12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Van Young Adult boeken kunnen we geen genoeg krijgen! Er komen binnen dit genre heel veel boeken uit, ook van eigen bodem! Nederland zit bomvol YA auteurs die de spannendste boeken voor deze doelgroep schrijven. Heb jij zin om jouw nieuwe favoriet op te pakken? Wij hebben 12 Nederlandse YA auteurs voor je op een rijtje gezet. Geniet!

Cis Meijer
Fan van spannende verhalen? Meijers eerste jeugdthriller, Verdoofd, kwam in 2014 uit. Ondertussen heeft deze YA auteur daar meerdere titels aan toegevoegd. Cis Meijer woont in Amsterdam, werd geboren in Heemskerk en groeide op in Delft. Ze studeerde theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt naast het schrijven als video-editor. 

Cis Meijer heeft onder andere Game OnBlackmail en Jacht geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Chinouk Thijssen
Chinouk Thijssen debuteerde in 2009 met de thriller Liefdesduivel, gevolgd door de columnbundel Hopeloze prinses. In 2011 schreef ze de Thriller on Demand Eindeloos voor VrouwenThrillers.nl en korte thrillerverhalen van haar hand werden in verschillende bundels gepubliceerd. Chinouk werkt fulltime als freelance redacteur en auteur. In 2022 werd haar boek Museumnacht genomineerd voor onze Young Adult boek van het jaar verkiezing en in 2021 stond ze tussen de nominaties met haar boek Gegijzeld

Chinouk Thijssen heeft onder andere MuseumnachtFataal spel en Truth or Dance geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Jen Minkman
Jen Minkman verhuisde op 19-jarige leeftijd naar Den Haag voor haar studie aan de Haagse Hogeschool. Na een uitwisseling, stage en masterstudie in Salzburg, Brussel en Cambridge kwam ze terug naar Den Haag en werd lerares Engels op een middelbare school in Voorburg. In haar vrije tijd speelt ze piano, gitaar en viool. Ze leest het liefst honderd boeken per jaar, en bij voorkeur schrijft ze er ook een paar! 

Jen Minkman heeft onder andere Het laatste licht, Sterrenjager en Het licht van Lorelei geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Juultje van den Nieuwenhof
Juultje van den Nieuwenhof is docente op het Christiaan Huygens College in Eindhoven, waar ze Nederlands en drama geeft. Een van haar grootste passies naast het schrijven van spannende verhalen is het maken van scripts voor theaterproducties met jongeren en het regisseren ervan. Vroeger wilde ze koorddanseres, schrijfster of filmregisseur worden. Door het winnen van de Crimezone/Pimento YA-thrillerschrijfwedstrijd is een van die jeugddromen werkelijkheid geworden.

Juultje van den Nieuwenhof heeft onder andere Delete, Try not to... en CTRL-A geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Lotte van den Noort
Toen Lotte veertien was kwam haar eerste boekje uit en sindsdien heeft ze nog zeven andere boeken geschreven. Fan van historische, romantische YA boeken? Dan ben je bij Lotte aan het juiste adres. Lotte van den Noort heeft Unsinkable (lees HIER onze recensie) geschreven. Daar heeft ze later Unwritable (lees HIER onze recensie) aan toegevoegd en dit jaar komt Unlikable uit! Met Unsinkable stond ze in 2021 in onze top 3 van de Chicklit.nl Young Adult boek van het Jaar verkiezing. 

Rima Orie
Rima Orie is de schrijfster van De Zwendelprins (lees HIER onze recensie). Ze schreef dit boek voor de Moon YA schrijfwedstrijd en won daar mee. Haar werk heeft veel bekendheid verworven door schrijversplatforms zoals Sweek.com en Wattpad. Haar debuut is sprookjesachtig en Rima Orie hoopt met haar boek de lezers te laten genieten van een magische wereld. Ook neemt ze haar schrijvers mee in haar Surinaamse-Hindoestaanse afkomst. Naast schrijfster is Rima Orie jurist, maar dat ze iets met schrijven wilde doen dat wist ze altijd al. Voordat ze De Zwendelprins schreef, schreef ze wel eens fanfictie. In 2019 stond Orie ook in de top 3 van onze Young Adult boek van het Jaar verkiezing. Rima Orie schreef ook In het vervloekte hart (lees HIER onze recensie). 

Inge Verbruggen
Zelf leest ze heel graag jeugdboeken en Young Adults, dus gek is het niet dat ze zelf boeken voor deze doelgroep schrijft! Inge Verbruggen schrijft jeugdthrillers. In 2010 stuurde ze haar kortverhaal, Alexander, in voor de John Flandersprijs. Een jaar later haalde het verhaal de shortlist en werd als Vlaams Filmpje uitgegeven in 2011. Een paar jaar daarna won Verbruggen met haar verhaal De smartphone. Daarna begon ze aan haar eerste jeugdthriller, Doodverklaard, dat in 2017 uitkwam. 

Inge Verbruggen heeft onder andere Doodverklaard, Duivels spel en Labyrint geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Mel Hartman (Vlaams)
Mel Hartman schrijft zowel voor volwassen, youngadults en jeugd. Ze schrijft het liefste verhalen met een bovennatuurlijke twist, vreemde gebeurtenissen en een vrouwelijke hoofdrol. Ze heeft de Dodenreeks-trilgoie geschreven en de Hotel op de rots-duologie. 

Mel Hartman heeft onder andere Als doden dromen, Tunnels en Hotel op de rots geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Mel Wallis de Vries
Mel Wallis de Vries is een van de meest populaire Nederlandse young adult auteurs. Ze heeft meerdere keren de Prijs van de Jonge Jury gewonnen, haar YA boek Vals is verfilmd en in 2020 was haar boek Zwijg genomineerd voor onze Chicklit.nl young adult boek van het jaar verkiezing. Lees HIER ons interview met Mel Wallis de Vries. Mel Wallis de Vries woont samen met haar vriend en hun dochter Pien in Amsterdam. Momenteel combineert zij het freelance schrijven met het moederschap.

Mel Wallis de Vries heeft onder andere Exit, Klem en Kansloos geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Maren Stoffels
Maren Stoffels ging naar een montessori basisschool en dat beviel zo goed dat ze besloot ook naar een middelbare school te gaan met dit systeem. Vanaf het moment dat Maren kon schrijven, deed ze dat. Op haar negende maakte ze haar eerste boek, over een eskimootje dat zijn vader zoekt. Vanaf de middelbare school werden haar schrijfambities écht serieus, want op haar vijftiende besloot ze haar verhalen op te sturen naar Uitgeverij Leopold. Daar reageerden ze erg enthousiast, maar vonden Maren nog erg jong. Twee jaar later, op haar zeventiende was het zover! In het jaar 2005 werd Maren’s eerste boek - Dreadlocks & lippenstift - gepubliceerd.

Maren Stoffels heeft onder andere Sproetenliefde, Escape Game en Lock Down geschrevenKlik op de titel voor onze recensie. 

Mirjam Mous
Als kind was Mirjam Mous een echte boekenwurm en vanaf het moment dat ze kon lezen en schrijven was het haar droom om schrijfster te worden. Maar toch is ze eerst juf geworden, wat ze 20 jaar met plezier heeft gedaan. Dat ze juf is geweest, zie je in haar boeken terug. Veel van haar collega’s kregen een rol in haar boeken en ook verschillende voorvallen in de klas zijn terug te lezen. Haar schrijfdoel is om kinderen aan het lezen te krijgen. Dat doet ze door met humor te schrijven en onderwerpen te kiezen die dicht bij kinderen staan.

Mirjam Mous heeft onder andere H@ck, Maffe meiden en Test geschreven. Klik op de titel voor onze recensie. 

Elin Meijnen
Elin leest haar hele leven al. Ze heeft Nederlands gestudeerd in Amsterdam en staat inmiddels als docent Nederlands voor de klas. Met haar debuut De tweede stem (lees HIER onze recensie) won Elin de Jonge Jury Debuutprijs in 2022. Ondertussen heeft Elin ook Huisje 13 geschreven. Lees HIER onze recensie. 

Lees ook: 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

Nieuwste artikelen

  • Twisted Lies - Ana Huang

  • Koude harten - Gunnar Staalesen

  • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

  • Legendes & Lattes - Travis Baldree

  • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De beste Young Adult sprookjes

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

Zoek in artikelen