar me. Haal de kinderen uit bed en ga het huis uit. Nu. We hebben geen standbeeld van een clown op zolder.'

De vijftienjarige Fara moet op een vrijdagavond oppassen in een groot, vrijstaand huis. Wanneer de kinderen op bed liggen, gebeuren er al snel vreemde dingen. Een van de oppaskinderen beweert dat er iemand aan haar arm schudt, de stroom valt uit, en waarom belt meneer Zuiderduin telkens op die oude huistelefoon om te vragen of de kinderen wel echt slapen?

Lees hier de recensie.

American Royals - Katherin McGee (De fontein)

Welkom bij het Amerikaanse koningshuis, waar intriges en verboden liefde de kroon dreigen te ondermijnen:

KROONPRINSES Beatrice: weet dat alles moet wijken voor de kroon. Nu ze op zoek moet naar een huwelijkskandidaat, slaat de twijfel toe.

EERSTE RESERVE prinses Samantha: houdt wel van een feestje.

INTRIGANT Daphne: doet alles om prins Jefferson terug te winnen.

BURGERMEISJE Nina: steelt ongewild de show als ze voor de prins valt.

Wint liefde het van plicht en traditie?

Lees hier de recensie.

 

We willen ook alle vertalers bedanken die meegewerkt hebben aan het vertalen van een aantal van deze geweldige boeken. Zonder hen zouden we deze prachtige boeken niet hebben kunnen lezen!

 

Poll

Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2020: stem op jouw favoriet!

 

Nieuwste artikelen

  • Vind me: Rebelle 2 - Rian Sevenhuijsen

  • En toen ging hij - Jannah Loontjens

  • Film & Serie Top 6: oktober 2023

  • Het leven van een Loser 17 - Het dak eraf

  • Perfecte dagen - Jacobo Bergareche

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen