12 prachtige moderne sprookjesboeken

Wie is er niet opgegroeid met sprookjesverhalen? Van Assepoester en Sneeuwwitje tot Belle en het Beest, wij hebben al deze verhalen verslonden! En nog steeds blijven deze sprookjes geweldig. Gelukkig bestaan er nu ook veel moderne sprookjesboeken. Hierin wordt er een twist gegeven aan de bekende sprookjes. Voor iedereen die houdt van sprookjes hebben wij 12 prachtige moderne sprookjesboeken onder elkaar gezet.

 

moderne sprookjes boeken

Zilvergaren - Naomi Novik

We beginnen deze lijst met het boek Zilvergaren van Naomi Novik. Iedereen is wel bekend met het verhaal van Repelsteeltje, maar Naomi Novik weet dit bekende verhaal in een heel nieuw jasje te stoppen. Miryem stamt af van een lange lijn van geldschieters. Helaas is haar vader daar niet zo goed in. Hij heeft het familiefortuin, waaronder de bruidsschat van Miryems moeder, bijna volledig uitgeleend. Bovendien heeft haar vader er moeite mee om het geld weer te innen, waardoor het gezin in armoede leeft. Miryem besluit zelf de touwtjes in handen te nemen en gaat op pad om het geld op te halen dat de dorpelingen haar familie verschuldigd zijn.
Als haar grootvader haar vervolgens een zak met stuivers leent, brengt ze die gevuld met zilvergeld terug, om het in te wisselen voor gouden munten. Maar haar talent om van zilver goud te maken levert Miryem meer problemen op dan haar lief is - zeker als ze te maken krijgt met de kwaadaardige wezens die rondspoken in het woud. Hun koning heeft kennis genomen van haar reputatie, en die reputatie wil hij uitbuiten om redenen die Miryem een raadsel zijn.

Lees HIER onze recensie van Zilvergaren. 


Verguld - Marissa Meyer

Wat begon als een leugentje om bestwil, eindigt in een ware nachtmerrie wanneer Serilda de duistere Erlkönig een van haar betoverende verhalen vertelt. Plotseling bevindt ze zich in een wereld waar geesten en demonen rondsluipen, en waar raven met holle ogen haar nauwlettend in de gaten houden. De koning beveelt Serilda om uit al het stro in de kerker van zijn kasteel goud te spinnen. Lukt dit niet, dan zal ze haar leugens met de dood moeten bekopen. Wanneer Serilda de hoop bijna heeft opgegeven, verschijnt er een mysterieuze jongen, wiens ziel gevangenzit in het kasteel. Hij belooft haar te helpen... tegen een prijs.

Lees HIER onze recensie van Verguld. 


moderne sprookjes boeken

Hof van doorns en rozen -  Sarah J. Maas

Uiteraard kan ook Hof van Doorns en rozen niet ontbreken in deze lijst! Dit eerste deel is namelijk een hervertelling van Belle en het Beest! Het eerste boek gaat over de negentienjarige Feyre. Om haar overlevingskans en die van haar familie te vergoten, moet ze gaan jagen in het bos. Helaas moet ze hier een wolf voor doden en dit heeft grote consequenties. Een beestachtige wezen komt vergelding eisen en neemt Feyre mee naar het feeënrijk Prythian. Hier ontdekt ze dat haar ontvoerder eigenlijk Tamlin is, een hoge Fae. Terwijl ze op zijn landgoed verblijft, veranderen haar vijandige gevoelens voor Tamlin in een vurige passie. Maar een oude, kwaadaardige schaduw groeit over het land, en Feyre moet een manier vinden om het te stoppen of Tamlin en zijn wereld zullen voor eeuwig verdoemd zijn.

Lees HIER onze recensie van Hof van doorns en rozen. 


moderne sprookjes boeken

Hazelwoud - Melissa Albert 

Hazelwoud is een modern sprookjes boek over sprookjes! Perfect dus voor elke sprookjesliefhebber. In het verhaal ontmoeten we de zeventienjarige Alice. Ze heeft het grootste deel van haar leven samen met haar moeder reizend doorgebracht om het ongeluk voor te blijven. Wanneer haar oma, auteur van een duister sprookjesboek, op haar landgoed het Hazelwoud overlijdt en haar moeder wordt ontvoerd door een figuur die zegt dat hij uit Hinterland - de wereld van haar oma's verhalen - komt, zit er maar één ding op: ze moet hulp vragen aan super-Hinterland-fan Ellery Finch en afreizen naar het Hazelwoud. Zal ze er daar achter komen hoe háár verhaal begon?

Lees HIER onze recensie van Hazelwoud. 


moderne sprookjes boeken

De beer en de nachtegaal - Katherine Arden 

Als je houdt van een sprookjesachtig verhaal dan is De beer en de nachtegaal het boek voor jou!

In een dorp op het randje van de wildernis in het noorden van Rusland, waar de ijskoude wind blaast en het altijd lijkt te sneeuwen, vertelt een oude min sprookjes over de Winterkoning. Verhalen over oude magie verboden door de kerk. Maar voor het jonge, wilde meisje Vasja zijn het meer dan alleen verhalen. Alleen zij ziet de geesten rondom het huis die haar beschermen. Alleen zij voelt de groeiende krachten van een duistere vorm van magie in het bos... 

Lees HIER onze recensie van De beer en de nachtegaal.


Cinderella Is Dead - Kalynn Bayron (Engels)

Het is 200 jaar geleden dat Assepoester haar prins vond, maar het sprookje is voorbij. Sophia kent het verhaal echter uit haar hoofd. Omdat elk meisje het dagelijks moet reciteren, vanaf het moment dat ze klein is tot de avond dat ze naar het koninklijk bal wordt gestuurd om te kiezen. En elk meisje weet dat ze maar één kans heeft. Want de levens van degenen die niet door een man op het bal zijn gekozen... zijn verbeurd verklaard. Maar Sophia wil niet gekozen worden - ze is verliefd op haar beste vriendin, Erin, en haat het idee om verhandeld te worden als vee. En als Sophia's avond op het bal vreselijk misgaat, moet ze rennen voor haar leven. Alleen en doodsbang verstopt ze zich in het graf van Assepoester. En daar ontmoet ze iemand die haar zal laten zien dat ze de kracht heeft om haar wereld opnieuw te maken ... Een opwindende draai aan het klassieke sprookje dat meisjes zal inspireren om uit beperkende stereotypen te breken en hun dromen te volgen!


moderne sprookjes boeken

Ontworteld - Naomi Novik 

Naast Zilvergaren staat er nog een boek van Naomi Novik in deze lijst, namelijk Ontworteld! In het boek komt een betoverd bos voor én zien we elementen terug van het sprookje Belle en het Beest. In Ontworteld maken we kennis met Agnieszka. Haar volk vertrouwt op een kille tovenaar als beschermer tegen het gevaarlijke Woud. Maar deze man vraagt een enorme prijs: een jonge vrouw die hem tien jaar moet dienen, een lot dat haast net zo verschrikkelijk is als in het Woud terechtkomen. Het volgende keuzemoment nadert en Agnieszka is bang. Ze weet dat de tovenaar haar beste vriendin Kasia zal nemen: de mooie, sierlijke, dappere Kasia, die alles is wat zij niet is. Maar Agnieszka vreest de verkeerde dingen. Want het is niet Kasia die de tovenaar kiest...

Lees HIER onze recensie van Ontworteld. 


moderne sprookjes boeken

The Near Witch - V.E. Schwab

In het Nederlands is de Schemering trilogie van V.E. Schwab al verschenen, waarvan De Kleuren van Magie het eerste deel is. Maar deze auteur heeft nog veel meer boeken op haar naam staan, waaronder het boek The Near Witch dat een sprookjesachtig gevoel bij de lezer weet op te roepen. Het verhaal speelt zich af in het stadje Near. Het is een rustig dorp aan de rand van het bos. In het dorp woont Lexi, waar ze haar hele leven al gehoord heeft dat de Near witch een mythe is, dat ze niet moeten luisteren naar de roep van de wind en dat er geen vreemden zijn in Near. Maar wanneer er kinderen vermist raken en een mysterieuze jongen ervan beschuldigd wordt ze te hebben gekidnapt, trekt Lexi alles in twijfel over wat haar geleerd is over haar dorp.

Lees HIER onze recensie van The Near Witch. 


moderne sprookjes boeken

Het koninkrijk - Jess Rothenberg

Het koninkrijk van Jess Rothenberg is een combinatie van sprookjes, een moordmysterie, een dystopisch verhaal en een Disney themapark! Het Koninkrijk is een fantasy-pretpark waar gasten worden ondergedompeld in een wereld vol virtuele draken, gigantische kastelen en hightech wezens. Ana is een van de zeven Fantasisten, beeldschone android-prinsessen die ontworpen zijn om dromen waar te maken. Dan ontmoet ze Owen, die in het park werkt, en Ana krijgt voor het eerst gevoelens die verder gaan dan haar programmering... Ze is verliefd. Maar het sprookje verandert in een nachtmerrie als Ana beschuldigd wordt van de moord op Owen. Het is het begin van de rechtszaak van de eeuw. Door getuigenissen in de rechtbank, interviews en Ana's herinneringen ontstaat een verhaal van liefde, leugens en wreedheid - en wat het écht betekent om mens te zijn.

Lees HIER onze recensie van Het koninkrijk. 


moderne sprookjes boeken

Cinder - Marissa Meyer

Uiteraard kan The Lunar Chronicles serie van Marissa Meyer niet ontbreken in deze lijst. In deze serie vertelt ze namelijk de sprookjes van onder andere Assepoester, Roodkapje, Rapunzel en Sneeuwwitje op een geheel nieuwe manier! Zo is asspoester nu bijvoorbeeld een cyborg! Het eerste deel is geïnspireerd op Assepoester. Het boek speelt zich af in de toekomst, waar mensen en androïden samen leven in Nieuw Peking. Er heerst een vreselijke plaag waar veel mensen aan dood gaan, hun enige hoop is Cinder. Zij is een cyborg en een getalenteerde monteur. Maar hierdoor is ze wel een tweederangsburger. Cinder heeft een mysterieus verleden en een vreselijke stiefmoeder. Wanneer op een dag de knappe prins Kai bij haar kraampje op de markt staat, veranderd haar leven voorgoed. Ze bevindt zich plots midden in een intergalactische strijd. Maar Cinder moet eerst de geheimen uit haar verleden achterhalen om de toekomst van haar wereld te kunnen beschermen.

Lees HIER onze recensie van Cinder. 


moderne sprookjes boeken

Girls Made of Snow and Glass - Melissa Bashardoust

Girls Made of Snow and Glass is gebaseerd op het sprookje Sneeuwwitje. In dit verhaal wordt er ingegaan op de vraag waarom Sneewwitje en haar 'slechte' stiefmoeder rivalen waren. Was het echt alleen maar jaloezie omdat Sneeuwwitje zo mooi was? Of was er iets anders aan de hand?

De zestienjarige Mina heeft geen moeder meer en haar vader, een tovenaar, is gemeen. Mina's hart klopt niet meer, maar ze dacht altijd dat dat normaal was. Echter heeft haar vader haar hart eruit gesneden en vervangen door glas. Wanneer Mina naar Whitespring Castle verhuisd en de koning ziet vormt Mina een plan. Ze zal het hart van de koning met haar schoonheid veroveren, koningin worden en eindelijk liefde kennen. Het addertje onder het gras is dat ze dan wel een stiefmoeder moet worden. De vijftienjarige Lynet lijkt precies op haar overleden moeder en op een dag ontdekt ze waarom: een tovenaar heeft haar van sneeuw gemaakt en precies nagemaakt zoals haar moeder eruit zag, op bevel van haar vader. Ondanks dat ze eruit ziet als haar moeder, zou ze liever zo sterk zijn als haar stiefmoeder Mina. Mina begint naar Lynet te kijken met haat in haar ogen en Lynet moet beslissen wat ze wil doen en wie ze moet zijn om de enige moeder terug te winnen die ze ooit heeft gekend en anders moet ze haar voor eens en voor altijd verslaan. Slechts één kan er winnen en de ander zal alles verliezen, tenzij ze een manier kunen vinden om zichzelf en hun verhaal te herschrijven.


moderne sprookjes boeken

The Wrath and the Dawn - Renée Ahdieh (The Wrath and the Dawn #1)

The Wrath and the Dawn is gebaseerd op het sprookje Duizend-en-een-nacht. De achtienjarige Khalid neemt elke nacht een nieuwe bruid, waarna hij haar bij zonsopgang laat executeren. De zestienjarige Shahrzad geeft zich vrijwillig op om met Khalid te trouwen. Echter heeft ze een slim plan bedacht waardoor ze in leven blijft en wraak op Khalid kan nemen vanwege de moord op haar beste vriendin en alle andere meisjes. Shazi's verstand en wilskracht zorgen ervoor dat ze de nacht overleeft, maar er is een addertje onder het gras... het lijkt erop dat ze verliefd wordt op een moordenaar. Shazi ontdekt dat Khalid niet is wat hij lijkt, net als de dood van al die meisjes. Het is aan haar om te achterhalen waarom ze zijn vermoord en om de cyclus voor altijd te doorbreken.


moderne sprookjes boeken

Spin the Dawn - Elizabeth Lim (The Blood of Stars #1)

Spin the Dawn is gebaseerd op het sprookje Mulan! Het verhaal is een hervertelling waarbij de hoofdpersoon niet haar vaders plaats inneemt in het leger, maar waarbij ze een plaats bemachtigt aan het hof om de nieuwe kleermaker voor de koning te worden.

De hoofdpersoon Maia doet zich voor als een jongen om mee te mogen doen met de competitie om de koninklijke kleermaker te worden. Maar terwijl ze daaraan meedoet wordt ze onverwachts verliefd op de tovenaar van het hof. Maia weet dat als ze wordt ontdekt, ze haar leven niet zeker is. Maar het risico is het waard om haar familie te kunnen redden.


Een vloek zo eenzaam - Brigid Kemmerer

We sluiten deze lijst af met de vertaling van A Curse so Dark and Lonely. Ook dit verhaal is gebaseerd op het klassieke sprookje van Belle en het Beest. Harper wordt getransporteerd van haar moderne, alledaagse leven naar een magische kasteel waar een vervloekte prins ervoor moet zorgen dat ze verliefd op hem wordt. Echter heeft de prins het opgegeven om verliefd te worden of om zijn lot te ontsnappen. Het is aan Harper om te vechten voor de toekomst die het kasteel verdiend.

Lees HIER onze recensie van Een vloek zo eenzaam. 


Lees ook: De 40 beste complete Young Adult series 

Nieuwste artikelen

  • Waarom we het boek altijd beter vinden dan de film

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Edwards keuze van Marijke Vos

  • 56 dagen - Catherine Ryan Howard

  • Het penthouse - Lotte Boot

  • Dim Sum & Dumplings - Karin Lei

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

Zoek in artikelen