Favoriete boeken van de Chicklit.nl redactie in 2023

 • 2023 Loopt alweer ten einde en ook dit jaar zijn er veel mooie en goede boeken uitgegeven. Van romans tot kinderboeken en van thrillers tot het feelgood genre, er is keuze genoeg. Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voorkeuren en favorieten. Dat geldt ook voor de Chicklit.nl redactie. Ben je benieuwd wat onze favorieten zijn? Lees dan snel verder om te zien of ze overeenkomen met die van jou. Wie weet vind je in dit overzicht nog mooie leestips als je ziet wat onze favoriete boeken zijn van 2023.

Andrea

Hoofdredacteur Andrea is wat boeken betreft een veelvraat. Niet alleen wat de hoeveelheid boeken betreft die ze in een jaar verslindt, maar ook de diversiteit laat niets te wensen over. Hierbij een aantal boeken die niet onbenoemd mogen blijven uit het jaar 2023. Als eerste, Fourth Wing van Rebecca Yarros een heerlijk boek over de avonturen van Violet in een mooie fantasywereld die klopt van A tot Z. Fourth Wings valt onder het genre Fantasy & SF. Het tweede boek dat volgens Andrea niet mag ontbreken in de boekenkast is, Ga als een rivier van Shelley Read. Dit is een topper in het genre romans Een mooie beschrijving van menselijke dilemma’s en de moeilijke keuzes die in de loop van een leven moeten worden genomen. Het verhaal is ontzettend realistisch, sprookjesachtig en mooi geschreven, het zal je moeite kosten om ervan los te komen. De derde en laatste tip van Andrea is,  Stad vol geesten van V.E. (Victoria) Schwab. Een boek uit het genre Young Adult. Stad vol Geesten is een verhaal dat erg vlot leest, met mysteries en geesten, maar ook met vriendschap en familie, allemaal afgewisseld met actie. Zowel de personages als het plot van het verhaal zijn erg boeiend en zorgen ervoor dat dit boek moeilijk weg te leggen is.

 


Mirjam

Mirjam leest het liefst thrillers maar is sinds kort ook verknocht aan echte feelgood verhalen. Haar favoriete boek van 2023 is Tijgerlelie van Marion Pauw. Een echte thriller met een verrassende wending. Mirjam vindt het heerlijk om meegezogen te worden in het verhaal om zelf mee te kunnen denken aan het oplossen van een moordzaak. De onderliggende thema's in dit verhaal: vriendschap en vertrouwen maken het verhaal nog aantrekkelijker om te lezen. Mirjam vindt de psychologische kant van het verhaal het meest interessant. Mirjam's tweede tip is Rosies reizende theewinkel, een grappig, feelgood verhaal geschreven door Rebecca Raisin.  De originaliteit van het verhaal vindt Mirjam het leukst. De personages worden duidelijk omschreven waardoor je je makkelijk in ze kunt inleven. De humor en schrijfstijl van Rebecca Raisin is erg prettig. Het verhaal leest daardoor erg vlot en daardoor weet het je aandacht goed vast te houden. Het derde boek van Mirjam is  Nu we hier toch zijn  van Chantal van Gastel. Mirjam vindt het pakkende en emotionele verhaal leuk om te lezen. Het is moeilijk weg te leggen en je vliegt door het verhaal. Het is niet een verhaal waarvan we er al veel gelezen hebben, hierdoor is de aandacht goed vast te houden. De hoofdpersonen maken een mooie groei door en het verhaal eindigt met een verrassende wending. Een heerlijk feelgood roman met veel romantiek en een diepgaand verhaal.

 


 

Mieke

De voorkeur van Mieke gaat uit naar thrillers en historische romans. Er zijn in 2023 weer veel spannende boeken uitgekomen. Tip één is Koekoeksjong van Camilla Läckberg. Läckberg is een geweldige Zweedse thrillerschrijfster. In Koekoeksjong zien we het duo Erika Falck & Patrik Hedström uit Fjällbacka weer terug. Heerlijke spanning met vele invalshoeken. Als lezer word je dan ook diverse malen op het verkeerde been gezet en is het einde echt niet te voorspellen. Als tweede boek dat je volgens Mieke niet mag overslaan is,  Een date met de dood  van Julia Chapman. Met dit boek is er een nieuw genre aangeboord en wel de cozy crime, het lijkt het meest op een mix van spanning en feelgood, al heeft spanning toch echt de overhand. Het heerlijke van een date met de dood is dat het de start van een nieuwe serie betreft. De intriges in het kleine dorpje Yorkshire Dales zijn er in veelvoud en de spanning hangt op meerdere vlakken in de lucht. Als derde en laatste tip noemt Mieke,  Storm boven de velden een historische roman geschreven door Marie Lacrosse. Het is het eerste boek van een trilogie die zich afspeelt rond 1900 in de Elzas. De manier van leven uit die tijd en de spanningen in dit grensgebied heeft Lacrosse mooi weergegeven met  ooggetuigenverslagen als research materiaal. Hopelijk worden de volgende delen snel vertaald.

 


Bente

Redactielid Bente heeft ook een brede interesse waar het boeken betreft, toch zijn young adult en thrillers favoriet. Bij deze haar tips van 2023.
Een heerlijke zomerse thriller is Mayday van Suzanne Vermeer. In dit verhaal zijn Charlie en haar vriend in Stockholm om haar broer binnen te halen na zijn zeilreis. Haar broer komt alleen nooit aan en de overheid doet het af als een zeilongeluk. De zoektocht naar de waarheid brengt meer gevaar met zich mee dan Charlie en haar vriend hadden kunnen bedenken. Parel en Tij van Anniek Rodenburg, is de tweede tip van Bente, het is een geweldig young adult boek waar fantasie en werkelijkheid samenkomen. Riv Pinksterbloem is een zeemeermin maar woont bij haar beste vriend op het land. Ze probeert continu haar identiteit verborgen te houden. Dit lukt goed totdat mysterieuze vloedgolven Rotterdam teisteren. Absoluut mijn favoriete young adult dat ik dit jaar gelezen heb verteld Bente. De derde tip van Bente  is Simpele leugens geschreven door David Baldacci. Baldacci heeft een fijne schrijfstijl en weet een verhaal prachtig op te zetten. Dit verhaal is dan ook niet super spannend van kaft tot kaft, maar de spanning bouwt zich op door het verhaal heen. De twee vrouwelijke personages zijn goed neergezet en uitgewerkt. Het spannendste vond Bente het einde van het verhaal. 


 Evy

Evy's favoriete boek van dit jaar is De avonturen van Amina Al-Sirafi geschreven door Shannon Chakraborty. Het is een fantasy-verhaal met een hoog tempo en een hele stoet originele personages. Met name het hoofdpersonage, Amina, voelt heel fris aan. Ze is een volwassen vrouw en een moeder en dat maakt haar aantrekkelijk als je zelf als lezer ook niet meer zo piepjong bent!  Evy heeft een paar erg memorabele boeken gelezen dit jaar. Eén ervan is Chain Gang All-Stars van Nana Kwame Adjei-Brenyah. De openingsscène greep haar direct bij haar strot en ze kan je vertellen dat het boek haar niet meer heeft losgelaten. Tijdens het lezen weet je op een gegeven moment dat je afstevent op een totale ramp, maar je kan niet stoppen. Het is geen boek voor lezers met een zwakke maag, maar het is absoluut de moeite waard en echt een boek dat je nooit meer gaat vergeten. De laatste topper van Evy uit 2023 is een vrij onbekend boek, De slapende kinderen van Anthony Passeron. Het gaat over de opkomst van AIDS en speelt zich af in Frankrijk. Je volgt in het bijzonder één familie die geconfronteerd wordt met de ziekte waar hun lievelingszoon aan lijdt. De focus van het boek ligt op de Franse wetenschappers die zich hebben ingezet om tot een medicijn te komen dat werkt tegen het virus. Anthony Passeron weet de urgentie heel goed te vangen, zonder overmatig emotioneel te worden. 


Staan jouw favorieten van 2023 ook tussen al deze tips, ben je het met ons eens, of zijn we titels vergeten?

 

Nieuwste artikelen

 • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

 • Campinggasten – Liz Ouwens

 • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

 • Liefde in het spel - Elena Armas

 • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

 • 10 Netflix tips die je moet weten

 • De beste Young Adult sprookjes

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Top 12 beste young adult fantasy series

Zoek in artikelen